bloggheader6

Förlossningsberättelsen.

Skrivet av Caroline Eriksson 23.07.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Under de tre veckor jag haft äggen i äggkläckningsmaskinen så har jag sett ofantligt många videor på youtube av då kycklingar kläcks. Då har det alltid tagit länge, och man har sett hur den trötta kycklingen legat länge i sitt ägg, med huvudet utanför, innan den sparkat sig loss.

 

Nu har jag själv fått uppleva en födsel av fem kycklingar, och det var inte alls som på film.

 

aggklacks 20.7.2018 1
När kycklingen väl börjat att picka sig genom ägget, så gick det väldigt snabbt.

 

På torsdagen chockerade det ägg som varit mest tyst och legat helt stilla mig; det hade ett hål! Från det första hålet i ägget så tog det tolv timmar innan något mer hände. Jag hann nästan bli rädd (man är rädd över mycket under en sån här fas) att kycklingen dött, och hade nästan accepterat det innan det började hända grejer. Och när det började händra grejer, då gick det snabbt.

 

Så på fredagen sjöng jag och spelade lite gitarr åt kycklingen, och på mindre än en timme hade den pickat sig ut. Utan någon paus, så det var en ivrig typ som jag väntat på i tjugoen dagar.

 

aggklacks 20.7.2018 2

aggklacks 20.7.2018 3

Så liten och oskyldig. Välkommen, hjärtat! <3

 

Dock vilade den inte länge i ägget, utan hade bråttom ut för att testa sina ben. Det är så mäktigt att få se hur små djur som föds verkar ha det mesta på klart, trots att de nyligen kommit till denna värld. Visst var balansen lika bra som någon som varit lite väl förfriskad från krogen, men den lilla kycklingen gav inte upp. Upp igen och vidare till sina äggvänner.

 

aggklacks 20.7.2018 4

Lagom road nyfödd kyckling.

 

Det sägs att kycklingar ska trigga resten av äggen att kläckas, och inte kort efter att kyckligen kläckts så började ett av äggen pipa till kycklingen. Liten stund senare så var det ett hål även i det ägget. Så man kan ju undra varför internet tipsar en att låta äggen vara helt ifred tre dagar innan "hatch day", då de verkar fungera bättre att rusa över äggen och pipa.

 

aggklacks 20.7.2018 5

Värmer sig hos sina ägg-syskon.

 

Dock så kan man inte förvänta sig att precis alla ska kläckas på en och samma dag, så första natten fick den första kycklingen sova ensam under värmetak, i en kaninbur, inne i hönshuset. Mest för att jag inte litade på att Luna hade låtit de nya kycklingen vara ifred, på grund av en liten incident när kycklingen kom till hönshuset.

 

På tal om nyfödda kycklingar och sova; under det första dygnet somnar de princip hela tiden. Stående, gående och  sittandes. Otroligt hur snabbt de somnar. Dock så är de redan mycket piggare dagen efter och springer runt utan problem.

 

aggklacks 20.7.2018 7

Så här ser det ut inne i ett ägg som en kyckling utvecklats i.

 

På lördagsmorgonen vaknade jag insåg att det hade varit en mycket händelserik natt. Resten av de fyra äggen som var kvar i äggkläckningsmaskinen hade fått hål på sig, och under dagens lopp skulle de alla kläckas.

Det sista ägget fick lite hjälp av sitt syskon, som jag lämnat kvar i äggkläckningsmaskinen (video längre ner).

 

aggklacks 21.7.2018 1
Det här är kycklingen som på lördagen hjälpte ut den femte och sista kycklingen.

 

Nu bor de alla fem i kaninburen (tills de blivit större och kan ge ifrån sig om de andra kycklingarna är dumma med dem) och är fem pigga och glada kycklingar. De ser ut som små fluffbollar, med fjun över hela kroppen. Även fötterna.

De tyr sig även snabbare till mig än vad mina andra kycklingar gjorde, kanske för att jag var det första ansikte de fick se, och för att de hört min röst inne i ägget. Hur som helst så har jag nu massor av kycklingar att ta hand om och ge kärlek till. Sammanlagt är det 10 stycken nu.

 

giphy
Så här ser det ut när en kyckling hjälper en annan att födas.

 

Att kläcka fram kycklingar med hjälp av befruktade ägg och en äggkläckningsmaskin, och få se dem födas, var en upplevelse jag sent kommer att glömma. 

 

I nästa kycklingrelaterade blogginlägg ska du få träffa alla, samtidigt som jag berättar om hur jag har gjort för att få fram kycklingar från ägg, och hur jag tar hand om dem (och svarar på andra frågor ni kan ha). <3

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar