bloggheader copy

Förkyld? Här får du lite tips.

Skrivet av Caroline Eriksson 04.01.2016 | 1 Kommentarer

Trots den superkvinna man är så fick jag lov att erkänna mig besegrad av en förkylning. Haft stegring i flera dagar men idag blev det till feber, näsan och ögonen rinner och det är så synd om mig. Typ. Skyller på badtunnan som jag plaskade i vid nyår. Dock känns det bättre att drabbas av en liten förkylning nu som då, om man tänker tillbaka till tiden jag var sjuk i SLE och hamnade in på en avdelning pga en förkylning. Kroppen klarar betydligt bättre av det i dagens läge.

 

När det sen kommer till läkemedel så vill jag inte äta sånt i första taget. Det räcker med mitt thyroxin per dag och värkmedicin tar jag endast vid svåra smärtor. Därför försöker jag att så gott det går ta hand om mig själv och bota förkylningar med det som naturen har att erbjuda.

Orsaken varför jag inte vill äta läkemedel är att 1. Min kropp tycker inte om värkmedicin, 2. Många läkemedel gömmer endast undan symptom än att bota orsaken till symptomen, 3. egentligen borde man inte behöva förklara sig men detta samhälle är präglat av att man ska äta mediciner för alla krämpor och biverkningar, och det provocerar vissa att inte följa den linjen.

 

Det här tipsade jag redan om för två år sen, men så här i förkylningstider passar det bra att publicera blogginlägget igen:

 

IMG 1960

Ingefära

Har använts i tusentalsår till matlagning och som medicinalväxt. Den har en ganska start och karaktäristisk smak, men är nyttig och botar vilken förkylning som helst. Till och med karaförkylning! För många år sedan började jag använda mig av just ingefära och skär upp den i bitar och kokar den sedan med vatten. Sen dricker jag vattnet som te. Tycker man att smaken är för stark så är det helt okej att lägga i honung i tekoppen för att få lite sötare smak på drycken. Honung verkar också antibakteriellt. :-)
- Matsmältningsbefrämjande, immunstärkande, antiinflammatorisk, lindrar muskelsmärta, motverkar illamående, yrsel , högt kolesterol och parasiter. Ingefära är just bra att göra te av på hösten och vintern, eftersom den håller kroppen varm.

 

Obs! Ingefära kan ge gallbesvär i stor dos, var därför försiktig om du har problem med gallarna från förr. Dessutom kan den ha en blodförtunnande effekt och man ska också då vara försiktig om man på samma gång äter blodförtunnande medicin.

 

IMG 1971

Vitlök

Har varit känd i över 6000 år och använts till matlagning och som medicin. "Under byggandet av pyramiderna fick slavarna en daglig ranson vitlök eftersom den gav energi och var antiseptiskt". En klassisk huskur, som är god och nyttig! Hittade så mycket information om just vitlöken så jag tog "bara det viktigaste" och mänskligaste förklaringarna om varför just vitlöken är bra:
- Minskar risk för hjärt- och kärlsjukdomar, antiinflammatorisk och verkar skyddande mot astmaattacker och reumatisk värk. Bekämpar virusinfektioner och parasiter, antioxidant och skyddar mot förkylningar, influensa, magvirus och alla dessa virus. Kan också motverka fästing- mygg- och andra insektsbett och skyddar mot olika cancerformer.

 

Obs! Är du gravid eller ammar så kan du vara försiktig med att äta stora mängder av vitlök, eftersom det kan ge spädbarn kolik. Också personer med blodkoaguleringssjukdomar ska vara försiktig när det kommer till vitlök, och kan interagera med blodförtunnande mediciner.

 

Andra bra tips:

- Citroner! Varje dag börjar jag med ett glas citronvatten. Fylld av c-vitamin, balanserar ph-värdet i kroppen, antiinflammatoriskt, återfuktar lymfsystemet och underlättar matsmältningen bland annat.

- Sömn! Låt kroppen vila och återhämta sig och se till att få tillräckligt med sömn. Hitta ditt eget sömnbehov i timmar och se till att få det så gott som varje natt.

- Camu camu. Jag har en påse camu camu här hemma som jag verkligen ska ta nu. Den innehåller 70 gånger mer c-vitamin än i en apelsin och för att uppfylla dagsbehovet så behöver man bara en femtedels gram av pulvret. Camu camu tros ha lindrande effekt på infektioner, artrit, cancer, depressioner, mun- och ögonsjukdomar, åderförkalkning, katarrer och vanliga förkylningar. Camu camu har även använts för att lindra astma, trötthet, depressioner och huvudvärk. En riktig boost för immunförsvaret.

 

Vad är era huskurer mot förkylningar? :-)

Kommentarer

  • Sanna 04/01/2016 6:58pm (5 år sen)

    Bra tips :)

    • Caroline Eriksson 04/01/2016 7:55pm (5 år sen)

      Tack så mycket för kommentaren! :-)

Skriv en kommentar