bloggheader6

Första natten i huset.

Skrivet av Caroline Eriksson 12.07.2019 | 1 Kommentarer

För ett år sen byggde jag hönshus för fulla muggar, och i ett år har det hönshuset stått stadigt i alla väder och vind. Är liksom fortfarande förvånad hur huset klarade av den värsta stormen på länge i januari, där träd föll omkring på andra sidan vägen och folk blev utan tak på sina hus. Inte en skråma på det lilla hönshuset och hönsen, som även de var utan värme och el i 44 timmar, mådde som kungligheter.

 

Men tiderna förändras, och i år ville vi (okej, först Fredrik, men jag var inte svårövertalad) utöka vår hönsflock, och på grund av att vi ville ha lite större raser också så behövde vi tänka om med boende. På en annan mark hade Fredrik en barack som stod oanvänd, och den skulle med hjälp av massor av rensning och uppiffning bli det perfekta hönshuset för oss.

 

honshus 12.07.2019 chicken coop 1Hönsens nya boende är minst sagt lyxigt, och vi ska måla huset vitt i ett senare skede.
 

I tisdags var det dags att flytta på hela baracken. Med hjälp av en kraftig traktor och en lastbil med kran så flyttades baracken från punkt a till punkt b. Alltså vår tomt. Det var spännande. Ett tag såg det lite väl spännande ut då huset höll på att luta åt ett dike, att jag såg framför mig hur hönsen skulle bo i sitt lilla hönshus för all evighet.

Men skam den som ger sig, och huset rätade upp sig och kom till sist upp på lastbilens flak.

 

Inatt var första natten hönsen sov i sitt nya hus, och i morse gick jag med pirr i magen för att se hur de hade haft det. Passade på att ta med kameran och fotografera hur hönsen har det nu. 

 

honshus 12.07.2019 chicken coop 2 Hönshusets första rum.

 

När du kommer in i hönshuset så möts du av ett rum med ett fönster och ett bord. Det är här vi ska ha elcentral för lampa och möjligtvis värme de kallaste dagarna. Det är även här vi ska förvara hönsens mat och halm, utan att vara rädda att hönsen får för sig att frossa i godsaker. 

 

Tidigare har det varit i hela huset orangea väggar och tak, och saker från golv till tak, så Fredrik har gjort ett underbart jobb med att städa ur och piffa upp denna barack. Som ett helt nytt hus, och nu så här i efterhand suger det lite att varken jag eller Fredrik hann ta en "före bild".

 

honshus 12.07.2019 chicken coop 3Här kan hönsen springa runt.
 

När du kommer in i hönsens rum som är det största, så är det här du ser. Matbord till vänster och sandbad till höger (bättre bild under denna text). Sen är det massa med springyta för hönsen, och längst bort finns sittpinne och reden.

 

honshus 12.07.2019 chicken coop 4Sandbad och matbord är bra att ha.

 
Till vänster om dörren ser du en skild area enkom för hönsens sandbad. Nu på sommaren så badar de utomhus varje dag, men på vintern blir det sämre av det. Dah.

Så för att hönsen ska hålla sig friska och fräscha så har Fredrik byggt en "låda" åt dem, dit de kan fara för att sandbada. 

 

Till höger är ett stort matbord med kant, så inte deras mat sprätter omkring så mycket. Vissa av hönsen (ja, jag talar om dig Gullefjun) är lite passivt aggressiva när de äter, och för att minska på att maten far överallt så är det här bordet det bästa alternativet. Jag har ju tidigare testat att hänga upp maten, men inte ens det hjälpte, så nu hålls i alla fall maten på bordet.

 

honshus 12.07.2019 chicken coop 5honshus 12.07.2019 chicken coop 6Sittpinne format som ett L, och stege för de minsta.

 

I deras gamla hönshuset hade jag deras sittpinne format som ett L. Om du vill att hönsen ska sova på samma höjd, men ändå inte bråka om vem som ska vara i mitten (det handlar om rankning), så är formen L att föredra alla dagar i veckan. Deras rutiner för natten blev så mycket lättare, och inga problem att hitta sin plats för natten. 

Så det var självklart att vi skulle fortsätta med formen L i nya huset. 

 

Det som är skillnad är att Fredrik har byggt en stege som matchar sittpinnen. Stegen använder sig de minsta av nu, och i framtiden höns som kanske är större eller äldre, och inte vill flyga upp till pinnen.

 

honshus 12.07.2019 chicken coop 7honshus 12.07.2019 chicken coop 8Från att ha två reden, har nu hönsen fyra stycken att välja mellan.

 

I gamla hönshuset fanns två reden, och även om det räckt bra (du kan har 10 reden på fem höns, och de vill ändå alla ha ett och samma) så utökade vi reden till fyra stycken i detta hönshus. Reden är i storlek 40 x 40 cm, vilket gör att våra dvärghöns nästan kan gömma sig i redet, och passar lika bra för stora som små höns.

 

Nu i morse så stod alla tre hönor som för tillfället värper och valde ut sitt favoritrede.
 

honshus 12.07.2019 chicken coop 9Houdini upptäcker sitt nya hem.

 

Jag och Fredrik bar in hönsen igår kväll när de annars skulle ha gått och lagt sig, och nu i efterhand så var det nog den bästa tidpunkten att göra en flytt på. De fick lite tid igår kväll att tänka vad tusan som hände, och hann sprätta omkring innan de alla myste tillsammans för natten.

Idag har de fått vakna upp till sitt nya hem och bli ännu mer varma i fjädrarna. 

 

Den största skillnaden jag kunde se nu i morse, var att kycklingarna verkar vara mer självständiga. Houdini som nog annars är en chill-kyckling som mest tycker om att ligga och inspektera omvärlden, gick runt och utforskade sitt nya hem själv. 

Kycklingarna hade inte samma behov att springa hack i häl med Gullefjun, och Gullefjun var lugnare med att inte ha dem vid deras sida hela tiden. Kan också bero på att kycklingarna blir fem veckor nu (den bruna fyra veckor) och att de inte alltid behöver sin mamma vid sin sida.

 

Buhu, tiden går så snabbt. Man hinner knappt blinka, så är de stora.

 

honshus 12.07.2019 chicken coop 10 Älskade Helmi njuter av sitt nya hem.
 

Vi har så gott som hela hagen byggd till nya hönshuset, så idag ska hönsen få vara inomhus och bli hemmastadda, medan vi gör i ordning på utsidan. Känns som att det kan vara en bra idé att ta babysteg med hönsens flytt, och låta dem bli bekanta med nya hemmet och nya hagen innan de får igen springa fritt på vår gård.

Nya hagen kommer att vara större än insidan av deras hus, så de kommer inte att få det tråkigt när vi är iväg på resa eller jobb.

 

honshus 12.07.2019 chicken coop 11Liten och stor.
 

Och så här har hönsen det nu. Jag är så otroligt tacksam för att Fredrik tog tag i detta, och gjorde allt så fint åt hönsen. Han är helt underbar, den där mannen.

Det kommer att underlätta skötseln av hönsen betydligt mer nu under vintern, då vi ännu till har ett barn att ta hand om och älska. Här kommer hönsen att må som kungligheter.

 

 

Kommentarer

  • Sandra N 12/07/2019 12:30pm (4 år sen)

    Mysigt!

    • Caroline Eriksson 12/07/2019 2:24pm (4 år sen)

      Tack, ja här har dem det bra :)

Skriv en kommentar