bloggheader copy

Glutenfri pizza med ostfyllda kanter (recept)

Skrivet av Caroline Eriksson 26.03.2018 | 0 Kommentarer

Förutom sushi, hamburgare och caesarsallad så finns det ännu en maträtt som är mig väldigt nära hjärtat; pizza. Men på grund av min celiaki och det faktum att det finns få restauranger som klarar av att göra en god pizzabotten, och den frusna glutenfria pizzorna smakar paff, så är det länge sen jag har kunnat njuta av en riktigt god pizza. 

Tills nu.

 

I fredags bakade jag och Fredrik våra egna pizzor, och jag lyckades göra en riktigt god pizzabotten, och har nu levt på pizza hela helgen. Nästan så jag tänker göra detta till en tradition. Dessutom lyxade jag till pizzan med att göra ostfyllda kanter. Så otroligt gott! 

Under bilden delar jag med mig av recept på degen, som räcker till två stora glutenfria pizzor.

 

glutenfripizza

Japp, jag är typen som vill ha ananas på pizzan.

 

Ingredienser:

Deg:

1 1/2 dl ljummet vatten

1/2 pkt jäst (25 g)

2 msk olja

1/2 tsk salt

4 dl valfri glutenfri mjölmix

 

Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Endera använder du händerna, som Fredrik, eller en gaffel som mig (för du har lackat naglarna några timmar före och tror fortfarande att de inte går att använda). Lägg till oljan och saltet, och sedan är det dags för det roliga. Mjölet. Rör ner mjölmixen och börja knåda. 

Här får du dock glömma dina vackra naglar, och riktigt arbeta degen så den blir fin och som du föreställer dig att pizzadegar ska se ut. När den är mjuk och fin så får den vila en stund under duk. 15 minuters vilopaus räcker bra.

 

När degen jäst till sig i femton minuter, blir det dags att lägga ugnen på 225°. Gäller ju att man är förberedd.

Dela degen så det blir två degklumpar, och börja arbeta ut dem till någotsånära runda pizzor. Här upptäckte jag skillnaden mellan min och Fredriks pizzor, eftersom hans deg med gluten behövde lite mjöl för att underlätta arbetet. Min deg behövde inte mera mjöl. Kavla ut degen supertunn och börja sedan fylla den med livets goda.

De ostfyllda kanterna får du till genom att lägga ost nära kanten av pizzan och sen vika över kanten och trycka till så den hålls på plats. Superenkelt.

 

Du får hålla koll på när pizzan är klar. Typ femton minuter, ungefär, tar det.

 

Fyllning:

Precis allt vad du vill ha och tycker om. Jag gjorde en väldigt vanlig pizza med tomatsås, ost, skinka, tonfisk, räkor och ananas. Nästa fredag kanske jag lägger till lite bacon. Mums!

Mitt motto när det kommer till pizza är att det inte kan bli för mycket av det goda, så släng på allt gott ba och njut av maten.

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar