Finlands dödligaste svamp.

torsdag 14 september 2017 - 06:00 | 4 Kommentarer

Jag har av någon underlig orsak börjat finna det här med skogen rogivande. Om inte för annat, så för att man ba går runt och bara tänker på svampar för en stund. Dessutom kan det vara nyttigt med frisk luft.

 

Och om jag är duktig på att hitta svampar? JAG ÄR EXTREMT DUKTIG. Saken är bara den att jag är lika duktig på att hitta Finlands giftigaste svampar. Som den gången jag arbetade på dagis och var i mulleskogen med alla barn. Hittade en vacker svamp, och utbrast "Ha e ju slejmo!". Alla barnen skrattade åt mig och upprepade det konstiga uttrycket.

Stolt bar jag tillbaka svampen till dagiset för att titta upp den i en bok. Tre dödskallar. Döden. 

 

Efter det så är jag lite rädd för att ens provsmaka en svamp som inte kommer ur en konservburk. 

 

Men trots att jag inte hittar kantareller, eller ätbara svampar för den delen, så plockar jag dem.

Har du tips på hur jag skiljer giftiga mot ätbara svampar, ge dem! Dessa jag plockade igår gav ifrån sig någon vit vätska. Tipsa också var kantareller verkar trivas att växa på. Man behöver ju inte vara så hemlighetsfull.

 

 

Ps. Googla inte "Svamp vit vätska", för du kommer mestadels bara läsa om svamp i underlivet då. Om det nu inte var det du var ute efter. Isåfall, googla vidare.

 

Så voila! Det här kan vara en skruvlåda full av giftiga svampar. Även gårdagens terapi. 

Gårdagens middag blev tacos.

 

svamp 2

svamp 1

4

Kommentarer

 • Petra

  14.09.2017 08:18 (6 månader sen)

  Köp en svampbok och lär dig känna igen dom vanligaste ätbara svamparna. Det gjorde vi men vi plockar bara svampar som vi är 100% säkra på att är rätt sort :). Barnen gillar att springa omkring i skogen och hitta svampar. Kantareller tycks trivas bland gräs, löv och ris och växer gärna i närheten av björkar har vi märkt :). Är ingen svampexpert men några kantarellställen har vi hittat i vår närhet och dom kommer upp på samma ställen varje år.

  • Caroline Eriksson

   15.09.2017 10:14 (6 månader sen)

   Stort tack för alla tips om var jag kan hitta kantareller. :) Jag ska börja söka väldigt lååågt på marken bland de enstaka björkarna vi har. Tack för tipset! :) Jag tycker det är himla roligt att plocka alla svampar, även om jag inte ätit en enda en av dem (vilket kanske är tur eftersom de flesta är säkert giftiga).


 • saara

  14.09.2017 16:19 (6 månader sen)

  Var nyss på svampkurs och DET rekommenderas varmt! Jättebra att se svamparna live också (tillsammans med en expert) så är de ännu lättare att känna igen dem sen! Utseendet vill ju dessutom variera med svampens ålder, skick, osv.. Satsa på en bok med BRA bilder och gärna en där man räknat upp sorterna man kan förväxla dem med, själv satsar jag på sorter som inte har någon giftig förväxlingskusin. Om det kommer vit vätska ur svamparna om man bryter en bit eller skär lite i dem kanske det kan vara någon sorts riska du hittat?

  • Caroline Eriksson

   15.09.2017 10:12 (6 månader sen)

   Tror verkligen jag får anmäla mig till en svampkurs nästa år, för jag lär mig mest när jag får uppleva det. :) Kanske det är någon riska, giftig eller ej. Men de är nergrävda nu. :) Tack för tipset om bra böcker och speciellt svampkursen. :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.