bloggheader copy

Jämställt föräldraskap

Skrivet av Caroline Eriksson 11.12.2019 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

"Hur tänker du som feminist kring mamma och pappa-ledighet, alternative föräldraledighet? Tycker det känns så trist att papporna bara är hemma typ ett par veckor, och sen ska mammorna sitta hemma i ett år eller mera, att dela ledighet jämt är för mig den viktigaste jämställdhets-frågan. Läste att trots att kvinnorna kanske tjänar sämre än männen i ett parförhållande, så är det ändå bättre för kvinnorna, och par-ekonomin, på längre sikt att komma ut i arbetslivet lika snabbt. Hälsningar en nybliven mamma som delar jämt med pappan :)"

- Line

 

"Jag har samma fråga som Line, alltså delning av föräldraledigheten. Jag och min man delade också ganska 50/50 (fast jag från början tänkt ta en större del) men jag märkte snabbt hur stor skillnad det var i vardagen efter att han varit hemma nån månad. Då visste han allt om rutiner, babyns kläder och mattider och jag behövde inte längre vara ansvarig för sånt. Det har hållit i sig och nu är vår son 4 år."

- Elisabeth

 


Jag tror inte att man kan mäta jämställdhet i uttag av föräldrapenning, eftersom det säger sist och slutligen ganska lite om hur situationen ser ut hemma.

 

Skulle man enbart se till den ekonomiska biten, så skulle det innebära att jag skulle endera behöva byta jobb, eller gå upp i arbetstid och börja arbeta treskiftes, om jag skulle få exakt samma inkomst som Fredrik. Inget av de alternativen är något som tilltalar mig.

Sen är det absolut viktigt att man kommer tillbaka till arbetslivet så snabbt som möjligt, oberoende vilket kön man har, men av personliga principer så har jag inte bråttom att få Nova till dagis. Jag vill gärna att hon ska kunna gå, prata och berätta vad som har hänt under dagen innan vi lämnar henne ensam på ett dagis.

Sen vem som är hemma är en annan fråga.

 

För mig är jämställdhet, och jämställt föräldraskap, mer om hur jag och Fredrik fungerar tillsammans. Hur vi tillsammans, som vuxna personer, har diskuterat och kommit överens om hur vi vill leva tillsammans och vad som fungerar för oss. Att jämställdhet inte alltid innebär att man delar precis allt 50/50, speciellt inte om man har olika förutsättningar, ekonomiskt eller på andra sätt.

Sen vet jag att alla lever vi på olika vis, och att bara för att vi har det på ett sätt så betyder det inte att andra har det likadant.

 

27.11.2019 6 1Fotografi från 27/11/2019.

 

När det kommer till hushållet och hemmet, så gör Fredrik mer än mig. Han städar, lagar mat och förstår hur tvättmaskinen fungerar (han är ju trots allt en vuxen människa). Sen vi fick Nova i våra liv så tar han minst lika stort ansvar, och vill vara delaktig i hennes liv till hundra procent. Är vi vakna om nätterna så är vi vakna som familj. När vi kom hem från BB så tog han inte bara hand om hemmet, utan även mig och Nova. Nova känner sig lika trygg hos både Fredrik och mig.

Känns konstigt att ens behöva skriva det, eftersom jag tycker det vore så självklart, men här behövs inga diskussioner vem det är som ska byta blöja eller vem som ska trösta barnet. Istället diskuterar vi hur vi vill Nova ska ha det och uppfostras.

Vi båda gör lika mycket (även om jag misstänker att Fredrik bytt fler blöjor), förutom att det är jag som bidrar med bröstmjölken. Sen ser jag inte det heller som att man lever så jämställt om man känner att man måste ”hålla poäng” i ett förhållande, så något poängsystem har vi inte.

 

 

Bara för att Fredrik är man så innebär det inte att han inte skulle vara intresserad eller älska att få vara med sitt barn. Han googlar minst lika mycket om amning, magknip och utvecklingsfaser som mig. När det känts tungt med amning eller vad man nu kan stöta på som förälder, så har vi stöd av varandra. Han sjunger och leker med Nova, och är den bästa pappan jag kan tänka mig till vårt barn.

Älskar hur vi kan sitta och diskutera länge angående föräldraskap, och hur det känns tryggt att veta Nova är nummer ett för honom.

Och för mig väger det viktigaste i ett jämställt föräldraskap, att kunna få dela detta med någon som verkligen brinner för att få vara förälder, som vill lära sig och vill barnets bästa. Utan att man ska behöva säga till eller känna att man drar ett större lass ansvar.

 

Vi gör detta tillsammans.

 

 

Fredrik kommer att vara hemma så mycket han får, och han kommer att njuta av det. Men det är inte pappaledigheten eller föräldraledigheten som gör honom till en bättre pappa som kan hemmets rutiner, utan det är för att det är de rutinerna vi tillsammans kommit överens om och för att han själv vill vara hemma och vara med vårt barn.

 


Katter, bebis, kärlek och svar på frågestunden. (del 1)

Skrivet av Caroline Eriksson 10.12.2019

Kategorier:

Tack för alla frågor som kommer in. Plötsligt fick jag massor av inspiration till att blogga (om feminism, föräldraskap och återhämtning efter kejsarsnittet), och alla fina frågor som nu ska få ett svar. Är det något du undrar över, allt mellan himmel och jord, så är det bara att skriva en kommentar. Jag svarar på allt.

 

Nu ska jag passa på att svara på del 1 av frågestunden, innan Nova vaknar och får fullt ut min uppmärksamhet igen. För övrigt, hur kommer det sig att bebisar vaknar med detsamma man själv ska äta mat eller typ vill duscha? 

 

"Hur är katterna mot bebisen? Tänker att hundar kan ju ibland bli typ beskyddande över bebis."

"Hur reagerar katterna på bebisen?"

 

Katten Leila har aldrig tidigare haft så bråttom ut, som när Nova är missnöjd och skriker. Fantomen reagerar med att bli något nervös, och vill gärna se till så Nova har det bra när hon gråter. Mohicana bor i sin pafflåda och kunde inte bry sig mindre. Och så reagerar katterna när Nova gråter. Sen är Nova en mycket glad bebis.

Överlag så har inte katterna brytt sig så mycket (alls) om Nova, och det tycker jag är skönt. Hellre att de ignorerar och håller sig undan, än att vara för nära inpå.

 

"Liknar hon dig eller Fredrik?"

 

Jag och Fredrik liknade varann lite som spädbarn, och jag kan se både mig och Fredrik i Nova. Men måste nog säga att jag tycker hon liknar och är pappas flicka.

 

27.11.2019 2

 

"Blir det dop eller namngivningsfest eller inget av dem eller nåt helt annat?"

 

Det blir namngivningsceremoni någon gång i vår.

 

"Hej! Jag undrar om ni uttalar Novas namn med svenskt eller finskt uttal? (Nova eller Nåva). Båda är jättefina hur som helst!"

 

Novas namn uttalas som "Nåva".

 

27.11.2019 5

 

"Hur träffades ni?"

 

Vi träffades på krogen, i maj 2011. Han fångade min uppmärksamhet när han hämtade ett literstop med vatten, när han frågat om jag ville ha något att dricka, och jag svarade "vatten". Sen talades vi inte mycket mer den kvällen, utan jag hade en vänförfrågan morgonen efter på facebook.

Vi talades vid varje dag, och när jag fredagen den trettonde (datumet som skulle bli mitt lyckodatum) hade en spelning som trubadur i Jakobstad, så körde han 140 km en väg för att se mig. Sen den kvällen så har det varit vi, och vi har spenderat så gott som varje dag tillsammans. 

 

Vill du läsa en mer ingående historia och en riktig kärleksförklaring till världens bästa Fredrik, så klickar du HÄR.

 

 

Läs även: "Det här är till dig, Fredrik."

 


Barnnamn och blogga om barnet när h*n är född?

Skrivet av Caroline Eriksson 04.09.2019 | 8 kommentar(er)

Kategorier:

Igår bad jag på instagram om att få frågor, mest för att underhålla mig själv, men även för att få inspiration och något att blogga om.

Kom ihåg att det är bara att skriva en kommentar, när som helst, om det är något du undrar över eller vill se mer av på bloggen. 

 

Tänkte hur som haver fortsätta med att svara på frågorna idag här på bloggen, och slår ihop två frågor, eftersom båda berör bebis.

Samtidigt uppfyller jag en annan önskan om att visa mer bilder från vårt hem, och speciellt barnrummet. Eftersom barnrummet fortfarande är en "work in progress", så visar jag en liten smygtitt istället för helheten.

 

Barnrum 3

I barnrummet hittar du många böcker på både svenska och finska.

 

"Har ni funderat på något namn åt bebisen redan?"

 

Vi funderar ännu. 

Sen tror jag nog att vi håller namnet / namnen för oss själva tills barnet är med oss, och vi kan få riktigt känna efter och se om vi tycker det passar som ett fint namn åt den viktigaste människan i vårt liv. 

 

Själv har jag alltid haft trott att jag vetat vad jag velat namnge ett framtida barn till, men med detsamma jag blev gravid så försvann namnen helt och hållet från mitt ordförråd och kändes inte lika rätt. 

Hur gjorde du? Hade du bestämt ett namn långt innan barnet var fött, eller först efter att barnet var i din famn? Det är kul att höra hur andra har gjort. 

 

Barnrum sevendays

Sängen är fortfarande obäddad, men du kan hitta ett babynest, regnbågskudde och en tuff body med enhörningar där.

 

"Har ni funderat på hur ni ska göra med bilder på bebis, t.ex på blogg och instagram? Hur känner du just nu? Förstår ju att det kan ändras när barnet är fött och växer. :)"

 

Som det känns nu så kommer vi säkert att visa någon bild på hur vackert barn vi skapat, men inte så mycket mer än så. Jag vill varken fylla mitt instagramkonto med bilder av, eller blogga om, en människa som ännu inte kan göra valet att själv bestämma vad som publiceras eller känns okej att visas på internet för en hel massa med människor.

 

Sen tänker jag även på, även om det är tråkigt, att alla inte alltid vill väl. Det har jag redan hunnit uppleva flertal gånger under mina år på sociala medier. Att trots att jag skulle gå igenom eld och skydda mitt barn som en lejonhona, så vill jag inte utsätta hen för något som h*n inte kan påverka eller bestämma själv. 

 

Så ja, någon bild kommer nog att publiceras, men jag kommer nog aldrig (även om man aldrig ska säga aldrig) bli den där som bloggar om bajsblöjor eller dagar med raseriutbrott. Mest för att jag känner att det inte är schysst, eller något jag skulle vilja att någon skulle skriva om mig (som om Fredrik gjorde en facebook-uppdatering varje gång jag hade dålig mage eller satt och grät åt djurklipp på youtube / är hangry)

Tänker att jag kan finna en balans i att blogga om min upplevelse som förälder och om föräldraskapet, utan att hänga ut en annan människa och göra det obekvämt för någon som berörs. För skriva av mig, det kommer jag alltid att behöva göra. Får ba ta och sätta egot åt sidan och finna sätt som känns okej för mig, Fredrik och vårt barn.

 

Så känns det just nu.

 


Vad jag vill säga till mitt 20-åriga jag.

Skrivet av Caroline Eriksson 03.09.2019

Kategorier:

Jag är gravid, sjukskriven, rätt så belåten men otroligt rastlös. Så jag efterlyste en liten frågestund på instagram. Bad de som ville att ställa en fråga om allt mellan himmel och jord, och sen svara på allt via bloggen och instagram. Jag fick en fråga som verkligen krävde ett eget blogginlägg, och här är det. 

(ps. vill du ställa mig en fråga, om vad som helst, när som helst; skriv bara en kommentar så svarar jag på alla frågor.)

 

"Vad hade du velat säga till dig själv som 20-åring?"

 

Om 20 dagar, 9 timmar, 19 minuter och 35 sekunder (i skrivande stund, inte för att jag håller räkningen, google räknade ut det åt mig) fyller jag 29 år, och jag kan knappt tro att jag snart levt färdigt som 20+ någonting, och blir om ett år en 30+ are. Som yngre tyckte jag ju att de som närmare sig 30 var gamla. Herregud, idag vet jag bättre, och vet att man till sist slutar tänka på ens ålder, och istället börjar känna sig yngre för varje år som går. Jag är ju ung, och mitt liv har bara börjat!

Men det var inte det jag skulle skriva. Utan nu ska jag skriva till mitt 20 åriga jag. Hon som trodde livet var över vid 20, typ.

 

24264 376826603879 1804773 n copyCaroline, 2010. Nitton och ett halvt år. 

 

Det här med utseende är sekundärt.

Under åren har jag existerat i olika former och storlekar, och om det är något jag har lärt mig, så är det att utseendet sist och slutligen är sekundärt. Att det man minns och tar till vara på är den känsla man ger andra, och som andra ger tillbaka till en. Och att man inte blir mer eller mindre lycklig beroende på siffran på vågen.

De senaste åren har jag sagt att jag känner mig så mycket lyckligare idag än jag gjorde när jag var som smalast, och det säger jag även idag. Det här med lycka har ingenting med siffran på vågen att göra. Det är något som kommer inifrån.

 


Man får ångra sig.

Ännu 2010 hade jag en Nokia knapptelefon. Jag skulle aldrig ha en smarttelefon. Dels för att jag trodde att jag aldrig skulle ha råd med en, men även för att jag inte förstod vitsen med smarttelefonerna. De såg så otympliga ut, och hur i hela fridens namn skulle man kunna skriva något när bokstäverna på skärmen var så små?!

Året därefter köpte jag min första smarttelefon.

Det jag vill komma fram till är alltså att man får ångra sig, ändra åsikt. Att man inte behöver ha samma åsikt eller var precis samma människa hela livet ut. Jag kan ju bara tala av egen erfarenhet och jag har hunnit ändra åsikter och livssyn, och även vuxit som människa tack vare det, under de nio senaste åren. Jag skulle bli mer orolig om man stannade fast och aldrig utvecklades.

 


Säg hur du vill ha det.

För väldigt få människor kan läsa dina tankar.

 


Du kommer att finna kärleken. Väldigt snart.

Jag mötte Fredrik när jag var tjugo och ett halvt år. Vilket betyder att Fredrik har snart varit en del av mitt liv i ett decennium. Helt underbart. Och fantastiskt.

Att finna kärleken är inte något jag tagit eller tar för givet, och att finna en person som är vid ens sida i så många år är idag lite av något magiskt. Som jag tidigare nämnde så tror jag att vi människor ständigt utvecklas, och att då finna någon att utvecklas tillsammans med och stå tillsammans starka och kära, det är häftigt.

Jag skulle vilja säga till mitt 20-åriga jag att verkligen slappna av och njuta av precis all tid du får tillsammans med din kärlek. Att Fredrik är världens härligaste människa du kommer att möta, och att bara vara snäll och kärleksfull och vara tacksam för att man haft turen att möta någon som är så rätt.

Våga lita på kärleken och släpp in kärleken i ditt liv.

 

Lita på dig själv.

Det här med magkänslan har varit en grej sen barnsben, och jag ber dig att hålla kvar vid den. Magkänsla och hjärta tar dig långt.

 


Omge dig själv med positiva och härliga människor.

Äkta vänner ska alltid lyfta dig, och inte dra ner dig. Håll dig alltså borta från människor som talar illa om och åt dig. Som får dig att känna dig mindre värd och osäker.

Omge dig själv istället med människor som tillåter dig vara precis som du är, utan att döma.

 


Älska och förlåt dig själv.

Slösa inte tid på att jämföra dig med andra. Var inte för hård på dig själv, och våga ha självdistans och förståndet att släppa taget om det du inte har makten om. Alla är vi människor, så även du. Och det gör dig inte mindre duglig som människa. Banta inte, och förlåt dig själv för sånt som hände för tusen år sen. Den tuffaste och mest kritiska typen är den vi är mot oss själva, och det vet jag att du kan träna bort. 

Ba var snäll helt enkelt, det förtjänar du.

 


Var dig själv.

Alltid.

 


Måste livets bitar vara på plats för att bilda familj?

Skrivet av Caroline Eriksson 07.05.2019 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

 

"Tänkte fråga om du skulle vilja dela med dig några tankar om att bilda familj - behöver ”livets alla bitar” falla på plats innan man försöker få barn? Ha ett bra jobb, god ekonomi, stort boende osv? Det är ju verkligen privata funderingar så jag förstås ifall du väljer att skippa detta. :) grattis igen!"

 


Behöver livets alla bitar falla på plats innan man försöker bilda familj?


Det korta svaret:

Nej.

 

Det långa svaret:

Jag anser att livet är i ständig förändring, och om man ska vänta på rätta stunden, ha allt på klart och planera minsta steg framåt, så hinner livet rusa ifrån en.


Nu råkade det sig att jag och Fredrik hunnit få fasta anställningar, en trygg ekonomi och byggt oss ett hem som är vårt att göra vad vi vill med. Vi har hunnit vara tillsammans i åtta år denna månad (!!) och känner varandra in och ut. Han är min bästa vän, och jag är tacksam att det är han jag gör denna resa med.

Men det betyder inte att det ena sättet skulle vara bättre än det andra, eller att alla livets bitar hunnit falla på plats.

Att bara för att du har arbete och hus så betyder det inte att alla pusselbitar är på plats. Alla värderar vi olika här i livet.

 
Däremot kan det anses som en stor trygghet i att ha arbete som ger en en stadig ekonomi, och ett hem man inte behöver vara rädd att flytta ifrån,

men det är väl det enda.

 

 

Sen har boende och ekonomi en ganska liten del i vad som gör en människa lycklig. Visst, livet kanske blir lättare på vissa plan med pengar, men det viktigaste av allt är trygghet, glädje och kärlek.

 
Och det har vi massor av.

 

caroline.5.5.2019 3

Ps. Så här schnajdig såg jag igår, efter att ha lockat håret och lagt smink på mitt ansikte.

Vill du ha en daglig uppdatering av mig så rekommenderar jag att följa mig på instagram, carloine heter jag där, eftersom det inte kräver så mycket från mig att göra ett litet filmklipp bland mina stories. He va ba he ja vila säg.

 


Husbygget: vad hade vi gjort annorlunda?

Skrivet av Caroline Eriksson 08.04.2019

Kategorier:

"Vilket fint hus ni har!! Nu i efterhand, finns det något ni skulle ha gjort annorlunda?"

- Lissi

 

En vanlig fråga jag och Fredrik fått efter att vi byggt huset klart och bott in oss, är om och vad vi skulle ha gjort annorlunda med husbygget. Och om det är något som vi skulle ha gjort annorlunda så kanske det skulle handla om någon kosmetisk sak. Som att använda oss av gips runt fönstren, och göra de listfria.

Men när det väl kommer till kritan så är det väldigt lite, om alls något, vi skulle ha gjort annorlunda.

 

08.03.2019

Katten Mohicana som myste på soffan idag.

 

Jag tycker att om man ska leva och göra något så ska man göra det fullhjärtat. Att om man ändå skuldsätter sig för en stor del av livet verkligen ser till att göra det man vill, och skapar ett hem man kommer att trivas att bo i. Att man inte stressar, eller väljer sig av andrahandsval, om det är det första valet och magkänslan som gör en lycklig.

Att trots att man kommer att få höra en massa goda råd, och möta på människor som kommer att ha en åsikt om det mesta man gör, vågar lita på att de val man gör är de rätta. Man kan ju inte säga så mycket om något som aldrig har skett, men tror att vi hade ångrat oss om vi till exempel lyssnat till andras val att välja mörkt golv, än att följa vårt hjärta och valt ljust golv.

 

Vi har bott i vårt hus nu i ett år och två månader, och fortfarande känner jag lyckorus över att få bo just här. En sån lycka.

 

Har du några frågor, eller vill se mer av något här på bloggen?

Skriv en kommentar så jag vet vad som uppskattas på bloggen.

 


Det är utsidan som räknas (hus, hem och trädgård)

Skrivet av Caroline Eriksson 26.03.2019

Kategorier:
Mia -
Har hållit utkik efter nya blogginlägg från dej, så jag blev extra glad denna måndag! :) såå imponerad av att ni byggt ett hus (+ övriga byggkostnader å t.o.m. möbler) för sammanlagt 200 000! Grymt jobbat å såå fint hem ni fått! Jag undrar lite över gården, hur kan man tänka där å hur börjar man helt enkelt? ska man t.ex. fylla upp med nån speciell jord kring huset inför gräsmatte/trädgårdsplanteringar..Tips och tankar överlag angående trädgård/gård/uppfart/terass, allt utomhus helt enkelt! :) Önskar dej en fin vecka!
 


Tack så hjärtligt mycket för den fina kommentaren och frågorna. Ska försöka göra mitt bästa att ta upp det mesta om utsidan i ett blogginlägg, även om det finns mycket att skriva om ämnet.

Att bygga hus är inte bara att satsa på insidan och få ett hem man kan bo i invändigt, utan det är även arbete med utsidan. Jag och Fredrik la dock fokus på att först och främst få insidan beboeligt innan vi började tänka på utsidan, vilket också betyder att de första månaderna hade vi inga trappor till ytterdörren, utan hade lastpallar som provisoriska trappsteg.

 

resizedimage800533 IMG 4720

resizedimage800533 13.6.2018 2

Så roligt att ha fotograferat huset i alla olika skeden, eftersom man snabbt glömmer och förtränger att det sett ut så här en gång i tiden (förra sommaren).


Hur och när börjar man med utsidan?

Här finns det inget svar som är det enda rätta. Så snabbt som snön smultit utomhus började jag och Fredrik (mest Fredrik) att bygga på det som skulle bli vår terrass och trappor till framsidan av huset. För oss var det då prio ett att få trappsteg till huset, och att kunna göra oss av med lastpallarna som tjänat oss väl.

Därefter byggdes den enorma terrassen på baksidan av huset. 


Gräsmattan tog till mitten av sommaren, då vår grävmaskinsförare varit och fixat till stenmuren och grävt om lite på tomten. Samtidigt fyllde han på med fyllnadsjord (billigare och inte lika fin kvalité) och sedan matjord, för att göra jorden redo för en gräsmatta.

Gräsmattan sådde jag och Fredrik (mestadels Fredrik) den första riktiga varma sommardagen. Därefter regnade det inte på över en månad, en gräset (och ogräset) växte fint ändå.

 

Det finns inget bra svar när du ska börja med utsidan, utan allt handlar om vad du har tid med och vad du har att arbeta med. Gör det i din egen takt och vad som är möjligt.

 

resizedimage800533 24.7.2018 3

resizedimage800533 24.7.2018 2

resizedimage800533 24.7.2018 1

En månad efter att vi sått gräset började det se ut som en gräsmatta på gården.
Onkring huset har vi grus.


Tips när det kommer till terrassbygge:

Fredrik säger att jag ska skriva att vår terrass är på muttrar/bultar underifrån, så man kan justera terrassen och fixa den om den skulle röra sig med åren. Viktigt att skruva, än att spika. Lättare att fixa till om något är skruvat.

Bli inte rädd, utan våga bygga stort. Du vill ju trots allt ha plats med rymliga terrassmöbler, grill och matbord att bjuda in vänner till middag vid.

 

levanger 2 sevendays

badtunna 1

På baksidan av huset har vi plats för en enorm soffa, stort matbord och badtunna.


Tips när det kommer till att plantera:

Ha inte så bråttom när det kommer till att plantera. Vår dröm är förvisso att ha en stor och vacker trädgård, med massor av godsaker att äta. Men att få en stor och fin trädgård tar tid, och det gäller att man hinner fundera noga vad man vill ha, och var man vill ha det på gården.

Se även gärna till att du vet hur solen rör sig på gården, och plantera därefter växterna för vilken typ av zon de vill stå i.

I höstas planterade vi sex körsbärsträd, och den här sommaren som kommer vågar vi plantera lite mera på gården. Men allt får ha sin tid.

 

Man skulle kanske kunna tro att hösten är helt fel tid att plantera vid, med tvärtom! Flera viktiga typer när det kommer till trägård och dylikt rekommenderar en att plantera då! 


Andra goda råd jag kan ge är att:

satsa på en stor infart. Vår huvudinfart till tomten är tolv meter bred, och man behöver då inte vara rädd att åka i diket.

Mysbelysning på gården är a och o. Det är trots allt långa vintrar, och med fin utebelysning gör det vintern och mörkret lite mer hanternbart.

Satsa på det som redan finns på gården. Vår tomt hade så gott som endast stenar vid sig, och det har vi tagit tillvara på genom att göra stenmurar upp till hus och runt tomtgränsen, och tagit tillvara den vackraste stenen som hussten. När man använder sig av naturmaterial blir det en mer behagligare och välkomnande känsla vid platsen.

 

konstsmide utebelysning ulkovalaisin 1

konstsmide utebelysning ulkovalaisin 2

Vår snygga utebelysning från Konstsmide har vi att den tänds vid skymning.
Tack vare dessa lampor har vintern inte känts lika mörk.

 

Har du frågor om husbygge, hus & hem 

eller annars ba vill fråga något av mig? Skriv en kommentar!

Jag svarar på allt.

 


Den bästa jul- och nyårslistan!

Skrivet av Caroline Eriksson 17.12.2018 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

Jag behövde tydligen en (eller ett par) vecka(or) med dålig energi, för att bli som en ny kvinna på nytt. Det är två veckor kvar av detta år, och jag ska banne mig göra det bästa av det. Mest för att jag vill minnas tillbaka till slutet av 2018 med värme och kärlek.

För att fira återkomsten av min energi, så har jag fixat ihop en jul- och nyårslista, för dig och mig att fylla i. Det är frågor om julen, nyår och allt där emellan. Hoppas du gillar listan, och kom ihåg att länka ditt blogginlägg bland mina kommentarer, om du också fyller i den. Jag vill så gärna läsa dina svar. :-)

 

 

A very merry Christmas,


Hur kommer du fira jul?

I år kommer det att bli bara jag och Fredrik som firar tillsammans, och jag ser framför mig en lugn dag. Jag kommer att vara ledig och tillreda julskinkan från morgonen. Låta hemmet fyllas av doften av god mat, ha en mysig känsla man bara kan ha över jul och bara ha det bra.

Se en mysig julfilm, äta mat hela kvällen och öppna julklapp.

 

1511386 10152008155308880 166436500 n

10888720 10152788191428880 2026494444843961765 n


Din viktigaste julprydnad?

Jag är inte mycket för julpynt, alls. Men det som verkligen är julpynt för mig är julgranen.

 
Det bästa på julbordet?

Julskinkan och den gravade laxen. I år kommer vi att göra vår egen gravade lax, och jag håller alla tummar och tår att den blir god.

 

1499691 10152013382668880 658568739 n

1477393 10152013382803880 488725206 n

Från en av de första jularna tillsammans med Fredriks släkt. Fantomen fick följa med.


Julklappar före eller efter Kalle Anka?

Skulle jag få bestämma hade jag öppnat julklapparna en vecka före jul, men julklapparna öppnar jag och Fredrik efter att vi har ätit och sett på Kalle Anka.

 
Bästa julfilmen?

Jag har problem att se en film flera gånger, eftersom jag minns så bra vad som händer i dem. Men de filmer jag kan se om och om igen, och skrattar alltid lika högt till är Ensam Hemma-filmerna. Absolut bästa julfilmen för mig, utan att bli för julig.

I år vill jag också se den nya ”The Grinch” filmen.

 

12342385 10153568766478880 7051365148274843005 n

Från ett tidigare år då jag och Fredrik hämtade hem en maffig julgran.


Plast- eller äkta julgran?

Jag är uppväxt med plastgran, och vissa år ingen gran alls, men efter att jag träffade Fredrik har jag haft lyckan att vakna upp till ett hem som doftar gran runt juletider. För varje år verkar det som om granen blir bara vackrare och vackrare, och om det är något som får mig i julfeelis så är det granen som står så grön och grann i stugan.

 
Det sämsta med julen?

Det sämsta med julen är att jag blir så sentimental och får dåligt samvete över att jag inte har hela släkten samlad omkring mig. Det är något som säkert sitter kvar från att ha varit ett barn med föräldrar på olika platser, men nu är jag ju vuxen och har chansen att skapa mina egna rutiner.

Det sämsta är också att så många människor mår dåligt under jultiden, hur mycket onödigt som konsumeras och hur många som är ensamma.

 
Det bästa med julen?

Den glädje som många kan känna, och den glädje även mitt sentimentala jag kan känna. Jag älskar att få göra i ordning julmaten, för det är den mat jag verkligen kan laga. Till och med de jular jag arbetat har varit de bästa jularna, eftersom det är en så speciell känsla över hela dagen.

Att trots man är nittio år, så kan man bli som ett litet barn på nytt.

 

15676413 10154557434288880 6055160537864220348 o 1

 

 

 
and a happy new year.

 
Hur kommer du fira nyår?

Vi har inga planer överhuvudtaget än, och vet inte alls. Om jag skulle få bestämma mitt drömnyår skulle vi bjuda in vänner till oss, äta god mat, bada badtunna, bara ha kul och skåla in det nya året vid tolvslaget.


Vad ska du ha på dig?

Endera mjukiskläder eller en klänning.


Äter du någon speciell mat?

De senaste åren har jag lagat en laxcheescake vid varje nyår, och även detta år kommer jag göra den. 

Här hittar du det supergoda receptet. 

 

resizedimage800533 IMG 5296

Från ett tidigare nyår då vi firade med skumpa och tomtebloss.


Vad ska du dricka?

Vatten, öl och lite mousserat vin, för har tydligen en oöppnad flaska av det i kylskåpet. Blir det ett lugnt nyår blir det bara vatten. 


Kommer du att göra nyårslöften?

Jag kommer att ge mig själv pepp för det nya året, men inga måsten eller saker jag förbjuder mig att göra. Gjorde igår en mood board för 2019 i min bullet journal, och de bilderna ska jag se tillbaka till så ofta jag vill och behöver det, för att hålla mig fokuserad till ett härligt nytt år.

Att våga fortsätta drömma.

 

Vad är det sämsta med nyår?

Att även som med julen, är detta en tid då så många kan känna sig ensamma.

 
Vad är det bästa med nyår?

Att det blir ett nytt år.

 

resizedimage800533 nyar1

Från två år sen tillbaka.

 

Fyll gärna i listan och länka ditt blogginlägg bland mina kommentarer, så jag kan hitta den lättare och läsa dina svar. 

Ha en underbar start på veckan.

 


Era önskemål, och mina svar.

Skrivet av Caroline Eriksson 26.09.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Förra veckan gjorde jag något som jag aldrig tidigare gjort, och som ärligt talat var lite pirrigt: en enkät om min blogg. Trots att det knappt tog en minut att fylla i den så kan man aldrig vara säker på hur många som skulle fylla i den. Tänk om ingen alls skulle fylla i den? 

 

Dock hade jag ingenting att vara orolig för, för just du som läser min blogg är så otroligt underbar. Tack för att du tog dig tid att fylla i enkäten. Jag är tacksam för alla svar och de kommentarer som blev skrivna i enkäten. Nu har jag lite bättre koll vad ni uppskattar om att läsa om här på bloggen,

och det det här är era svar från enkäten.

 

 

 

Vilken ålder är du som läser min blogg?

 

Skarmavbild 2018 09 25 kl. 21.28.14

 

Det jag kunde se var att jag har läsare i alla åldersgrupper, ja förutom de yngsta, och det tycker jag är häftigt på så många vis. Mest för att bloggen har lyckats bli en plats där alla är välkomna, och där ålder inte har betydelse. 

 

 

Hur ofta besöker du min blogg?

 

Skarmavbild 2018 09 25 kl. 21.33.18

 

Det skiljde endast ett par röster mellan dig som besöker min blogg några gånger i veckan, till dig som klickar dig in varje dag. Ett par typer klarar sig med ett par besök per månad, medan ingen var ny på bloggen. 

 

Vad tycker du om för typ av innehåll?

(Du kan välja flera val)

 

Skarmavbild 2018 09 25 kl. 21.36.45

 

När det kom till vilket typ av innehåll du gillar, så räknade jag upp det mest vanliga sakerna jag bloggar om, och så fick du välja flera alternativ om det var flera ämnen som tilltalade dig. Majoriteten vill läsa mer personliga texter och hälsa, mående, tankar och livet. Det som förvånade mig dock att på andra plats är ni nästan lika många som vill läsa om min vardag. 

 

Till alla som svarade så kan jag ba säga: jag kommer att ta till mig allt, och är så peppad på att blogga efter att ha fått se alla svar.

 

Man kunde även få alternativet att själv skriva ett önskemål vad jag skulle blogga om, och det här är era kommentarer:

 

"Huset, inredning."

"Fantomen"

"Vardagen, helt enkelt."

"Ert fina hem."

"Tycker bloggen är bra, skulle inte ändra så mycket."

"Bygget"

"Jag tycker bloggen är bra som den är."

 

 

Vad uppskattar du eller saknar på bloggen?

Skarmavbild 2018 09 25 kl. 21.43.57

 

När det kom till vad folk uppskattar eller saknar på bloggen, så är så gott som alla redan nöjda som det är nu. Men jag älskade att se hur många som ändå valde att skriva en kommentar. 

Det enda jag saknade från enkäten var att inte kunna svara dig som kommenterade, så kommer nu att efter varje kommentar ge ett svar. 

 

 

"Jag gillar dina inlägg om små saker som betyder mycket. T.ex. loppisfynd, dina vackra naturbilder.. att fånga dagen helt enkelt :) Man blir alltid på gott humör av att läsa din blogg. Själv gillar jag inredning så det ser jag gärna mer av. Och kattvideon, men det kanske har varit mer på instagram :) Saknar Mohicanas kvällspromenad :D"

Tack så hjärtligt mycket! Jag försöker så gott som dagligen att fånga dagen, och ska försöka få in det mer på bloggen. Ska även börja fotografera mitt hem mer, eftersom det är mycket efterfrågat. När det kommer till kattvideor så ska jag nog blogga mer om katterna, men vill man ha en daglig dos katter och djur så är det min instagram-storie som gäller. :)

 

 

"Uppskattar att du berättat så mycket om ert byggprojekt!"

Tack så hjärtligt mycket! Känns som att jag skrivit så mycket jag kunnat om hur det var att bygga hus, men än finns det mycket att berätta. Är det något skilt du vill läsa om hur det är att bygga hus; skriv en kommentar så skriver jag om det med detsamma! :)

 

 

"En härlig blogg. Mera bilder/text om fantomen, mindre om hönsen. Fortsätt också uppdatera om huset."

Tack så hjärtligt mycket! Måste säga att jag fnissade till när jag läste din kommentar, eftersom du inte var den första som ville läsa om Fantomen, men var den absolut första som var ärlig med att det skulle bli mindre höns på bloggen. Jag kan inte lova att jag bloggar mindre om hönsen, eftersom de är så härliga djur, men lovar att ta med Fantomen mer. Speciellt när det kommer till inredning och huset, då Fantomen får vara inne och det får inte hönsen. :'D

 

 

"Saknar inlägg som lever upp till rubrikerna. Känner att rubrikerna ofta är missvisande/clickbait:iga. Det leder till att man ibland känner sig lurad och besviken när man läser."

Tack så hjärtligt mycket! Beklagar att du känner dig så.

 

 

"Ibland har du jättefina djupa inlägg, mer sådant!"

Tack så hjärtligt mycket! Jag tror att dessa djupa inlägg kommer från en plats i min själ som inte alltid är aktiv. Tack och lov, för det skulle bli ett ganska tungt liv att hela tiden vara djup. Men jag blir glad av att läsa att dessa inlägg uppskattas, och att nu kommer känna mig tryggare i att bli mer personlig och djup på bloggen. 

Det kommer absolut att bli mer av sånt nu framöver på bloggen. Med kärlek. <3

 

 

"Mera Fantomen"

Tack så hjärtligt mycket! Din önskan är min lag, och Fantomen har nu fått enormt ego efter denna enkät, haha. :D

 

 

"Kanske mera om Petalax, speciella ställen, vacker natur..."

Tack så hjärtligt mycket! Jag ska absolut fotografera mer från byn och hur det ser ut här. Inte alla som har besökt Petalax eller har en aning om hur det ser ut här. Berätta gärna som smultronställen jag absolut inte får missa! :)

 

"Fantomen borde vara synlig minst en gång i veckan med stor bild! Och någon video ibland där han svansar omkring."

Tack så hjärtligt mycket! Borde vi införa en "Fantomens fredag" här på bloggen? :D

 

"Mera personliga inlägg om livet och dina åsikter gällande aktuella saker. Lite flummigt formulerat, men hoppas du förstår vad jag menar :)"

Tack så hjärtligt mycket! Jag ska absolut skriva fler personliga inlägg om livet och aktuella saker. Jag är så tacksam att det är något som verkar vara uppskattat. :) 

 

 

"Mera DIY’s, mera suveräna bullet journal tips, mera videor och mera texter om din vardag :D Men i det stora hela gillar jag din blogg så som den är, man får alltid en bra känsla av att gå in på din blogg! Kram!"

Tack så hjärtligt mycket! Jag ska absolut dela med mig av fler bujo-tips! Har på väg hem en ny bullet journal, så det blir ett stort blogginlägg om hur jag kommer att utforma den. Det kommer även att bli fler vardagsinlägg här på bloggen. Tack så himla mycket för de fina orden. Din kommentar gav mig en bra känsla. Kram! :) 

 

 

"Skall du inte måla utsidan på hönshuset också? visa bilder på utsidan, helheten."

Tack så hjärtligt mycket! Hönshuset ska nog målas, men först nästa år då det blev så fuktigt utomhus nu. Panelen jag använt mig av är ändå grundmålad, och de bräder jag använt mig av tål en vinter utan extra mål. Jag kan absolut visa mer bilder på utsidan av hönshuset. Annars tipsar jag dig om att följa mig på instagram, carloine heter jag där, där du varje dag får se små videosnuttar från hönshuset och hönsen.

 

 

"De personliga texterna har blivit färre, de saknar jag :) Annars uppskattar jag bloggen, du är fin."

Tack så hjärtligt mycket! Jag lovar på hedersord att det kommer att bli mer personliga texter här på bloggen. Och tack för din fina kommentar, jag blev så glad av den. 

 

 

TACK

för att du tog dig tid att svara på enkäten. För alla fina kommentar. För att du är just du, 

och för att vi tillsammans gör det här till den bästa bloggen som lämnar en positiv känsla efter sig. 

 

TACK

Nu ska jag ta till mig allt, och jag lovar att det kommer att bli en salig blandning av inredning, Fantomen (haha), personliga texter och en massa härliga tips som gör livet lite lättare, härligare och kreativare. 

 

14706834 10154336370713880 395799815415500495 o

Ett glädjetjut, från 2016, för att ni är bäst. Nästa gång ni ser mig och Mr Fantomen är det en ny bild.

 


Det mest oväntade under sommaren.

Skrivet av Caroline Eriksson 31.07.2018

Kategorier:

Jag minns ännu då det var en kall vår, och majoriteten av befolkningen förväntade sig en pissig sommar. Jag, som hade i semester redan i juni, fick höra hur jag skulle få frysa och hur sommaren först skulle börja när det blir höst. Och vet ni vad? Såna här gånger älskar jag när folk har fel. För med facit i hand så fick vi ha den längsta och varmaste sommaren på evigheter. Jag har inte haft byxor på mig sen början av maj. Ja, förutom då jag arbetat. 

Jag har svettats, njutit av värmen, samtidigt som jag oroat mig för hur torrt det faktiskt har varit. Naturen, djuren och insekterna behöver vatten. Även vi.

 

Men för att försöka vara positiv, för det kan vara nyttigt att vara det ibland, så tänker jag att jag fixar ihop en blogglista att fylla i och sedan kunna se tillbaka till och minnas denna vackra sommar. Fyll gärna i den du också, och länka ditt blogginlägg här i mitt kommentarsfält, så jag kan läsa dina svar.

 

SOMMARLISTAN

 

Vad hade du för förväntningar för sommaren?

Jag hade hoppats på att få god sömn, bli utvilad och ha roligt på samma gång. Sen hade jag väl hoppats på att mycket skulle ske på vår gård, och även om det har hänt massor så tar vi det lugnt och sakta. Ett steg i taget typ.

 

Hur har sommaren varit hittills?

Underbar! Det är väl det bästa ordet att beskriva den här sommaren. Det är första sommaren vid vårt alldeles egna hem, och jag njuter av varje dag. Den där lyckan jag kände när vi var nyinflyttade har inte ännu släppt. Jag är fortfarande lika nykär i vårt och platsen vi bor på.

 

Hur många gånger har du simmat?

Noll. Inte för att jag är rädd att springa runt i bikini, för det har jag gjort varje dag sen maj, men för att vattenkvalitetén har varit usel. Såg senast förra veckan en typ som simmat i närmsta badstrand, och hen berättade och visade otäcka utslag som vattnet gett hen.

 

Vilken plats har varit ditt smultronställe?

Tidigare hade jag mitt smultronställe vid havet, dit jag for för att balansera stenar och se på örnar. Nu har mitt smultronställe förvandlats till mitt hem. Kanske ett tråkigt svar, men förstå hur underbart det är att vara hemma och känna att man är på semester.

 

Vad har du ätit i sommar?

Grillat kött, sallad i mängder och pizza. Fredrik har skrattat åt mig att de enda dagarna som jag haft enormt sug efter pizza har även varit de varmaste dagarna.

 

Vad har du druckit i sommar?

I början av maj så visualiserade jag mig dricka bubbelvatten och cider. Jag har druckit öl och vatten den här sommaren.

 

Vad har du oroat mig minst för under sommaren?

Jag har inte brytt mig om varken utseende eller känt press eller stress på att åka land och rike för att träffa människor. Istället har jag tänkt att folk få acceptera ett osminkat jag med orakade ben, och vill folk träffa oss så är de alltid hjärtligt välkomna till oss.

 

Vad var det mest oväntade under sommaren?

Att jag skaffade höns! Även om jag, mest på skoj, sagt åt Fredrik att jag vill ha höns så trodde jag aldrig det skulle bli verklighet. Men ett svagt godkännande från Fredrik och PMS-energi var det som fick mig att faktiskt göra verklighet av mina drömmar.

 

Vad ska du göra ännu innan sommaren är slut?

Jag hoppas på att få måla huset tillsammans med Fredrik. Kanske slippa iväg på en eller två hotellnätter, och så vill jag åka ut till villan en vindstilla dag. Annars så känner jag mig ganska nöjd med att inte ha så mycket planer eller måsten på gång. Att bara få ta en dag i taget, och njuta av det som är nu.

 

31.7.2018 1
Jag och blondie idag. 

 

Kom ihåg att länka dina svar / din blogg i mitt kommentarsfält, så även jag kan läsa dig svar.

Ha en underbar dag, och ta hand om er.