bloggheader6

Frivilligt barnlös.

Skrivet av Caroline Eriksson 18.09.2017 | 4 Kommentarer

Alla förväntas vilja ha barn. Så vad händer när man väljer att leva utan barn? Hur bemöter samhället en? Är det så att det är mer socialt accepterat hos män att vara frivilligt barnlösa, medan kvinnor ifrågasätts?

Jag vill lyfta detta viktiga ämne och gräva lite djupare. Detta är 32-åriga Maijas historia.

 

sunset 690240 1280

Bild från pixabay.

 

- Varför vill du inte ha barn?

Därför att jag inte vill. Det är väl det enklaste svaret. Jag tycker inte om barn och har aldrig känt något behov av att bli mamma. Jag är inte heller beredd att ändra mitt liv så mycket som livet med ett barn skulle innebära.

Detta är något jag har vetat länge, kommer ihåg att jag redan visste det när jag gick i högstadiet. Ju äldre jag blir, desto säkrare på min sak blir jag också. Att vara frivilligt barnlös känns som världens naturligaste sak för mig.

 

- Är pressen från samhället stor på att skaffa barn?

Pressen utifrån är väldigt stor, det "hör ju till" att få barn. Speciellt i den åldern jag är nu, och då vänner och bekanta har barn/väntar barn så blir pressen ännu större.

 

- Hur har familj och vänner reagerat på ditt beslut?

Mina barndomsvänner har alltid vetat var jag står när det kommer till barn, så för dem har det nog bara varit naturligt. Nya vänner och bekanta har tagit det bra men varit lite mera frågsamma.

Mina föräldrar har också tagit det bra och aldrig ifrågasatt mitt val, eller pressat mig att få barn så att de ska få bli morföräldrar. Det är nog en vanesak för dem också, som för mina barndomsvänner.

Mina far- och morföräldrar däremot har svårt att acceptera mitt val och till och med undrat om det är något fel på mig och kallat mig onormal. För dem har inte frivillig barnlöshet existerat, fram till nu.

 

- Vad är det vanligaste bemötandet du får när det kommer till tals?

Det varierar mycket, personer i min egen ålder brukar vara mera förstående än personer från kring 50 år uppåt.

Den mest irriterande kommentaren jag brukar få är "nå, du hinner ändra dig ännu". Som att mitt val bara är en tillfällig känsla. Blir så förbannad när folk nervärderar och totalt ignorerar något som är så privat, något som jag själv bestämt om min kropp och mitt liv och som inte alls angår dem.

 

- Försöker omgivningen ge dig skuldkänslor för ditt beslut?

Jag tycker mera att omgivningen försöker berätta åt mig att det är något fel med mig då jag frivilligt väljer bort barn. Att det är onaturligt och onormalt, att jag måste ha något fel eller haft en dålig barndom.

Efter att mina vänner fick barn så blev jag automatiskt lite utanför. De ville gärna diskutera sina barn och fundera kring frågor gällande småbarnslivet och som barnlös så intresserar inte de ämnen och jag hade inget att tillföra diskussionen. Missförstå mig inte, jag förstår mina vänner väl och tycker absolut att de ska diskutera det som intresserar dem. Jag passar bara inte in i den gruppen längre och känner mig lite ensam och utanför.

 

- Varför provocerar det andra så mycket, tror du?

För att det går mot normen. Så fort man inte följer strömmen så stör det nån. Och så tror jag att det provocerar att jag har funderat på detta och gjort ett medvetet val att avstå barn. Är man ofrivilligt barnlös så finns ju ändå viljan där; man vill men man kan inte. Jag kan, men jag vill inte.

Många blir dessutom med barn för att det "hör till" och det är "så som man gör", utan att egentligen ha tänkt efter desto mera på det. Antar att det kan vara irriterande när jag tycker tvärtom.

 

- Du lever i en relation, hur bemöter andra dig jämfört med din partner? 

För mig har det som sagt alltid varit självklart, men lika självklart har det inte varit för min sambo. Han säger dock att han inte känner att han har något behov av att bli pappa, men skulle jag ändra mig så är han nog beredd att ta sig an papparollen.

Vi bemöts på väldigt olika sätt, till största delen tyvärr p.g.a. att vi har olika kön. Som man behöver han inte försvara sin frivilliga barnlöshet, men jag som kvinna måste ständigt försvara den. Som att jag automatiskt vill ha barn och bli mamma, bara för att min kropp har de nödvändiga beståndsdelarna? Bara för att "det är så det alltid har varit"? För att det är "naturligt"?

Det som enligt mig är naturligt är den egna fria viljan. Vill du ha barn? Great, kör hårt. Kan du inte få egna, fundera på adoption eller kolla upp möjligheter för att bli fosterhem. Vill du inte ha barn? Gör det inte. Ha inte barn för någon annans skull än din egen.

 

- Vad är den största fördomen när det kommer till frivillig barnlöshet?

Att jag är självisk och egentligen kommer att ändra mig. Samt att jag säkert är rädd för förlossningen.

 

- Finns känslan om att du går miste om något?

Som jag nämnde tidigare så har mina vänner en connection som jag aldrig kommer att vara en del av, och den kan jag vara avundsjuk på. Vill gärna hitta en grupp människor som jag kan connecta med på samma sätt.

 

- Har du några råd till andra som är i samma situation, men inte vet hur de ska bemöta alla frågor?

Känns frågorna för personliga, säg rakt ut att det är din privata ensak. Känn inte att du måste tänja på sanningen för att passa in, och var inte rädd för att vara annorlunda.

 

 

Fotnot: Maija heter egentligen något annat.

 

Har du en egen historia du vill berätta genom min blogg?

Kontakta mig på erikssoncaroline@hotmail.com

 

Kommentarer

 • Frizz 18/09/2017 7:21am (5 år sen)

  Och så bor du ännu i Ö-botten där gift&familj-idealet är så himla starkt. Du är tuff, eller vaddå tuff, du får göra som du vill.
  Jag har gått med på 1 unge i "sen" ålder endast för min mans skull och skulle helst se att det damp ner en färdig 7-8-åring eftersom jag inte är intresserad av barn, av att sköta barn, av nåt med grejen. Klart man sen älskar sin egen unge men inget säger att man behöver vara nån supermom. Min man får sen dra stort lass. Finns något i magen nu, sen ca en månad. Har ännu inte kännt nån glädje bara, suck jaha. Säger man det åt nån är man otacksam. Men som hellre barnlös tycker jag att jag har rätt till mina känslor.

  • Maija 18/09/2017 8:43pm (5 år sen)

   Jag är inte bara frivilligt barnlös, jag vägrar gifta mig också ?
   Tycker det är strongt av dig att säga som det är och berätta hur du verkligen känner inför vad som komma skall. Ingen har rätt att säga att du känner fel eller är otacksam - det är ditt liv för fan!

 • Camilla 18/09/2017 5:34pm (5 år sen)

  Ville tacka Stort för att någon vågar och vill ta upp detta ämne. Det är något som borde vara mera självklart att våga ta upp till ytan!
  Är en tjej på snart 30 i samma situation och "Maija" tar orden ur min mun. Texten är som tagen ur ens egen vardag & de ger mig en lättnad att kunna läsa att man inte är ensam. Att någon annan också är i samma situation.
  Som texten nämner är det svårare för en kvinna som väljer att inte skaffa barn. Ämnet är oendligt och det kunde sägas så mycket, och detta är en bra start!
  Tack än en gång för denna intervju!

  • Maija 18/09/2017 8:45pm (5 år sen)

   Åååh vad det glädjer mig att läsa detta!

 • Nina Jönsson 29/10/2017 6:30pm (5 år sen)

  Hej! Jag är 35år och har inte heller några barn och inte heller någon längtan eller saknad efter barn. Jag är uppväxt på landet där det är självklart att skaffa barn. Eftersom jag inte har någon pojkvän eller i alla fall något som blivit väldigt seriöst så tror jag att folk antar att det är det som är anledningen till att jag inte skaffat barn, när jag inte "ens lyckats skaffa mig en pojkvän". Därför får jag inte frågan heller. Det som oroar mig mest över att inte skaffa barn är att jag kommer vakna upp en dag å ångrar det. Och att man blir gammal ensam, utan någon som tar hand om en. Men tycker det är märkligt att inte fler ställer sig den frågan, om de verkligen vill ha barn.

 • Alu 20/09/2018 9:56pm (4 år sen)

  Hej! Jag trillade på din blogg när jag letade det bästa sättet att säja frivillig barnlös.
  Vad Kul att det finns någon som skriver angående det. Jag har funderingar på att starta en cirkel eller en blogg angående detta Jag trodde att ingen vill prata om det.
  Men det finns ju. Tack för att du skriver om dig och tack alla andra som delar med sig! Jag är lycklig gift med bästa kille i 20 år och vi längtar inte efter barn vi har två gulliga katter och vi är livsnjutare 200 %.
  I tonåren bestämde mig att inte ha barn. Det gällde att hitta en kille som tyckte som mig eller leva resten av mitt liv med min katt det skulle gå fint också.
  Jag tror de flesta som skaffar barn, de gör därför det är en roll som förväntas att de ska uppfylla grupptryck ibland! Andra är så osäkra att de skaffar barn för att inte bara ensamma. Vadå ensamma? Man föddes själv och dör själv ingen som följer med, utom i de fall när man föddes med en tvilling då kommer man ut med sällskap. Det är en dum tanke. Att bara rädd. När du är ung och stark förberedde din äldredom, hur kommer detta bli? Planera en bra bostad för att du ska klara dig själv så lång det går utan hjälp, helst i enplans hus så du inte trillar, skriv vad du gillar och inte gillar i fall du är sjuk och någon ska hjälpa dig. Till exempel te eller kaffe på morgonen, kokt ägg eller halv kokt.
  Gör en användningsbok bok om dig själv så andra kan hjälpa dig så nära till det du själv gör.
  Ett barn kommer att vilja göra sitt liv själv, många besöker inte en gammal därför det är tråkigt, ja ser detta med nära bekanta hans barnbarn bjuder på fest när de har fest för att de få en kvart med pengar men när han fyller år alla har något att göra. Dessutom vuxna säger ”vi kan inte tvinga ungdomarna att stå ut med åldringarna”. Men det går bra när åldringarna lämnar det tjocka kvart för att barnbarnen köper sina egna presenter det går bra. Jag tycker att man inte ska vara rädd för de beslut vi tar idag. Det känns bra, det kommer att kännas bra i framtiden också. Låt dig inte skrämmas av andra när de säger vad bra bla bla oh god… vad fin… Du kommer aldrig att förstå bla bla. Svara med samma påstående du kommer aldrig att förstå….

Skriv en kommentar