bloggheader6

Finaste mammalådan 2019

Skrivet av Caroline Eriksson 22.07.2019 | 12 Kommentarer

Förra veckan kändes som en evig födelsedags- och julaftonsvecka. Ena dagen fick jag avisering om att vår barnvagn och babyskydd var redo att hämtas, för att nästa dag återvända och hämta hem mammalådan. På loppis fyndade jag skötbord och babymobil, och i helgen hade vi finbesök av mamma, syskon och systers fästman, och med sig hade de babynest och bebis spjälsäng.

Allt kommer jag att blogga om, och allt kommer jag att visa. Men måste börja någonstans, och jag börjar vid mammalådan.

 

Eller moderskapsförpackningen, som den heter på ren svenska. Jag har en känsla av att denna unika och fina låda kommer att genomgå ett namnbyte om ett par år, även om den säkert kommer att kallas "mammalådan" envist i all evighet.

Egentligen känns det här som en låda för hela familjen, även om fokus på bebis.

 

Mammaladan 1

En trygghet och fin start på den nya rollen som förälder.

 

Moderskapsförpackningen är en förmån som bosatta i Finland har rätt till. Det är unikt i sig att blivande föräldrar erbjuds denna förmån, och jag är så tacksam att bo i detta land där man får denna låda gratis. Där det känns tryggt att vilja bilda sin egen familj, och där du får den bästa starten i din nya roll som förälder.

För att ha rätt till den här mammalådan ska du ha varit gravid i minst 154 dagar, ha genomgått en hälsoundersökning, och ha intyg från endera läkare eller mödrarådgivning att du är gravid. Är det via adoption du är blivande förälder, så behövs även ett intyg på det.

 

Man får välja mellan att få en summa pengar, eller denna låda. För oss var det självklart att välja lådan, eftersom innehållet är värd så mycket met är den summa pengar man erbjuds. Dessutom är det mysigt att få gå igenom lådan, klämma och känna på alla saker, och drömma om den framtid som närmar sig med stormsteg.

Nu ska jag ta med dig på en rundvisning i den mammalåda jag fick.

 

Mammaladan 2

Om du vill bädda ner ditt barn i din låda, så finns allting med här.

 

Bebis fick madrass (längst ner i lådan, om man vill bädda ner sin bebis i lådan), madrasskydd, lakan, täcke och påslakan. Påslakanet var i ett underbart mönster med igelkottar på. Igelkottar som jag tycker mig ha blivit mer och mer sällsynta här omkring.

Dock märkte jag att påslakanet var alldeles för stort för täcket, och det kändes tråkigt. Behöver jag alltså nu köpa nytt täcke åt bebis, eller påslakan som passar det täcke som följde med lådan? Borde inte det ha passat som handen i handsken, eller var det ba jag som la täcket i fel? 

 

Mammaladan 3

Så mjuk och skön overall som passar fint när bebis är lite större.

 

En större overall med vad det ser ut som en björn och en hare som kramar om varandra. Skogstema och djurtema kommer att vara en röd tråd genom moderskapsförpackningen 2019, och det passar oss finemang, eftersom vi bor i skogens början. 

 

Mammaladan 4

Mammaladan 5

Redo för vintern, redan i juli.

 

Jag hade svårt att välja ut några favoriter ur mammalådan, eftersom jag älskade allt. Precis allt du kommer att få se i detta blogginlägg kommer att komma till användning, och jag gillade att klädesplaggen kom i en salig blandning av olika storlekar, så det alltid kommer att finnas något fint för bebis att ha på sig. 

 

Här är det lite vintertema på g, vilket passar bra då bebis är beräknad i början av november. Då mörkret faller och det blir kallare utomhus, då behövs det varma och sköna kläder att mysa ner sig i.

Med i lådan fanns en vinteroverall som man kan förvandla till en sovsäck. Den är grå med vitt mönster av björnar. Med följde en vintermössa, vintertossor och en åkpåse som jag kommer att använda i vagnen. Även en varm och skön filt i grått och vitt, som kommer uppskattas mycket i vinter, om bebis visar sig vara ett friluftsbarn som vill sova utomhus.

 

Mammaladan 6

Mammaladan 7

Vad sover ditt nyfödda barn i?

 

Med i mammalådan fick jag bland annat 14 stycken bodyn, i storlek från 50 till 74. Och en pyjamas, i storlek 62 - 68 cm. Nu tippar jag att det du ser i mitten, det vita klädesplagget med vackert mönster i ljusblått av rävar, är det som är pyjamasen.

Superfin och superskön.

 

Nu undrar jag vad du har haft ditt nyfödda barn att sova i. Har du köpt upp ett visst antal pyjamas som ni byter om till natten, eller sover babyn i en body? 

Nu har bebis så pass mycket kläder att hen kommer knappast behöva så mycket mer (i de mina storlekarna har vi inte så mycket, men kanske bebis växer snabbt), men pyjamas har vi inte så mycket (läs: alls) av.

 

Mammaladan 8

Mammaladan 9

De vackraste plaggen i lådan.

 

Det här är absolut mina favoritklädesplagg. Som om Kela hade oss i åtanke när det valde produkterna i denna mammalåda. Fåglar som ruvar på en body, isbjörnar i världens härligaste färg. en body med fjädertryck och supersköna byxor i vackra mönster. Perfekta kläder för ett barn som föds in i en familj som älskar fåglar.

Har en känsla av att vårt barn kommer att vara klädd i dessa plagg så ofta som möjligt.

 

Mammaladan 10

Mammaladan 11

Gott och blandat i mammalådan.

 

Eftersom bebisar är vana med den varma och sköna temperaturen inne i mamma mage, och dessutom inte kan reglera sin temperatur så bra själva, så är det viktigt att nyfödda har på sig mössa. Även inomhus. Med i lådan fick bebis en tunn mössa som hen kan ha inomhus, och en mössa som liknar den Fredrik har på sig när han kör snöskoter. Även om bebis knappast åker snöskoter denna vinter.

En skön overall i ullblandning som kommer att vara gulvärd i framtiden, och fyra dukar som högst troligt blir perfekta som spy / dregel- och snuttefilt. Badhandduk att mysa ner sig i efter badet, och dregellapp och haklapp i fint mönster.

 

Mammaladan 12

Sköna och fina byxor till en bebis.

 

Det viktigaste för mig när det kom till babykläder var att de:

1. Skulle vara mjuka.

2. Vara i fina färger och mönster.

 

Och precis allt i mammalådan har varit det jag drömt om. Dessa byxor är så mjuka och sköna att bebis kommer ha det så bekvämt att ha på sig dem.

 

Mammaladan 13

Mammaladan 14

Urgulliga bodys, strumpor och vantar till bebis.

 

Som jag nämnde tidigare, så borde nog bebis ha kläder nu att hen klarar sig en tid framöver. Kanske någon varm kofta och pyjamas (om folk använder sig av sånt), men vardagskläder har vi nu. 

Det vi dock behöver mer av är ett par strumpor till att värma bebis fötter med, och vantar så inte bebis river sig själv med sina små naglar. Med i mammalådan följde dessa söta strumpor och vantar med, och även de är en av mina favoriter ur mammalådan.

 

Den ljusröda bodyn är dessutom så mjuk och skön att även den högst troligt blir en favorit till bebis.

 

Mammaladan 15

Man blir riktigt bortskämd med allt fint innehåll i mammalådan.

 

Det kändes verkligen som att man blev bortskämd med allt fint innehåll i mammalådan, och det tog som aldrig slut med fina kläder. På bild ser du strumpbyxor, sparkbyxor, bodyn och overall som alla kommer att användas.

Den kortärmade bodyn med grönsaker är lite rolig, eftersom jag brukar skoja om att det är en vegetarian i min magen. Sen jag blev gravid så har jag inte varit sugen på rött kött. Fågel har jag kunnat äta, men aldrig tidigare har jag ätit så mycket vegetariskt som nu. Tomater är fortfarande en stor favorit.

 

Mammaladan 16

Tack vare mammalådan har vi nu det mest nödvändiga inför bebis ankomst till familjen.

 

Och nu börjar vi närma oss slutet av mammalådan. Jag önskar att alla länder i världen hade råd och möjlighet att erbjuda blivande föräldrar en så vacker låda som denna. Sist men inte minst får du även med dig kondomer, glidmedel och tvättbara amningsinlägg att skydda bh och kläder med från läckande bröst. Och bröstvårtssalva, som säkert kommer att komma till användning.

Bebis första tandborste, febertermometer och badtermometer som du lika gärna kan ha med innanför overallen för att se att bebis inte får för varmt i vagnen. Bindor, hårborste och nagelsax.

Bilderbok och mjukisdjur, 

och det var allt innehåll i moderskapsförpackningen 2019.

 

Vilken var din favorit ut mammalådan 2019?

 

 

Kommentarer

 • Frida 22/07/2019 9:40am (4 år sen)

  Vi har bf en månad senare. Har ännu inte beställt mammalådan, men väntar sååå på att få hem den. Vilka verkligt vackra plagg!!

  • Caroline Eriksson 22/07/2019 10:23am (4 år sen)

   Jamen eller hur? Om jag får säga det själv så tycker jag att årets mammalåda är den finaste på länge. :D
   Lycka till i graviditeten. Snart är det jul med bebismys. <3

 • Christina 22/07/2019 9:44am (4 år sen)

  Så fin mammalådan var i år! Minns att mamma sen sparade våra skolsaker, teckningar etc i dem efteråt :). Väldigt fint initiativ av staten att de ännu ger ut lådorna. Här i Norge får man ingen sådan, dock så kan du beställa olika mindre gratis babyboxar, tex från apotek, bokklubbar, butiker etc. Vi hade också turen att få ärva av sambons nevöer.

  Lycka till vidare i graviditeten!

  • Caroline Eriksson 22/07/2019 10:22am (4 år sen)

   Ja, jag sa åt mig själv att det var nog bästa året att bli gravid på, eftersom det var så fina saker i årets låda. Precis allting kommer ju att komma till användning. :)
   Nej, det är väl ba unikt för Finland att erbjuda mammalådan. Fint ändå att apotek och butiker kan erbjuda gratisprodukter till blivande föräldrar i andra länder.

   Tack för kommentaren och ha en fortsatt fin sommar. :)

 • Ida 22/07/2019 11:19am (4 år sen)

  Jag får vänta ett tag på min som har bf efter nyår. Längtar mest efter sovpåsen. Vår förstfödda sov nog i pyjamas. Rekommenderar dragkedja och inte knappar ifall man måste byta blöja i nattmössan. Praktiska är också sovpåsarna som ser ut som en pyjamasklänning med knappar att försluta nedredelen med. Kom ihåg att mammalådans kläder är stoora i storleken. Fpa hade förövrigt en förfrågan för inte så länge sen angående namnet på mammalådan, om den skulle heta något annat eller behålla sitt ursprungsnamn, rösten föll på behålla ☺️

  • Caroline Eriksson 22/07/2019 11:41am (4 år sen)

   Aha, jag har inte alls hängt med i svängarna att FPA haft tanken på att byta namn på lådan. :D Moderskapsförpackningen it is tå, alltså. Och ja! Sovpåsen är så fin och skön.
   Jag har fyndat på loppis en massa kläder också i olika storlekar, och tänker att det inte är hela världen att vika upp ärmar på en body som kanske är lite för stor, tills bebis växer ikapp kläderna. Tack för tipset om pyjamasklänning. Låter hur skönt som helst med en sån.

 • Nina 22/07/2019 11:45am (4 år sen)

  Vi har bf nån vecka innan er i slutet på oktober. Så fick jag också hämta hem denna fina mamma låda i förra veckan.
  Kan nog inte bestämma mig för vilka plagg i mammalådan som var mina favoriter. För allt var lika fint och blev bara gladare för varje plagg som jag hittade i lådan.

  • Caroline Eriksson 22/07/2019 12:58pm (4 år sen)

   Åh vad spännande. Det närmar sig med stormsteg för er nu också :) Ja, helt otroligt hur man kunde gilla precis allt i lådan. Verkligen en lyckad mammalåda. :) Lycka till nu och försök ha det bra i sommarvärmen :)

 • Marina 22/07/2019 1:55pm (4 år sen)

  Jag fick mamma lådan år 2009 och 2012. Oj va den ha ändra med kläder. Då va de nästan bara ljusa kläder.
  Jätte fina kläder.
  Omlotts bodyn är jätte behändigt om man har en bebis som bajsar skapligt att inte blöjan räcker till.
  Och pyjamas med fötter för sockor vill inte alls hållas på nyfödda.

  Lycka till med graviditet och bebis.

  • Caroline Eriksson 22/07/2019 2:05pm (4 år sen)

   Ja, den första tiden kommer nog bebis att klä sig i omlottsbodys. :) Ska nog försöka se om jag hittar några förmånliga och fina pyjamas att skaffa till bebis.
   Tack så mycket för kommentaren och lyckönskningen.

 • Chatarina 23/07/2019 6:59pm (4 år sen)

  Vi har haft ungefär 4 pyjamasar i varje storlek. Har inte bytt varje dag för det känns inte hållbart att tvätta kläder som knappt är smutsiga, så där av bara 4 st. Tvärtemot en tidigare kommentar så tyckte inte vi om pyjamasar eller byxor inbyggd med fötter. Vår bebis är en sprallig en så på morgonen har hen oftast benen uppe i midjepartiet på pyjamasen om den har fötter ???? vi satsade istället på sockor som hade lång mudd. Och tyckte vi att fötter o händer va öite för kalla i början så fick bebis sova med stickade vantar o sockor ovanpå bomull.

  Mammalådan är så rolig att gå igenom!

 • Erica 23/07/2019 9:35pm (4 år sen)

  Vi har bf i oktober och jag har också just fått hämta ut våran mammalåda, såå nöjd med innehållet! Massa fint till bebisen! Vår kille kommer nog att sova i pyjamas (har vi tänkt iaf). Köpte en ”pyjamaspåse” på loppis och kvinnan som sålde sköt om hur praktisk och lätt den modellen av pyjamas hade varit till hennes små, så det är kanske något man kunde skaffa fler av... ☺️

 • Martina 28/07/2019 11:00am (4 år sen)

  Vi har bf i slutet av september och var helt till mig då vi fick hem lådan. Även en kräsen som jag gillade det mesta, de starkaste färgaren får fungera som ombytes i skötväskan hos oss ???? Jag önskar verkligen att fler länder tar av denna modell, det är fantastiskt att få en sån fin gåva av staten. Mammahormonernagör ju så man vill fälla en tår då man tänker på det ????

 • Cecilia 28/07/2019 12:16pm (4 år sen)

  Äntligen har vi gått ut med vår hemlis så jag kan dela med mig att vi väntar vårt andra barn med bf i början på februari <3 och jag fick 2018 mammalåda men den här är sååå mycket finare, wow! Åkpåsen blev nog min favorit.

  Angående pyjamasar så är det det plagg vi använt flitigast med bebis. Jag har haft många i varje storlek för det händer ju lätt olyckor med kiss utanför blöjan eller lite spykalas så då har det varit skönt att ha många pyjamasar att kunna byta till. Helst såna med dragkedja och de supermjuka från Lindex. De har ofta ta 3 betala för 2 också vilket är super. Och alla sade åt mig att skaffa såna med fot på men det håller jag inte alls med om, fötterna bara åker upp in i byxbenen då och det funkade inte alls med vår skrutt. Kanske bara då hon var riktigt nykläckt och inte rörde sig så mycket. Men pyjamas for the win, även nu på sommaren men då har vi med korta ärmar och ben. Det är som att bebis sover tryggare med pyjamas än i bara blöja.

  Ett annat tips jag vill ge är Polarn och pyret strumpor, de är de enda som hållits på vår bebis och då har vi gått igenom alla olika strumpor känns det som. Men pop är helt super!

  Kram! <3

 • Hanna 29/07/2019 2:51pm (4 år sen)

  vår 4 åring har ännu inte sovit med täcke och har märkt att alla butiker som säljer täcken o påslakan har dumt nog egen storlek så det löns att läsa storleeken innan man besställer.

 • Trebarns mamma 29/07/2019 9:38pm (4 år sen)

  Första gången jag läser din blogg. Fråga inte hur jag hamnade här för jag vet inte riktigt. Googlade efter en grej och det ena ledde till det andra och plötsligt läser jag om årets mammalåda. Jättefina kläder!

  Jag vill tipsa dig om Ruskovillas vantar och strumpor för babysar. Jag har tre barn och alla är födda under vintertider. Med barn nummer ett körde jag med hemstickade sockor och vantar under mammalådans påstossor och vantar eller vad de nu kan kallas. Babyns händer och fötter var ofta kalla på vintern efter att hen sovit ute. Samma sak var det med barn nummer två ända tills en av mina väninnor tipsade om ruskovillas vantar och strumpor. Efter det var det aldrig mera kalla händer eller fötter. Mina barn har varit sådana att trots att jag bäddat in dem i vagnen med armarna inne i sovpåsen så har de i något skede under dagvilan lyft upp armarna över huvudet (sovit som vinnare)
  Något som tvåan också fick men inte ettan hade var ett fårskinn i vagnen att sova på.

 • Pernilla 12/08/2019 3:16pm (3 år sen)

  Hejsan! :)

  En fråga bara, hur lång tid tog det från att du ansökte om förpackningen tills du fick den? Jag väntar nämligen själv på att få hem den och blev ännu mer sugen nu när jag såg att du fått din :)

  • Caroline Eriksson 12/08/2019 3:36pm (3 år sen)

   Åh, knappt en vecka. Högst två :D blev riktigt förvånad själv hur snabbt det gick.

Skriv en kommentar