bloggheader6

Förälskelse, ett beroende?

Skrivet av Caroline Eriksson 28.04.2016 | 0 Kommentarer

Förälskelse kan man jämföra lite med början på ett beroende. Det limbiska systemet, känslosystemet i hjärnan, aktiveras och det pirrar i magen, vi svettas och blir nervösa i närheten av vår förälskelse. Så nervös att min sambo trodde säkert jag skrattade som en uggla, när vi träffades. ”Ho hooo”.

 

Vad har beroende med en förälskelse att göra då? Jo. Förälskelsefasen påminner om början till ett beroende. Dopamin frisätts och kickar igång hjärnans belöningssystem. Och det är dopaminet som får det att pirra i magen. Som säger ”Ja, det här är bra! Jag vill ha mera”. Vare sig det handlar om mat, sex, spel, träning eller droger.. eller en väldigt vacker människa, i dina ögon.

 

fallinlove

 Tacka dopaminet för det! :-)

 

En studie har faktiskt gjorts i Ameri-katt på frivilliga förälskade människor. Man kunde genom att visa bilder på partnern till den förälskade se delar av hjärnan som jag just pratat om, aktiveras. Fem år senare gjordes en uppföljare på studien. Var de inte tillsammans längre, men fortfarande kära, så aktiverades samma delar av hjärnan igen. Samma som aktiveras vid ett beroende av kokaoin t.ex. Betyder det då att vi kan bli beroende av en människa?
Och goda nyheter för de dumpade: ”The researchers did find some good news for romantically rejected: time seems to heal. The more time that had passed since the breakup, the less activity there was in a brain region associated with attachment. ”

 

 

Så, existerar kärlek vid första ögonkastet? Kanske. Åtminstone attraktion. Det jag vet är att jag är tacksam för att både min och sambons hjärnor aktiverades när vi träffades. På lördag är det exakt fem år sen jag såg sambon för första gången i mitt liv. Efter det blev jag riktigt förälskad.

 

Idag skrattar jag mer normalt, och nu som då kan jag känna mig riktigt nyförälskad igen. Även om den djupa sanna kärleken är bättre än förälskelsen.

 

"Ho hooo"

hohooo

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar