bloggheader6

För fet för en bild

Skrivet av Caroline Eriksson 20.08.2019 | 5 Kommentarer

Häromdagen scrollade jag runt på instagram, och fastnade på en bild som gav mig en olustig känsla i magen. Först hade jag inte tänkt blogga om det alls (ärligt talat hade jag tänkt ta en bloggfri vecka, men så bra gick det). Eftersom det inte var första gången jag scrollat förbi en liknande bild, med liknande bildtext, så var det nära att jag skulle bli härdad och låtit det vara.

Men så var inte fallet. Den olustiga känslan efteråt lämnade inte riktigt min kropp, och eftersom det inte var första gången jag fått se något liknande så ville jag inte låta det vara.

Jag ville uppmärksamma det.

 


Bilden föreställde alltså en mycket vacker kvinna, som i sin bildtext valde att meddela sina följare att hon inte tänkt publicera bilden, på grund av att hon tyckte att hennes mage såg fet ut.

Saken var bara den att hennes mage inte var fet. Den var så platt den bara kunde vara (för vi alla har organ som måste få plats inne i kroppen). Den feta mage hon upplevde var fullständigt och helt och hållet hennes egna felaktiga uppfattning om sig själv.

I kommentarsfältet hejade folk på henne att ”Du är inte alls fet, du är ju vacker!”.

 
Och nu lämnar vi denna enskilda kvinna, och ser till detta fenomen som pågår överallt, så vill jag få skriva av mig i hopp om att slippa denna känsla. För det är några saker jag tänker på.

 

"Vi har alla ett ansvar när det kommer till hur vi talar om oss själva och vår kropp." 

 


1. Varför är människor första reaktion att försäkra någon om att ”du inte är fet, du är vacker”? Är man mindre vacker för att man är tjock? Nej.

2. Om du nu är är tjock, betyder det att du inte får publicera bilder av dig själv på internet? Känna dig vacker? Få bekräftelse? Nej.

3. Bilder och bildtexter som dessa kan vara otroligt triggande. Speciellt om du har haft eller har en pågående ätstörning. Nu är ju jag gravid och har en mage som tar i överallt. Jag har gått upp i vikt och kroppen har genomgått förändringar som den aldrig varit med om förr. Men jag vet ett som är säkert, och det är att min mage kommer knappast aldrig att bli så platt som hos den kvinna som just kallat sig fet. Och för mig är det okej.

Men hade jag nu varit i en svacka och varit mer lättillgänglig för att trycka ner mig själv, då hade jag med stor sannolikhet sett på mig själv med annorlunda ögon i spegeln.

Det hade inte varit kvinnans ansvar, eftersom det hade varit mitt val och mitt ansvar hur jag behandlar mig själv och min kropp. Men vi alla har ett ansvar vad vi väljer att dela med oss av, och hur vi väljer att tala om vår kropp när andra hör. Just på grund av hur triggande det kan vara. Speciellt om vi har yngre människor i vår närhet eller som följer oss, men även för att självhat och ätstörningar finns överallt, i alla åldrar.

 

"De flesta av våra osäkerheter beror med stor sannolikhet endast på våra felaktiga föreställningar om oss själva."

 

Helt ärligt blev jag så trött på sociala medier och fenomen som dessa, där vi förväntas vara så perfekta och där vi har så lätt att tveka på oss själva som människor, att jag bra ville ta och logga ut. Säga ”F*ck it!” och ta ledigt från blogg, instagram och facebook i minst tio år framöver.

Men så loggade jag in ändå. Och här är jag. Men en kropp som inte är modellsmal. Med ärr, bristningar och en mage som för alltid kommer att vara mjuk. Men den är min kropp, och jag har lärt mig att leva med den (och till och med tycka om den för det mesta). 

 


För om vi ska få en förändring så gäller det att ta fram problemen till ytan.

Inse att de flesta av våra osäkerheter beror med stor sannolikhet endast på våra felaktiga föreställningar om oss själva.

Och att vi alla är värda kärlek, bekräftelse och att få leva och ha kul, vare sig vi har platta magar eller är tjocka. För sist och slutligen är nog utseende det minsta problemet eller något som har betydelse när det väl gäller.

 

gravidv.29


Den här bilden är från förra veckan, då jag officiellt gick in i tredje trimestern. Den här veckan kommer jag (om vädret tillåter) att bli fotograferad av en duktig fotograf. Det kommer att på många sätt bli något nytt för mig, men framför allt lärorikt och viktigt.

Jag som är van att fotografera och se mig själv genom mina ögon, kommer nu att låta någon annan fånga mig på bild. Och jag ska göra det utan att ens enda gång yttra något negativt om mig själv eller den kropp min själ lever i.

 

"Det är inte alltid lätt, det säger jag inte. Men för att inte göra det svårare för mig och andra så gör jag ett val att försöka."

 

 
Det är inte alltid lätt, det säger jag inte. Men för att inte göra det svårare för mig och andra så gör jag ett val att försöka.

Det ska bli kul och jag ser fram emot att få känna mig fin under denna graviditet.

 

Så hej, dagens tips.

Var lite uppmärksam hur du talar om dig själv och din kropp. Det påverkar inte bara dig själv, utan många omkring dit. Och du är aldrig för fet för en bild.

 

Kommentarer

 • Christina 20/08/2019 9:03pm (3 år sen)

  Jag såg också den där bilden. Är så less på alla de där kontona där såna här bilder och bildtexter figurerar.

  • Caroline Eriksson 20/08/2019 9:19pm (3 år sen)

   Men ja! Man blir så trött på att det ska vara så här, även orsaken varför jag ba ville ta avstånd från allt som hette sociala medier om det ska vara på det här viset. :( Sen insåg jag att jag har ju själv valet att fylla mitt flöde med det som får mig att må bra, så därför följer jag inte såna konton. :)

 • Linnea 21/08/2019 6:34am (3 år sen)

  Så bra skrivet! Tusen tack! ♡

  • Caroline Eriksson 21/08/2019 9:48am (3 år sen)

   Tack själv att du tog dig tid att kommentera. ❤

 • Chatarina 21/08/2019 9:10pm (3 år sen)

  Ojj Caroline du e så klok! Jag brukar säga åt mina syskonbarn som är 18 o 21 o åt ungdomarna som jag jobbar med att det tog tills jag var 24-25 år gammal innan jag började trivas i min kropp eller tog och omfamnade min egen bekvämlighet och hur jag såg ut. Det är ju sjukt att det måste ta så länge, men jag tror att det är just pga. Det du skriver om här.

  Nu med en lite annorlunda kropp efter graviditet, förlossning och amning så ser jag på min kropp o tänker "nåja den ser ut sådär men wow vad mycket den orkat med under den senaste tiden!" Våra kroppar e i slutänden fantastiska!

 • Kvinnan 22/08/2019 10:16am (3 år sen)

  Jag tänker bara anta att det är min bild du har skrollat dig fram till. Att vi alla har ansvar över vad vi delar med oss av på sociala medier gäller väl även dig? Även om det inte ens var min bild som var inspirationen till detta inlägg så tycker jag att du ska tänka på det här. Du känner mig inte och kan omöjligen ha någon aning om hur mycket eller lite mod det krävdes från mig att dela min bild. Det var hela poängen med bilden (och storyn i samband med den, som du knappast såg) Kanske jag själv lider eller har lidit av en ätstörning, det vet du inte. Kanske det var en stor personlig vinst för mig att dela en sådan bild på mitt konto. Hur tror du det känns för mig, och alla andra med liknande tankar, att någon bara kallt kan ta din bild och text du var stolt över och knåpa ihop rent av en roast på sin blogg? Mellan raderna läser jag hur jag basically borde skämmas för att jag täcks kalla mig fet (vilket jag inte ens gjorde) och vill ha bekräftelse, att min bild och bildtext är triggande. I storyn jag lade upp i samband med bilden, berättade jag om att jag ofta känner mig stor trots att jag till 100% vet att jag inte är det. Om hur många som bär storlek XS känner sig feta, och hur fel det är att det har blivit så. Jag fick extremt många svar av många andra kvinnor som känner exakt likadant. "Fenomen som dessa" som du är så trött på ÄR riktiga, de är tyvärr mycket vanliga och de kommer inte att försvinna för att en bloggare shamear sådana som vågar prata om det och uppmanar alla att älska sig själva som de är. Min mening var aldrig att trigga någon, tro mig. Vi ALLA bär på osäkerheter, jag valde att dela med mig av en av mina, tydligen till priset av det här.

  • Caroline Eriksson 22/08/2019 10:48am (3 år sen)

   Hade det enbart varit en bild som jag scrollat förbi så hade det inte varit ett problem som existerar och fått så många att känna igen sig. Det är när det blir allt mer vanligt som det verkligen börjar gnaga. För tro mig, det är så vanligt att folk utan att ens tänka på det nämner hur de känner sig feta, fula och allt möjligt, utan att ens reflektera över det själva eller inse hur problematiskt det kan vara för andra att höra det och för en själv att upprepa det åt sig själv dagligen.
   Du har rätt i att jag inte har en aning om vad som pågår i människors liv bakom bilderna, och jag tar inte någonstans ut förutsattade meningar om en annan person.

   Det jag gör är att tala av egna erfarenheter, och bilder som dessa och kommentarer som dessa triggar. Även mig. Så är det bara.

   Många av följare till bilder som den jag skriver om och så många andra som delar med sig av sina kroppar och kallar dem för feta, kommer aldrig att kunna få en sån kropp. Du måste inse problematiken i att man delar med sig av man inte hade tänkt publicera en bild "för att magen såg fet ut", när majoriteten av följarna har en mage som är större.

   Fenomen som dessa måste vi kunna prata om, och våga göra så problematiska som de är, eftersom folk inte mår bra i sig själva och i sina kroppar. Jag vill att du ska i fortsättningen våga dela med dig av bilder av dig själv, utan självkritik, för i mina ögon finns det ingenting att klaga på med bilderna. Du är vacker. Alla andra är vackra på sina sätt, och vi måste sluta se oss själva som fula,
   och vi måste sluta ranka olika utseenden och egenskaper på utsidan som något bättre eller sämre, eller något som skulle göra oss mer eller mindre värda,
   för vi är så mycket mer.

 • Bloggläsare 24/08/2019 9:13pm (3 år sen)

  Sen finns det såna som har så stort bekräftelsebehov och vill ha kommentarer som "naaw, du är jättevacker!" Och "nej men, fet?! Du e fin, se på min mage!". Fast man vet att man inte har stor mage så publicerar man ändå sådana bilder och bildtexter... Tänker då på bilden du skriver om i detta inlägg, såg den också...

Skriv en kommentar