onsdag 17 januari 2018 - 06:00

Sista veckan i lägenhet.

Eftersom det förhoppningsvis är sista veckan jag bor i lägenheten, kommer jag att ta farväl genom att svara på alla frågor från en någon veckas gammal Sevendays-lista. För även om det är flytten vi arbetet för och längtat efter, så är det inte så bara att ta sitt pick och pack. Det har varit en bra lägenhet och plats att bo på, och jämfört med hus så är det bekvämt att bo i lägenhet på hyra. 

Tänk alla känslor man känt i denna lägenhet. Allt man fått vara med om. Varje avslut, separation, vare sig det handlar om en plats eller människa - tar fram känslor hos en.

 

Så här bor jag:

Sedan 2013 har jag bott tillsammans med Fredrik i denna tvåa på 64 kvadrat. Trots sina kvadratmeter känns den rymlig. Vi hade gavellägenheten i ett radhus, vilket gör att gårdsplanen känns så mycket större än den lilla gräsplätten egentligen är. Dessutom bor vår granne intill inte hela tiden i lägenheten, vilket betyder att vi har det tyst och skönt här.

Det bästa med mitt hem:

Att man inte behöver bry sig om snöskottning eller gräsklippning. Bor man i lägenhet eller radhus så blir man lätt bortskämd med att allt ordnar sig. Går något sönder, som t.ex kylskåp eller spis, så är det bara att ringa ett samtal till hyresvärden.

Här har jag bott tidigare i mitt liv:

Jag har bott på Åland, där jag är född. I Jakostad där jag är uppvuxen och i Vasa där jag arbetade och studerade tills jag fann kärleken i Petalax.

 

resizedimage800533 8farggladabilder 1

Jag längtar tills våren då den vackra stenmuren vid huset börjar synas igen, efter att all snö smält. 

 

Mitt drömhem:

är huset som vi byggt och nu får flytta in i. Inte för stort, men ändå rymligt. Ljust, inbjudande och funktionellt hus.

Så här skulle jag beskriva min inredningsstil:

Just nu är det mestadels mörka möbler 

En plats jag ännu vill bo på:

Tycker att jag har flyttat tillräckligt, och har nu funnit min plats i livet. Jag trodde aldrig att det vore Petalax som skulle vara den platsen, men man vet aldrig vart livet för en och bra blev det.

Lägenhet eller hus:

hus. :'D

 

resizedimage800533 14
Alla fester man har ordnat här i lägenheten. Även om det inte varit stort så har det alltid funnits plats för många människor.

 

Sambo eller ensamboende:

I sju år bodde jag ensam innan jag flyttade tillsammans med Fredrik, och att vara ensamboende och sambo har båda sina fina sidor. Däremot skulle jag aldrig byta bort det jag har nu, där jag får bo tillsammans med min bästa vän. Det är det bästa. <3

Då flyttade jag hemifrån:

Jag var femton år, skulle fylla sexton två / tre månader senare.

En person med ett vackert hem:

Jag inspireras av många som delar med sig av bilder av sina hem. Det finns väl inget hem jag skulle vilja ha själv, helt och hållet, för de vackraste hemmen är även de som är mest personliga. Man måste följa sitt eget hjärta och personliga stil, än senaste modetrenden, när det kommer till att skapa sitt hem.

 

IMG 6391
Det var här jag upplevde norrskenet för första gången i mitt liv. På bild har du dock jag som står i augustinatten och njuter av kornblixtar.

onsdag 15 november 2017 - 12:00

Har jag behövt ge första hjälpen någon gång?

Temaväckan är i full gång och idag blir det lite av ett önskeinlägg samtidigt som jag svarar på en fråga. 

Johanna som kommenterade ville gärna läsa lite om första hjälpen och frågade samtidigt: 


"Har du behövt ge första hjälpen nångång?"

 

Och svaret är ja. Jag har flertal gånger fått ge första hjälpen. Vare sig det handlat om människor som satt i halsen och inte fått någon luft, eller legat medvetslösa, så har jag för stunden inte ens tänkt tanken på att det jag gjort var en första hjälp. Istället har jag bara agerat som min intuition sagt till mig och gjort allt jag kunnat för att hindra att något värre ska ske. 

 

Kanske är det för att jag i mitt yrke behöver ha kunskap om första hjälpen och vara uppdaterad, eller för att jag är tydligen en av dem som agerar än att stå och titta på. För om du någon gång hamnar i en olycka så kanske du inte märker av detta, för face it - då har du mycket annat att tänka på, men det finns olika personer. De som står kvar i chock, de som går vidare i chock och de som agerar.

Och jag har aldrig tänkt någon annan tanke än att göra allt i min makt för att hjälpa andra.

 

Jag tänker inte ha en superlång första hjälp kurs åt er, för då blir det lite väl långt. Men jag tänker ta upp tre situationer och vad du kan göra om du är t.ex den första på plats eller märker att resten av gänget är förstelnade av chock.

 

 

När någon satt i halsen:

Du märker bland annat på en människa om hen satt i halsen genom att hen får en väsande andning, drar upp axlarna och ser panikslagen ut. Beroende hur länge det gått kan även färgen i ansikten bli blå och människan kan inte tala eller hosta.

 

Du gör så här:

Försök få människan att hosta, och går det inte så ber du hen att luta sig något framåt. Stöd bröstkorgen med din ena hand medan du med den andra handen ger upp till fem kraftiga slag mellan skulderbladen. Du ska ha en öppen hand. 

I såna här situationer kan man bli rädd vad skada personen kan få av slagen, men tro mig, det är större skada att inte göra någonting alls.

 

Hjälper inte det (oftast är detta det "lättaste" sättet) så får du ta till heimlich-metoden. 

 

 

Medvetslöshet:

Finner du en person medvetslös så kan det vid första ögonkast vara svårt att avgöra om hen sover eller inte är vid medvetandet. Jag märker snabbt till andningen om något inte är rätt ställt med en människa, även vid medvetslöshet. Det kan vara väldigt ytlig eller rosslande andning. 

 

Du gör så här:

Försök väcka personen, och se till att det är fria luftvägar (inte något fast i halsen). Hjälper det inte att ruska om personen, eller att hen reagerar om du försöker öppna ögonlocken (så kan man se hur pupillerna reagerar) eller vid tilltal, ring 112. Härifrån ska nödcentralen ge dig alla instruktioner du behöver ha reda på, och du ska samtidigt svara på deras frågar. 

Men kort och gott ska du lägga personen i framstupa sidoläge, så hen har lättare att få syre. Håll personen under uppsikt tills ambulanspersonalen är på plats, och ring 112 igen om läget förändras / förvärras. 

 

first aid 850489 1280

 

Återupplivning:

Återupplivning av vuxna: Börja med 30 tryck och 2 inblåsningar. Fortsätt sedan så, i en takt till musiken "Stayin' alive". 

Återupplivning av barn och vuxna vid drukning:  Börja med 5 inblåsningar och tryck sedan 30 gånger. Fortsätt sedan med 2 inblåsningar och 30 tryck. 

 

Det här med återupplivning kan vara en läskig tanke för många, men det är åtminstone viktigt att man ser instruktionerna så kanske något har fastnat tills och om man hamnar ut för en sån situation.

Här kan du läsa om återupplivning av vuxna, 

här kan du läsa om återupplivning av barn, 

och här återupplivning av spädbarn.

 

 

Ta hand om er. Ni är värdefulla.

 

fredag 10 november 2017 - 06:17

Jag och mitt yrke.

Jag jobbar som: närvårdare inom äldreomsorgen, och det här är mina svar i listan om karriär.

 

Karriär i jobbet för mig betyder: Förut kanske jag hade svarat pengar i överflöd och en arbetstid på 120%, men idag är karriär lika med att man är nöjd med sitt arbete och tycker om att fara dit. Det är trots allt en stor del av sin tid man ger till arbetet, och det där med att ha ont i magen av att fara till en plats varje dag, borde man ha sluppit när man slutade högstadiet.

 

Tre saker jag kan göra, för att nå mina mål är: Samma knep för att nå något i det personliga livet: 1. Lägg upp tydliga mål och skriv gärna ner dem för att göra dem verkliga. 2. Fortsätta arbeta mot målet, även om det ser omöjligt ut till en början, och 3. våga ge upp mål om det visar sig att det inte var som du tänkt dig. Man får inte fastna i gamla vanor eller tankesätt om de sist och slutligen inte tar en framåt.

 

Det här är mitt nästa mål i karriären: Löneförhöjning?

 

Här ser jag mig själv om ett år: Jag ser mig fortfarande arbeta som närvårdare i en bransch som fortfarande är värdig, trots regeringens alla försök (den där reformen har alltså kraschat i mina drömmar nu). Eller så är jag mammaledig.

 

Tre saker jag lärt mig under mitt arbetsliv: Kanske det viktigaste, att distansera mig på ett plan att jag fortfarande kan vara empatisk, men inte dras med i andras känslor så pass att jag blir utbränd eller glömmer bort min roll i yrket. Det är en hårfin linje att balansera på, men kanske det viktigaste. Jag har även lärt mig att komma överens med min fotfobi och hur jag själv reagerar i vissa situationer. 

 

En person jag ser upp till, karriärsmässigt: Jag ser upp till varje typ som vågar göra sin egen grej, är positiv och som inte låter motgångar ta ner en fullständigt.

 

Mitt drömjobb: Jag drömmer om att fortsätta arbeta som vårdare, eftersom det är ett yrke som passar mig bra. Mina andra drömmar är att även kunna få in extra slantar genom att blogga, fotografera och vara kreativ. Alltså lever jag redan lite drömmen, ser det ut som.

 

Som anställd är jag den här typen: Jag hoppas att jag är en rätt så chill anställd som inte stressar upp mig för det minsta. Som får saker gjort på ett snabbt och effektivt sätt, och som ser helheten och möjligheterna.

 

Som chef är jag den här typen: Har aldrig varit en chef och även om jag kan se mig vara en chef över mig själv, har jag svårt att föreställa mig hur det skulle vara att vara chef över minst tio personer. Om jag dock skulle bli en chef en vacker dag, så hoppas jag att jag fortsätter vara en chill, empatisk och effektiv typ som inte stressar upp sig för minsta lilla.

 

Ett mål jag uppnått i min karriär: För det första var det ett stort mål att bli erbjuden fast anställning innan mina studier ens var klara. Därav orsaken varför jag gjorde fyra månaders skolarbete på en månad, så jag fick börja arbeta.

Sen vill jag även lägga till det som ett mål att jag lyckats se till mig själv och min egen hälsas bästa, och därför arbetar jag inte heltid. Har man varit utbränd en eller två gånger tidigare i livet, så får man bara ta och lära sig att ta det lugnare.

Kanske därför jag stressar sällan?

 

Så här jobbar jag aktivt för att lyckas på jobbet: Andas, tar en minut i taget och arbetar med ett leende på läpparna. Och så försöker jag ständigt lära mig nya saker. Det där uttrycket "Jag är för gammal att lära mig något nytt" ger mig kalla kårar, och jag vill aldrig bli den som säger de orden.

 

hospital 1648316 1280

En tecknad bild från pixabay, för ni får inte se hur jag ser ut på arbetet.

 

måndag 30 oktober 2017 - 21:25

Det finaste DIY jag har.

Som liten pysslade jag mycket med min mamma. Pysslade, som idag kallas DIY. Do it Yourself. Jag pysslade kläder och hus till mina dockor. Jag pysslade halsband, armband och riddarkläder. Det fanns alltid något att pyssla, för fantasin tog inte slut.

carro diy 1Ett av de första DIY jag gjorde. Caroline, 5 år. 

 

Och än idag så fortsätter jag att pyssla, även om det är i mindre utsträckning.


Det här tycker jag om att pyssla med:

Nuförtiden tycker jag om att pyssla sånt jag har anvädning av, speciellt till hemmer. Här är min kategori med DIY's där du kan hitta allt från mönster till torgvantar, bröstkrukor, sågbockar och bord av lastpallar.

Mitt bästa DIY-tips:

Ha tålamod, se vad du har hemma som du kan återanvända och ha roligt. Att pyssla ska vara ett sätt för dig att koppla av, och därför är det onödigt att stressa i onödan eller lägga ut mycket pengar på ett DIY.

Ett pyssel alla borde göra:

Kaffemuggen du får se här under. Som jag redan skrev så pysslade jag och mamma mycket när jag var liten, och jag är så tacksam att hon sparat muggen till mig, för denna kommer jag att ha med mig hela livet. Så har du ett barn, eller planerar i framtiden att bli förälder, PYSSLA EN MUGG MED BARNET. Det är så uppskattat senare i livet.

Min favorit DIY-blogg:

Läser inga DIY-bloggar.

Det bästa med att pyssla:

Man får pausa, pyssla och ba låta fantasin flöda. 

Det sämsta med att pyssla:

Att städa upp efteråt.

En DIY-julklapp jag kan tips om:

Nu vill jag ha era tips! Själv skulle jag virka grytlappar, som är enkelt och fint. Men lite sådär halvt tråkigt. Jag vill gärna att ett DIY ska vara lite speciellt och vackert. 

Här hittar jag inspiration till pyssel:

Pinterest. Det är bara att skriva in DIY och välja och vraka bland alla vackra bilder.

 

carro diy 2
Ett DIY jag aldrig kommer att kasta. En kaffemugg som jag fått rita på.

onsdag 11 oktober 2017 - 06:00

Genier behärskar kaos?

Finns det inte ett talesätt som menar att ordning är för idioter, genier behärskar kaos?

 

Nå, det kanske är ett talesätt som jag försökte intala mig själv för många år sen. Speciellt när jag bodde ensam och bara hade mig själv att bry mig om. Men allt efter åren har gått så har jag börjat få lite mer ordning. 

Ordning på datorn, ordning bland kläderna, ordning på tillvaron. Trots att jag fortfarande har alldeles för mycket bilder sparade på skrivbordet, fortfarande låter kläder lämna på badrumsgolvet alldeles för länge och upplever att tillvaron kan vara lite för mycket ibland.

 

Och trots att jag behärskar kaos, så är det trots allt ordning som ger mig ett lugn.

Nu under byggtiden så har det verkligen varit kaos här hemma, och jag förstår att det hör till. Men banne mig vad det ska bli skönt sen att bara ha ett hem att hålla koll på. Så nu ska ni få läsa hur jag egentligen har det, för tillfället.

Vem vet. Mitt i allt kanske jag blir en pedant nästa år? 


Så är min garderob organiserad:

Efter att jag rensat i garderoben för att få till min capsule wardrobe, har jag nu 30 plagg kläder. Det betyder att jag har otrolig ordning, för att vara mig. Och det känns skönt.

Mitt kylskåp är organiserat på detta sätt:

På kylskåpets dörrfack finns olika såser av slag, medan vi högst upp i hyllan i kylskåpet har limsa. Resten är ett organiserat kaos av god mat och ost. Längtar tills vi har fullt stora kylskåp och frys, så jag kan organisera alla fack, så all mat får sin egen plats. Ser redan framför mig hur jag har en "smoothie-hylla" i min framtida frys.

Så strukturerar jag upp min dag:

Jag tar dagen som den kommer. Är det något extra viktigt jag behöver göra (stort som smått) så skriver jag upp det i min Bullet Jornal, ba för att kunna kryssa av den.

Så här ser det ut i mitt badrumsskåp: 

En menskopp här och en burk kokosolja där. Inte så länge sen jag rensade, så nu är det faktiskt ganska städat.

När jag planerar en fest:

Pass, för det är så sällan jag planerar en fest. Speciellt efter det som höll på att bli ett missöde när jag planerade Fredriks överraskningsfest förra året. Här kan du läsa om den. 

Min åsikt om bullet journals:

LOVE IT! Det fungerar absolut bättre för mig än en vanlig kalender, eftersom jag nu har fria händer att göra precis vad jag vill med den.

Jag städar mitt hem:

mindre än min sambo. Av oss två så är han absolut med ordningssam, och det är vi båda helt okej med. 

Jag bevarar alla "viktiga papper" så här:

I en lila mapp, på min hårddisk eller i ett organiserat kaos bredvid datorn.

Så är min dator organiserad:

Minst en gång i månaden rensar jag den på bilder, och sparar de jag vill spara för evigt på min hårddisk.

Så här mår jag om det är stökigt runt mig:

Jag har lättare att bli orolig och stressad, så behöver nog ordning och reda omkring mig. Ska blir skönt att bo större och få möjligheten att rensa snart igen.

 

Jag älskar att rensa.

Hur har du det hemma? 

 

 

torsdag 5 oktober 2017 - 14:25

Sex råd.

Hej Caroline! Jag tänkte nu fråga dig vad du har för tips ifall man vill bygga ett eget hus och inte köpa ett befintligt hus? Hur kommer man liksom igång? Vad behöver man tänka på? Hur ska man veta vad alltsammans blir att kosta?

- Alexandra

 

När jag & Fredrik bestämde oss för att bygga hus var det många som undrade varför vi inte bara tog och köpte ett av dom fem husen som var till salu i byn. Nå, enkelt. Vi ville bygga något eget. Något som passade våra behov och hur vi ser på framtiden. 

Ett hus med fem sovrum passar inte oss. Inte heller tvåvåningshus, för att vi vill röra oss fritt i huset tills vi blir gamla och skruttiga. Vi är väl arbetsskadade eller nåt.

Dessutom är det inte så bara att köpa ett hus som stått i 30 år. Det ska renoveras, dräneras och fixas - vilket snabbt kan komma upp i liknande summor som om man ba byggt själv.

 

Så hur gör man då, om man är som mig & Fredrik och vill bygga nytt?

 

Sex råd till dig som funderar på att bygga hus:

1. Hitta en tomt. För det tar mest tid. Speciellt om du vill det ska kännas 100% rätt i hjärtat.

Håll även koll på om det är statlig eller kommunal väg där du hittar din tomt, eftersom det då kan ta längre tid och vara lite krångligare att få en infart till din tomt. Kommunens hemsida ger en bra råd om vad man behöver ta reda på inför ett bygglov, annars tar du ba och läser  detta  blogginlägg  jag skrivit. Superbra, om jag får säga det själv.

2. Vad för slags hus vill du bygga? Våga pressa priser och skicka offertförfrågan till olika husföretag. Ska du bygga varenda träbit själv, eller vilket paket passar dina behov bäst? Vårt är ett plus-paket från Simons hus, där allt virke till insidan av huset följde med. Ba för oss att hitta rätt och bygga det på plats.

3. Ska du bygga själv eller anlita byggare? Vi själva hade knappast hållit budgeten om vi börjat anställa folk, och det gick ju bra att bygga själv, så vi fortsatte. Anlitar du byggare så blir budgeten större.

4. Tänk på sånt man annars inte tror ska höra till utgifter i ett bygglån som lantmäteri, anslutningar och annat pappersarbete. Vi hade inte hunnit få bygglovet innan vi redan fått räkningar. Om jag inte minns fel. Men det kändes ett tag som att kommungubbarna hann knappt lämna gården innan räkningen var i postlådan.

5. Avloppet! Det kommunala avloppet sträckte sig inte så långt som till vår mark, så det är därför vi tog en Wehoputs 5.

6. Så hur vet man sist och slutligen vad allt blir att kosta? Svar: det vet man inte. Men när du frågar snällt av den bank du valt om lån, lägg till extra pengar i budgeten så du verkligen har att röra dig på. Du vet aldrig vilka överraskningar ett husbygge kan föra med sig.

 

 

Och sist men inte minst, ba kör! Längtar du efter att få bo i eget hus? Flytta! Vill du uppleva den speciella tid och livsstil man lever under en byggtid? Bygg!

Man lever bara en gång, och allt för oftast väntar man helt i onödan på den rätta tiden, när det mitt i allt är nu som är rätt tid att våga.

 

28.9.2017 Stenmuren 8

 

Så här såg det ut för en vecka sen.

 

resizedimage800533 IMG 9353

 

Och så här såg det ut för snart ett år sen. Herregud vad tiden har gått snabbt. I 6 månader har vi nu byggt på insidan av huset.

 

Fråga på mera om det är mer ni vill veta, vare sig det handlar om katter, mig själv eller vad man ska tänka på när man bygger hus.

Jag blir glad av alla frågor och svarar på allt.

 

måndag 2 oktober 2017 - 20:50

Jag, jag, jag.

Åh herregud. Vem hade kunnat tro att nattarbetet skulle drabbat mig så hårt, som det gjort denna dag? Att vara vaken tre nätter i sträck gick hur bra som helst, som det brukar, men idag har inte hälsan varit på topp. Alls. 

Har du någon gång haft en baksmälla så pass mycket att du inte klarat av att stiga upp ur sängen? Det är jag idag. Och då har jag trots allt varit nykter.

 

Men det är hur jag mår idag. I morgon är allt redan bättre. Nu tänkte jag hur som haver fylla i veckans Sevendays-lista så ni får reda på hur jag är i andra situationer, och inte bara första dagen efter nattarbete.

 

På jobbet: Även om tålamod inte är något som vanligtvis existerar i min kropp, så kan det bero på att jag tar ut allt i arbetet. Vill vara den bästa vårdaren jag kan, och är uppfinningsrik för att få människor att bibehålla sin hälsa eller lätta på smärta och sorg. Jag är väldigt lugn och är inte lättskrämd. 

På festen: Är det en salig blandning av kända och okända människor, är jag den som sitter med de jag känner från förr. Är det bara bekanta så är jag lite överallt. 

I kompisgänget: Nu har jag inte något stort kompisgäng, och har aldrig haft, men jag hoppas att jag är den vän man kan lita på och som är snäll.

På gymmet: Den du aldrig ser. 

I bloggvärlden: Säg det du.

I skolan: Jag har alltid varit den som varit lite av klassens clown. Undrar hur det skulle se ut nu om jag valde att studera mera, men det här med att vara en clown har varit en skyddsmekanism samtidigt som jag velat få människor att må bra.

Bland okänt folk: Obekväm.

På restaurang: Den som vill prova på något nytt och äter upp precis allt. Man ska väl ha valuta för pengarna.

I klädbutiken: Den som går in och köper det jag var ute efter, plus lite till. Dock är det evigheter sedan jag gått i någon klädbutik.

I en okänd stad: Jag älskar att vara i nya städer! Att få se på alla nya människor och byggnader. Så jag är väl den typen som går runt i timmar och ser omkring sig med stora ögon.

På flyplanet: Om det är länge sen jag gick i en klädbutik, så är det ljusår sedan jag flög sist. Som litet barn blev jag veteran på att flyga, samtidigt som jag blev trött på det.

I en relation: Världens bästa typ (läs: helt och hållet mig själv). 

I hissen: Den som säger hej. 

 

 

Denna lista, som alla andra, sparas i kategorin "Frågor och svar". Har du en fråga till mig är det bara att kommentera. Jag svarar på allt. 

måndag 25 september 2017 - 17:00

Innan jag dör.

Det har blivit allt mer sällan jag kommer mig för att fylla i Sevendays-blogglista, för jag har haft mycket annat att skriva om. Men jag fastnade för veckan lista, speciellt den korta meningen "innan jag dör". För det är ju bara att inse att man inte är odödlig, och endast gudarna vet vad ens öde är. Tack och lov.

Döden i sig är jag inte rädd för *emo varning*, men tanken på den får mig att verkligen vilja leva och göra det som gör mig lycklig. Som har betydelse, än att bara gå runt som en fisk i strömmen. 

 

Hit vill jag resa: Varken jag eller Fredrik är så resande av oss. Vi är som nöjda här i byn, med varandra. Skulle jag dock få en resa och välja vart i världen den skulle fara, då är det Bora Bora. Tänk att få bo i en liten bungalow med vackert turkost hav utanför en.

Det här vill jag äta: mat?

En artist jag vill se live: Robbie Williams. Eller LP, min absoluta girl-crush.

Det här vill jag uppleva: Norrskenet i Lappland medan jag åker hundspann och hälsar på renar. 

Ett språk jag vill lära mig: Franska. Kan bara presentera mig och svära på franska, så måste utöka det ordförrådet.

En sport jag vill prova på: Jag vill inte sporta. Eller nej, nu ångrade jag mig. Jag vill ha på mig en uppblåsbar sumodräkt och brottas lite.

Här vill jag bo: I Petalax eller en liten by i Frankrike.

Den här boken vill jag läsa: Alla Games of Thrones böckerna.

En kraftansträngning jag vill klara av: Det här husbygget räknas väl som en kraftansträngning? Den får jag snart bocka av min bucket list.

En utmaning jag ska klara: Jag har aldrig lunchat ensam på en restaurang. Aldrig. Och det är något som påtar mig otroligt in i själen att jag aldrig vågat eller kommit mig för att göra. Det ska på min bucket lista för nästa år.

Ett äventyr som jag vill vara med om: Helt ärligt är jag inte så på hugget för äventyr just nu. Vill ba flytta in i huset och må gott.

Det här vill jag äga: Fyrhjulsdriven och bensinsnål bil. Går det ens ihop?

Ett jobb jag vill prova på: Jag vill vara egen företagare och så självförsörjande som möjligt.

Ett mål med min hälsa: Att vad som än händer, fortfarande ha kvar mitt fananamma.

En person jag vill träffa: Stina Wollter.

En restaurang jag vill äta på: Någon häftig sushi-restaurang med michelinstjärna i Japan.

En känsla jag vill få känna: Adrenalinkicken när man föder en unge.

Det här vill jag skapa: En bok, ******** och något som ger andra glädje.

 

Och som avslut får ni en selfie som jag tog på lördagskvällen, innan jag for ut på rajtan tajtan. 

Efter i lördags fick jag bocka av "Köra en enorm traktor". Traktorn var till och med special edition.

 

Skarmavbild 2017 09 25 kl. 16.50.43

 

tisdag 19 september 2017 - 12:40

Hur är det med ekonomin?

Idag tänkte jag blogga om något jag aldrig riktigt bloggar om, samtidigt som jag svarar på en fråga. Pengar.

 

"Hur har ni fixat budgeten? Själva eller fått hjälp? Hur mycket sparar man in på att bygga själv?"
- Hanna

 

Så hur fixar vi egentligen ekonomin, i och med husbygget? Att bygga ett hus är trots allt ett av det dyraste man kan göra. För att pigga upp det här inlägget tar jag en härligt tillbakablick på bygget med några bilder. 

 

15110851 10154442653588880 6079284971717244413 o
28.10.2016 försvann 1/4 del skog av vår mark, för att göra plats för huset. 

 

När vi funderade på att börja bygga hus så visste vi egentligen inte hur mycket det faktiskt kostar. Vi frågade runt lite bland vänner som byggt hus, för att se lite vad de lyft för lån. På det viset fick vi lite hum om vad som kunde väntas.

 

Sen är det ju inte det ”bara” att gå till banken att be om ett lån på massor av pengar. Vi besökte olika banker, hörde om deras räntor och räknade ut vad vi skulle behöva betala varje månad i många år framöver. Vi bytte inte bank, men nog huvudkontor, eftersom personkemin fungerade med hon vi har nu som personlig kontakt till banken, samt att räntorna var bäst. 

För att få lån behöver man vissa tillgångar & säkerheter, samt en stadig inkomst, för att banken ska bevilja lån.

 

15069052 10154442655218880 98986421546130613 o
På fyra dagar grävde Skinnars så att det började se ut som jag önskade mig. Denna bild är fotograferad 5.11.2016.

 

Vi lyfter inte allt lån på en gång, eftersom det är helt onödigt när man inte sist och slutligen vet när och vad man behöver för pengar. Dock har vi en maximal summa av lån vi är beviljade. Nu har vi betalat alla stora utgifter, och är ändå långt under den summa vi är beviljade av banken.

Fick komplimang från bankkvinnan sist vi talades vid att vi har gjort det bra, och det känns såklart bra i själen. 

 

Hur mycket billigare blir det att bygga själv då, än att ta nyckeln i handen?

Det beror mycket på företag och vilket paket du är ute efter. Vi valde ett plus-paket där Simons hus monterade yttre elementen på plats och hela utsidan var i princip färdigt. Allt material till insidan som skålning till taket, bce-sockel, mellanväggar, gipsskivor, isolering, bastun, eldstad från Tulikivi och blåsull på mellantaket från Ekovilla hörde till det priset.

Allt lastades på gården, och vi har fått gå och plocka på oss och bygga ihop det själva.

 

Vi sparade in 60 000 € på att bygga vårt hus på det viset. Men sist och slutligen så hamnar många på samma summa, vare sig de bygger allt själv från grunden eller tar nyckeln i handen hus.

 

17492623 10154873563928880 1073354786060198172 o
5.4.2017 såg det ut så här, då elementet lyftes på plats. Huset såg nästan färdigt ut, trots att var absolut ingenting annat än takstolar & grus på insidan av huset.

 

Sen när det kommer till ekonomin så har jag blivit en hejdundrandes person på att pruta. Tycker som inte det är pinsamt längre att pruta på priset, för det verkar gå att pruta på allt.

Jag anställer ingen på timlön (som el & vatten vi inte gör själva), utan tar det på offert. Och det är jag hård med. På så sätt så blir det inte oväntade utgifter, som kan bli hur höga som helst, och man har svart på vitt (som är en trygghet för alla).

 

Kom ihåg att du som husbyggare har all rätt att vara lite ”jobbig”, och var hellre jobbig än att sedan känna att du blivit lurad på pengar.

 

Tips och råd från bygg-Carro:

  • Ha möte med olika banker för att se över möjligheterna med banklån.
  • Anställ, om du måste anställa någon hjälp, på offert.
  • Pruta, pruta, pruta.
  • När du ansöker om lån, räkna in oväntade utgifter. I bästa fall går det som för oss, där vi är hur långt som helst under ens budget.
  • Bli inte heller rädd över priset. Tänk på kvalité och se till att du får bra material till huset. Taloon.com är annars en bra sida att se över "kapina" till huset, eftersom det oftast är bra saker till bra priser. 
  • Skuldsätt dig inte i onödan. Med det menar jag att även om man har ett lån att betala av, så ska du inte ta så stort lån att du inte klarar av att leva på samma gång. Ett hus är viktigt, men det behöver inte kosta långt över 200 000 eller 300 000 för att få sitt drömhus. Vårt hus kommer nog att hamna en bra bit under 200 000 (och ändå ger den summan min halvt panikångest).
  • Köp vissa maskiner istället för att hyra. Vi köpte vår avfuktare istället för att hyra den från en byggfirma. På det viset sparade vi in ett par tusen.
  • Kom ihåg att när det kommer till slutgiltiga summan så är allt så beroende på var man är. Att bygga hus i Petalax är t.ex mycket billigare än om man skulle bygga ett hus i Vasa.

 

18121346 10154941079198880 8037691555391498645 o

20.4.2017 radade jag ut styrox i huset. Oj vad jag är lycklig att ha sluppit all styrox och polyuretan-skum. 

tisdag 12 september 2017 - 13:51

Vad händer sen?

Vad drömmer du om när huset är klart? Vad händer sedan?
- Pia

 

Jag bad er ställa frågor och önskemål på vad ni vill se här på bloggen, och ni levererar. Dagens vlogg ni fick se var ett önskemål, och nu spinner jag vidare genom att svara på en fråga. En annan fråga jag även kommer att svara på, men i ett annat blogginlägg, är angående ekonomin och hur man får det att gå ihop när man bygger hus.

Fortsätt kommentera & ställ era frågor, så får din fråga ett alldeles eget blogginlägg.

 

Dagens fråga handlar alltså om mina drömmar efter att huset är klart. Vad kommer att hända sen?

Nu är jag ingen spådam, även om min intuition är väldigt stark. Men om det är något jag har lärt mig så är det att ta en dag i taget. Bara gudarna vet vad som händer i framtiden.

 

Men man kan, och ska fortsätta drömma, även om livet ibland vill annat. Det är ju inte det som kan hända (gott som ont) som får en människa att fortsätta framåt och våga prova på nytt här i livet. Det är ju drömmarna och lusten att vilja. Den inre kraften som vi alla har inom oss. 

 

Just nu så kretsar mitt liv kring husbygget, vilket är rätt så självklart. Om ett år, eller bara några månader, kanske livet kretsar kring något annat. Jag skulle ljuga för er, och mig själv, om jag sa att tanken på barn och familjeliv aldrig susat förbi tankarna. För det har den. Speciellt varje gång någon frågat om vi planerar att skaffa barn. Som typ, senast igår.

Men det är inget som man kan planera på det viset, eller ens ha makten över. Så det här är det sista jag skriver om det för tillfället. Just nu kretsar livet bara kring huset.

 

Istället kan jag ta och lista upp några, av alla mina ”hundra mål i livet”. Det är typ bara att välja & vraka i vad jag vill ska ske i mitt liv i närmsta framtiden när jag ser på listan. När jag går igenom alla mål, märker jag att universum redan lyssnat till mycket, och jag kan kryssa av några mål. Men ändå.

Universum, lyssna noga nu:

 

- Gifta mig.

- Fara på regressionsterapi.

- Semestra i Lappland bland renar & norrsken.

- Spela på lotto och bli miljonär.

- Bli så självförsörjande som möjligt.

- DNA-testa mig, för skojs skull.

- Lära mig finska flytande.

- Bli fotograferad av en duktig fotograf.

- Få träffa en örn & uggla igen.

- Skriva en bok.

- Publicera boken.

- Aldrig jämföra mig med andra..

- ..men kunna inspireras av andra.

 

Å he va he. Viktigaste är att man inte blir rädd för livet, utan vågar fortsätta drömma stort och smått.

 

IMG 7859