blogghedaear

Historien om första gången jag beställde något från internet.

Skrivet av Caroline Eriksson 27.05.2018 | 1 Kommentarer

Den här månaden är det ganska så exakt nio år sedan jag beställde något från internet. Det skapar massor av känslor hos mig. 1. Jag har blivit äldre. Obs, inte gammal, men äldre, eftersom.. 2. Det betyder att det är nio år sedan jag tog examen för första gången. Har ju x-antal utbildningar i bagaget.

Och den här historien kunde vara kort, men det är den inte.

 

För nio år sen var det inte lika vanligt att man beställde hem saker från internet, som det är idag. Idag väljer jag hellre näthandel, framför fysiska varor i en butik (när det handlar om allt annat är mat), för allt jag behöver och vill ha finns framför mig. I en liten skärm.

Dessutom är leveranstiden så betydligt bättre idag, än det var för nio år sen, att jag hellre shoppar i lugn och ro och hämtar ut ett paket två dagar senare, än att köra in till stan och stressa bland andra människor.

 

Men jag har inte alltid varit så lugn inför nätshopping. För nio år sen så ville jag ha något fint att ha på mig när jag skulle ta examen, samtidigt som det skulle vara förmånligt, eftersom jag inte hade råd med så mycket på den tiden.

Jag surfade runt och fann till sist att Ellos hade något som kunde passa min dåvarande stil och plånbok. Och nu kanske du tänker att det gick snabbt?

Nej.

 

I minst fem timmar satt jag framför min dator och hyperventilerade. Hade ingen koll alls hur man skulle göra. Trodde av någon orsak att min beställning skulle hamna någonstans i yttre rymden, än till min lilla tvåa i Vasa. Stirrade blint på den virtuella shoppingkorgen, och funderade över mina val i livet.

Till sist (fortfarande efter fem timmar) klickade jag på ”Beställ”.

Ett par veckor senare dök mitt paket upp. Tydligen var inte leveranstiden på samma nivå då, som nu.

 

Passade sen något av det jag beställde?

Nej.

 

Hade blivit så till mig att jag tog skor i två storlekar för stora, trots att jag visste vilken storlek mina fötter är, och den klänning jag köpt inte alls motsvarade mina förväntningar. Så på min examen hade jag på mig en femton euros klänning från en vanlig klädbutik. Fick som ändå gå runt och stressa och svettas bland andra människor.

Det skulle ta två år innan jag vågade beställa något på nytt.

 

 

Så vad har vi lärt oss av det här?

Det går att lära sig nya saker.

Allt kanske inte blir som vi tänkt oss.

Det går att skicka tillbaka saker man inte behöver eller vill ha.

 

Minns du första gången du beställde något på internet?

 

 

Kommentarer

  • Marias Memoarer 27/05/2018 3:09pm (3 år sen)

    Jag tror min första gång var i yngre tonåren när jag skulle ha en Lord of the rings-ring. Beställde från någon engelsk sida och den var väl sådär medeldyr. Iaf dyr i den åldern. Men någon ring kom aldrig på posten, och varken jag eller mamma förstod hur man skulle kräva tillbaka några pengar (tvivlar på att vi ens fått tillbaka nåt, för nu i efterhand inser jag att det eventuellt var en suspekt sida jag beställt från).

    • Caroline Eriksson 28/05/2018 6:35am (3 år sen)

      Oj nej! Ja, tack och lov har man ju lärt sig lite mer om näthandel och vilka sidor som går att lita på idag, men jag skulle ju ha hoppats att du fått din Lord of the rings-ring. :)

Skriv en kommentar