Frågor jag har fått - celiaki.

tisdag 16 maj 2017 - 20:04 | 2 Kommentarer

Varje år, den 16 maj, uppmärksammans den internationella celiakidagen, för att öka medvetenhet om sjukdomen. Nå, nu tänkte jag öka lite mer medvetenhet.

 

Ibland händer det att jag säger "nej" cirka tio gånger till en bulle. "Men taaaa nu en liten bit, det kan ju inte skada!". Att jag har celiaki räcker tydligen inte som argument.

Det här blogginlägget är gammalt, och eftersom jag har arbetat hela kvällen vid huset blir det inte heller något nytt att läsa. Men har du läst detta förr, läs igen - för mitt i allt finns det något att fnissa åt. Är det första gången du läser detta? Trevlig läsning.

 

Diagnosen celiaki har jag haft i över 12 år och i lika många år har jag behövt svara på dessa frågor, tååålmooodigt:

 

giphy
När jag försöker ha tålamod.

 

"Vad händer om du äter vanlig mat? Får du diarre?" (Obs! Vanlig mat är alltså icke-glutenfri mat.)

Första gången jag fick den här fråga var på kulturkarnevalen i högstadiet. En söt pojke frågade mig detta i matkön och ja ba: "ja får skvii..." Men där fick jag hindra mig. Man kan ju inte säga i en matkö åt en främling att JA, jag får diarre.

Så ja ba: "... eehh. Jag menade, jag får ont i magen".

Och jo, det får jag. Diarre, magont, blir trött, sjuk och tarmluddet blir förstört. Alla reagerar olika, men det är så här jag reagerar på "vanlig mat".

 

"Kan du äta mjölkprodukter?"

Ja. Celiaki och laktosintolerans är två helt skilda saker.

 

"Kan du äta det här? (Räknar upp innehållsförteckning där det står vete)"

Nej. Jag kan inte äta vete, råg, korn.

 

giphy 3

 

"Men inte dör du om du tar lite ..... (Valfri glutenprodukt, bulle, bröd, pasta, öl)"

Nej, nu ska vi inte vara så dramatiska. Jag dör inte. Men att sitta på wc en hel dag och natt är inte roligt, därför väljer jag att inte äta det som gör mig sjuk.

 

"Finns det nåt du kan äta?"

Ja, tack och lov! Visst, de glutenfria alternativ är flera gånger dyrare än din mat, men det finns mat man kan äta. Det är också enkelt att laga mat glutenfritt, endera byter man bara ut mjölet eller skippar det helt och hållet om man vill ha en sås till. De flesta råvaror ÄR naturligt glutenfria och man kan trolla fram en god middag av det.

 

giphy 1

Vad äter jag? Mat!

 

"Glutenfri mat är äcklig!"

Okej, det här var ju bara elakt sagt. Nu minns jag förstås inte hur en "normal" pizza smakar eller hur bröd "ska" smaka, så för mig är det här bara vardag. Be om ursäkt.

 

"Jag tror inte på glutenfri mat eller att folk faktiskt är sjuka."

Nähä. Vad ska jag egentligen svara på sånt? 

 

giphy2

 

"Jag skulle döööö av att inte kunna äta gluten."

Ja, jestas vad folk är dramatiska. Nej. Du dör inte bara för att du inte tål gluten.

 

 

"Jag tänker också börja äta glutenfri mat. För att bli nyttigare men mest för att gå ner i vikt."

ELLER

"Jaha, det är därför du är så smal! Kanske jag också skulle börja på med glutenfri diet." (Okej, den sista frågan fick jag mer förr då jag inte åt lika mycket chips och choklad :D)

Det som är roligt att för 10 år sen visste knappt något nåt om glutenfri mat och nu är det helt plötsligt pop att äta. Det som är positivt med det är att maten faktiskt blivit liiiiite billigare. Sen om man går ner i vikt av glutenfri mat vet jag nu inte.

 

 

Sen tror jag att många skulle må bättre av att faktiskt äta mindre gluten. För många kan mat som innehåller gluten verka inflammatoriskt på kroppen. Att ha celiaki och äta glutenfri mat är inte världens undergång. Det finns HUR MYCKET SOM HELST av mat att äta, och det går att må bra. :-)

 

Om ni vill ha lite mer ingående, och mer allvarlig text om celiaki och vad som faktiskt händer, så jag kan nog trolla fram ett sånt åt er. En ny dag. Nu ska jag äta korv och bönor. 

 

giphy 2

2

Kommentarer

  • Marias Memoarer

    17.05.2017 01:41 (6 månader sen)

    Min mamma har också celiaki, fast en lindrigare variant, då hon nog nån gång ibland kan ta en liten kakbit eller liten brödbit, eller äta sås med lite mjöl i, men hon måste förstås va försiktig så hon inte får i sig för mycket gluten och hon äter förstås huvudsakligen glutenfritt. Det är mer om hon äter ute/hos någon annan. Nå hur som helst, jag har smakat en del glutenfritt bröd och bakverk och jag tycker det mamma bakar själv kan va riktigt gott, däremot har det mesta som köpts färdigt från butik varit mest torrt och trist, både enligt mig och mamma. Tur att det är både billigare och godare med hembakat med andra ord :) Glutenfria plättar och våfflor är hur gott som helst!


  • Jenni

    17.05.2017 10:53 (6 månader sen)

    ""Kan du äta mjölkprodukter?" Ja. Celiaki och laktosintolerans är två helt skilda saker." Det är även laktosintolerans och mjölkallergi :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.