blogghedaear

Gravad lax - enkelt och gott recept

Skrivet av Caroline Eriksson 22.12.2018 | 2 Kommentarer

Om det finns något som jag verkligen inte skulle kunna klara mig utan på julbordet, så är det den gravade laxen. Ända sedan jag var liten har den gravade laxen varit en stor favorit för mig, och i år testar jag och Fredrik på att grava egen lax.

Man skulle ju kunna tro att det är en hel vetenskap bakom att grava en lax, men tvärtom! Det är superenkelt, och så sköter fisken sig själv. Den ska vara två dagar i kylskåp, så än idag hinner även du grava din egen lax, passligt till julbordet.

 

Fredrik försökte sig på att grava laxen på samma sätt som hans pappa gjorde, och när det inte finns sparade recept att ta fram, så fick vi försöka minnas vad som varit på laxen och hur den smakade.

 

god gravad lax 1

 

Ingredienser:

Vitpepparkorn

Dill

1 lök

3 matskedar salt

3 matskedar socker

1 kilo lax

 

god gravad lax 2

 

Gör så här:

Häll i socker och salt i en skål, och rör runt så det blir en salig blandning. Skär löken i fina skivor. Gråt lite om det känns som att det hjälper.

Nu kan du välja att lägga på den goda blandningen på laxbiten, och sen raka vägen in i kylen. Vi valde dock att skära laxen färdigt i tunna skivor. 

 

När du skurit laxen i tunna skivor, och vid det här laget har tre hungriga katter som skriker vid dina fötter, så tar du fram en form att lägga fisken i. Tänkt dig att du ska göra lasagne, fast med fisk, och rada ut första lagret med lax. Strö över socker- och saltblandningen, häll över lite vitpeppar enligt smak och tycker och toppa med lök och dill. 

Sen fortsätter du så här tills du har flera lager lax med god blandning på.

 

Lägg plastfolie på, och in i kylskåpet i två dygn. 

 

god gravad lax 3

 

Det ska bli så gott och speciellt att få äta vår alldeles egna och goda gravade lax på julafton. 

 

Gravar du din lax själv?

 

Kommentarer

  • Sandra N 22/12/2018 7:47pm (2 år sen)

    Ofc! Men jag delar den på mitten och sätter vitpeppar, salt och dill på halvorna och sedan halvorna mot varandra. I mitt orginalrecept ska det också vara socker, men det har vi lämnat bort de senaste åren och det blir bra ändå ????

  • Hanna Stigzelius 22/12/2018 8:33pm (2 år sen)

    Jag har faktiskt aldrig gravat själv! Å i år är det inte heller på min nacki-lista. Men kanske nästa år!? Det verkar ju vara hur lätt som helst. Och det är en klar julbordsfavorit även här :)

Skriv en kommentar