Glesbräder och korsskålning.
Jag och Fredrik är inte som alla andra när det kommer till husbygget. Varför?
Jo, för ibland kan det hända sig att folk ringer lite senare på kvällen för att kolla om vi är vid bygget, men då ligger vi redan på soffan i pyjamas, mätta och glada efter varm mat och ba har det bra. Jag trodde ju innan vi gav oss in i det här att vi skulle arbeta dygnet runt, men det har inte behövts. Vi är istället så effektiva de timmar vi är vid bygget att det inte behövs svinlånga dagar.
Och så är väl vår kemi en bidragande faktor till varför vi hittills har haft ett sånt flow.
Vi klarar oss bra, "bara" jag och Fredrik.
FÖRSTA LAGRET GLESBRÄDNING
För en vecka sen skrev jag att vi börjat på med första lagret av glesbrädningen / skålningen i taket.
'Det mesta av allt material till huset följde med som materialleverans och hörde till huspriset, så vi har bara hållit tummarna att vi fått rätt sort och mängd av material. Hittills har vi inte mött på större problem, än att vi och många andra inte har haft något hum om vilka bräder som hör till vad, eller om vi ens har någon användning av dem.
Det mesta verkar vara gratis restbräder som vi får ta och använda till garage och växthus. Ba bra.
Men vi hittade de bräder till första lagret av glesbrädningen, vilket var 22x100 bräder. Det skulle vara 30 cm's mellanrum mellan bräderna, typ. Närmast väggarna blev det närmre mellanrum, men det har ingen betydelse.
Varje evigaste bräda behövde kapas endast 1 cm för att passa in, förutom med de som fick bli lite kortare. Varje bräda spikades fast med en spikpistol i takstolarna.
Första lagret tog knappt en dag för bara jag och Fredrik att få upp.
ANDRA LAGRET - KORSSKÅLNING
Andra lagret med bräder, korsskålningen, skulle borras fast med skurvar med 20x70 bräder i glesbrädningen.
Om det första lagret var alla 1 cm för lång, så var dessa bräder i tre till fyra olika längder. Och ingen av dem passade automatiskt fast i glesbrädningen. Så jag har nu fått bli expert på att använda gersåg, och måste säga det har gått riktigt bra. Alla fingrar på plats och alla blev passlig längd utan att gå sönder.
Min matematik-hjärna har inte svikit mig.
Jäklar vilket snyggt mönster det blev i taket!
Korsskålning skulle ha 20 cm's mellanrum, jämfört med första lagrets 30 cm. Det ni inte ser på bild är Fredriks mycket vackra halsband han gjorde, med en 20 cm's bräda, så vi fick det rätta mellanrummet överallt.
Eftersom det var lite mindre mellanrum med bräderna, jämfört med första lagret, blev korsskålningen en historia på två arbetsdagar.
Och vilket vackert konstverk det blev.
Ba ejt till problem nu... Medan vi fäste alla korsskålningsbräder så hörde vi ett ihärdigt "BzZzZzZz" ovanför oss. Getingar har hittat in till mellantaket och lever säkert loppan. Oinbjudna gäster, som jag har köpt botemedel mot. Det gäller ba att våga sig upp för att bekämpa dem.
Det är alltså på korsskålningen som vi fäster takpanelen på senare. Förutom i mitt badrum där jag ska ha en gipsskiva (varför får du veta senare).
I hörnet ser du Fredrik som bygger ramar till de rör som kommer ur betongen, som ska gjutas fast.
Vet ni vad som händer nu?
Jo, nu ska vi limma fast den första biten av mellanväggen.
Det känns som knasigt att jag för en vecka sen sa att taket skulle vara en stor milstolpe för oss. Nog för att det är en rama milstolpe, men jag hade liksom inte då en aning om hur snabba vi skulle vara.
Men jag är ba tacksam och glad.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar