bloggheader6

Hora

Skrivet av Caroline Eriksson 04.12.2015 | 5 Kommentarer

Första gången i mitt liv som någon kallade mig för hora så var jag 12 år, en månad ifrån att fylla 13. Jag stod i korridoren i den nya skolan. Terminen hade just börjat och det skulle bli det första av de tre åren i högstadiet. Jag minns hur jag tittade på pojken som slängt ur sig ordet till mig, i hopp om att förminska och förnedra mig. Tittade på mina vänner och sen till pojken igen.

Även om det var rast så var inga lärare närvarande. De kanske drack kaffe eller hade fullt ut ute på gården. Vem vet, kanske det var lika bra att de inte var nära, för de skulle väl bara ha sagt "Men han tycker väl bara om dig och därför bråkade han lite" (tro mig, det har jag också fått höra i lågstadiet och högstadiet).

Så jag kände väl någonstans att jag ensam behövde göra något. Inte kunde pojken få stå kvar, hånflina och tro att det var okej att behandla tjejer på det viset. 

 

Jag tillät inte att någon behandlade mig på det viset.

 

Jag tog i honom och förklarade vad en hora är. En person som uför sexuella handlingar mot betalning. En sexarbetare. Endera är det personen i sig som får pengarna i handen eller så är det en annan, oftast en man, som organiserar prostitutionen som får pengarna och ger en ynklig del till kvinnan. 

 

Tror ni det hjälpte? Nej.

Förstås, det var första och sista gången just han kallade mig hora, för han blev väl trött att höra på min lektion. Men tyvärr var han inte den enda som använt ordet med budskap att såra. Sen den dagen har jag upplevt människor som kallar personer de inte tycker om, för hora. Endera har jag blivit kallad det eller så har jag hört andra människor kalla folk för ordet. Både män och kvinnor.

 

Jag behöver bara gå in på instagram, någon nyhetssida eller youtube. Är det en framgångrik och vacker kvinna så behöver jag bara läsa i kommentarsfälten människor som kallar henne för slyna, slampa och hora. Det är lättare idag att kalla något för skällsord. Vi behöver inte känna dem, se dem eller ens vara i samma stad, land eller tidszon. Åldersgruppen är allt från 10 år upp till 65+. Och jag undrar. Vad tusan felas folk? Mår de bättre i sig själva av att nedvärdera och förminska andra människor. Varifrån lär sig så unga barn som 10 år att kalla någon för hora? Kommer det hemifrån och de själva växer upp med en pappa som kallar mamman för slyna? 

 

Vi måste sluta döma människor utifrån deras utseende, vad de har på sig eller vad de gör. Eller som i dagens läge, sluta döma människor enbart från deras bilder. Det är ju skrattretande.

 

Respektera dig själv och låt ingen behandla dig illa. Håll dig borta från sjuka människor som har en sån syn på kvinnor.

Och du som har ordet hora som hälsningsfras till andra människor: Skärp dig.

 

IMG 6035

 

Kommentarer

 • Sanna 04/12/2015 12:34pm (8 år sen)

  Bra inlägg!

 • Jonna 04/12/2015 12:44pm (8 år sen)

  En gång frågade jag mannen som kallat mig hora, om han säger så för att han måste betala för att få någon att ha sex med honom? Såg på honom med djup medkänsla i blicken och han såg lagom liten ut i den situationen.

  Det är vidervärdigt, att alltsomoftast jag får höra ordet HORA så är det om jag dissat någons raggningsförsök på t.ex. krogen. Har bett dylika slem att kolla upp ordets egentliga betydelse.

  • Caroline Eriksson 04/12/2015 12:56pm (8 år sen)

   Oftast är det ju kränkta män som tar till ordet när de inte får sin vilja igenom. Jag tycker dock det är obehagligt och hemskt att barn ska växa upp i en värld där de blir kallade för "hora" vid en ålder som 12 eller yngre.. :(

   • Jonna 04/12/2015 12:58pm (8 år sen)

    Jo, det är bedrövligt och just obehagligt! :(

 • Yvonne 04/12/2015 1:06pm (8 år sen)

  Ja fy då, det är så dumt. Jag minns inte att jag själv skulle ha blivit kallad hora, däremot nog att jag blivit erbjuden betalt. Av en s.k. kompis till min pojkvän. Den gången visste jag inte om jag skulle skratta eller bli arg... men jag valde att gapskratta och svara "nej, hördu...". Då var jag 19 år, om jag minns rätt.

  • Caroline Eriksson 04/12/2015 1:11pm (8 år sen)

   Själv ser jag ingen skillnad på ordet hora och att bli tillfrågad om man tar betalt. Lika nedvärderande i båda fallen. :( Hörde eller sa din pojkvän något då till sin vän?

 • Magnolia 04/12/2015 3:05pm (8 år sen)

  Jag var 10 år och gick i fyran då jag blev kallad hora. Då visste jag inte ens vad det betydde.

  • Caroline Eriksson 04/12/2015 3:09pm (8 år sen)

   Hemska tider.. Och nej, ett barn ska inte veta vad det ordet betyder, och tror inte heller att de barn som kallar andra för det ordet vet betydelsen av det. De gör efter sina föräldrar, andra vuxna i sin närhet och tv och dataspel.

 • Lille John 04/12/2015 5:25pm (8 år sen)

  "Men han tycker väl bara om dig och därför bråkade han lite" Personligen har jag ju inte hört detdär (jag som är en kille och allt), men jag känner andra tjejer som har samma lektion.
  Och jag förstod/förstår inte alls hur det fungerar. När jag var en hormonstinn tonåring, säg i sjuan, så ville jag ju förstås att tjejerna skulle tycka om mig!

  Hur skulle en tjej kunna tycka om mig om jag kallade dem för hora? Jag tyckte ju inte om att bli kallad bög, fjolla eller annat trevligt, varför skulle en tjej då tycka om att bli kallad hora? Liksom den logiken fungerade inte. Jag ville ju vara en typ som tjejerna älskade, inte en som tjejerna hatade. ;)

  • Caroline Eriksson 04/12/2015 5:49pm (8 år sen)

   Har du hört talas om att bryta ner och bygga upp? ;) Det finns fullvuxna män som fortfarande är manipulativa och behandlar sina kvinnor dåligt, psykiskt, och i vissa fall funkar det. En stund. Det är hemskt.

   • Lille John 04/12/2015 8:31pm (8 år sen)

    Jo, men då talar vi om psykisk misshandel och kontrollerande. ;) Det är en annan grej för i sådana förhållanden kan mannen (eller kvinnan) vara världens snällaste man innan han börjar visa färg.

    Men när vi talar om att få en tjej att titta på en? Eller att bli intresserad av en?
    Låt oss säga att jag är på nattklubb: Går jag fram till en tjej och säger "hora" så lär jag antagligen inte få tur den kvällen :D

    • Caroline Eriksson 04/12/2015 11:47pm (8 år sen)

     Jag är väl medveten om vad psykisk misshandel är. :) Den ter ju sig på olika sätt också, som för ingen beter ju sig lika.
     Går du fram till en kvinna och kallar henne hora så förnedrar du och förminskar henne. Då får du knappast napp. ;)

     Sen är det ju en fråga i sig själv det också hur man faktiskt ska göra för att få någon att bli intresserad av en. Kan man egentligen bestämma över sånt? :D
     Kanske blir ett till blogginlägg om bara det ämnet..

Skriv en kommentar