bloggheader6

Fästingar och katter

Skrivet av Caroline Eriksson 15.06.2016 | 2 Kommentarer

För två morgnar sen blev jag väckt av Mohicana som hoppade runt vid min sida av sängen. Hon var pigg och ville ut för att göra sina morgonbestyr. Inom några sekunder så skulle jag vara pigg och adrenalinfylld också. Varför? Jag hade yrvaken pajat henne på huvudet, men kände med fingertopparna något obehagligt vid högra örat. En fästingjäkel. Och plötsligt fick jag bråttom själv ur sängen.

 

mohicana1

 

Efter att jag börjat vara på landet har jag blivit mer accepterande till insekter och sånt. Jämfört med fem år sen, då jag sprutade Raide på småstenar. Igår vågade jag t.ex ta livet av en geting med en elektrisk flugsmälla. Sen visade det sig att det inte alls var en geting. Bara en ”fake”. Men fästingar och älgflugor. De kommer jag aldrig över.

 

Jag har *ta i trä* aldrig haft en fästing som bitit sig fast på mig. För några midsomrar sen kröp en på min mage, och den kastade jag in i elden. Men det här är andra sommaren som Mohicana lyckas få en hungrig fästing på sig. Och det är lite av ett mysterium, för Mohicana rör sig knappt utomhus. Hon ligger mest och sover på grannens terrass.

 

I måndags så fick sambon ta bort fästingen. Året före var jag ensam hemma och försökt själv. Efter blod, svett och tårar så lämnade huvudet ändå kvar. Stackars Mohicana. I måndags följde hela fästingen med och jag fick i uppgift att elda upp den. Eldade nästan upp terrassen. Får testa en ny teknik nästa gång.

 

Mamma påminde mig om en Aloe Vera spray för djur som hon gett mig, och det har jag lagt i katternas päls sen måndan. Bättre sent än aldrig? Sprayen ska hålla bort fästingar, och skulle katterna ha något sår i pälsen så verkar Aloe Vera lugnande.

 

Under bilden får du läsa om hur katter påverkas av fästingar

mohicana2

Skulle katter kunna visa långfingret så gör Mohicana det åt fästingarna här.

 

Hur reagerar katter på fästingar?

Människor kan ju bli väldigt sjuka av fästingbett om fästingen är smittad. Nu har jag googlat hur katter reagerar. Mohicana blev inte sjuk av fästinghuvudet hon gick med nån månad förra sommaren. Lämnar huvudet kvar så stöter kroppen automtiskt bort det. Det finns tydligen studier som gjorts som visar att katter klarar av borrelia och anaplasma – utan att bli sjuka. De bildar antikroppar mot det. Men visst kan de få feber och bli trötta om fästingen är smittad, och djuret inte har kraft att klara av bakterierna.

Kommentarer

  • Pernilla 15/06/2016 12:32pm (5 år sen)

    dem e så äckliga!!! värsta me sommarn e just fästingar åså älgflögorna uäck!

  • Åsa 15/06/2016 4:35pm (5 år sen)

    Ett tips på hur man tar bort fästingar: knip med naglarna runt fästingen,å vrid 3 varv motsols,sen drar man bara bort den försiktigt. Bästa sättet tycker jag.

Skriv en kommentar