blogghedaear

Gratis preventivmedel? Safe is sexy.

Skrivet av Caroline Eriksson 20.02.2018 | 0 Kommentarer

Bläddrade igenom tidningen idag och förstod av en ledares rubrik är det är på tal om att erbjuda personer under 25 år gratis preventivmedel. Nu är jag ju lite äldre än 25 år, men tycker det ska bli lite intressant att följa med vart det här leder till. Om det leder någonvart, för har inte detta varit på tapeten förr?

Men kan tänka mig att det kommer att se ut så här:

 

Person 1: Gratis preventivmedel?! Inte en dag för sent!

Person 2: Men om man erbjuder gratis preventivmedel så kommer ju alla unga att börja ha sex!

Person 3: Jag använder mig redan av hormonfritt preventivmedel, jag har en app!

Person 4: Men var det inte samma app som nu blivit anklagad att ha fått flera personer gravida?

Person 5: P-piller är bäst!

Person 6: Kondom är bäst!

Person 7: Det är bäst att bara låta bli att ha sex!

 

Typ.

Om vi nu ska ta till en till person i diskussionen så kan jag vara person nummer 8 som ärligt talat tycker att gratis preventivmedel låter som ett bra alternativ. Bara för att unga skulle få tillgång till gratis preventivmedel så betyder det inte att de kommer att ha mer eller mindre sex. De kommer bara att vara lite säkrare, även om det alltid finns en risk.

 

Kanske skulle det minska på de antal aborter som görs varje år, men det ska ändå inte behöva vara en skam att man som människa genomgår en eller flera aborter. Istället erbjuda mer information och hjälp till de som genomgår en abort.

P-piller kan vara en räddare i nöden för många personer, medan pillret för andra (som jag) inte klarar av att äta dem.

Ska det erbjudas gratis preventivmedel så ska det alltså inte bara vara p-piller som erbjuds, eftersom det förutom lägger allt ansvar på livmoderbäraren – så betyder det inte heller att det är det bästa alternativet för personen, om man ser till den fysiska och psykiska hälsan.

Sen när det kommer till appen så är bara min åsikt att man kan lika lätt hålla koll på sin mens och ägglossning med papper och penna. Är du ung, har oregelbunden mens eller inte är 100% säker på att du inte har ägglossning, så ska du inte lita på varken appar, pennor eller papper. Du ska då använda kondom.

 

Kondom och femidom är det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar (så länge du har på den under hela samlaget). Dessutom är det inte alls så oromantiskt. Safe is sexy.

 

 

Information, kunskap och tillgång till läkemedel och hjälpmedel ska aldrig vara något fel, och det är fint att folk talar om detta nu för det gör det även lättare för yngre att tala om sex och preventivmedel. Vi ska istället vara tacksamma för att vi lever i ett land där det är lagligt och tillgängligt för människor att köpa preventivmedel. Till och med i mataffären!

 

Så hej! Vänta inte på att detta beslut ska göras idag, och gå och köp ett paket kondomer. Det betyder inte att du ska ha sex, men bara att du är lite mer förberedd då det är dags för det.

 

condoms 3112007 1280

Bild från pixabay.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar