bloggheader6

Hur du avslöjar en blufftävling på facebook

Skrivet av Caroline Eriksson 29.11.2018 | 3 Kommentarer

Just nu så delas det en massa minihus i mitt facebookflöde, och även hur mycket jag vill att någon av mina facebookvänner ska vinna ett minihus, så vet jag att det inte är möjligt. Åtminstone i den här tävlingen. Varför?

Eftersom det här, som många andra tävlingar, är en blufftävling.

 
När jag såg alla inlägg delas i mitt flöde insåg jag att jag sett bilderna förr. All tid jag har spenderat på att googla och se på ”tiny houses” på youtube kan jag tacka för det. Dessutom hade sidan endast lite över 6 000 gillningar (i skrivande stund är det över 20 000 gillningar!), vilket stärkte mina misstankar om att det var en bluff. Inget riktigt företag, utan endast en facebooksida med en omslagsbild, ett inlägg och tusentals delningar och kommentar under inlägget. 

Det sista som gav mig en hint var att det inte fanns någon länk som förde en vidare till ”företagets” hemsida, och där bestämde jag mig för att det inte är värt att dela. Även om hönsen säkert skulle uppskatta ett minihus med diskmaskin och alla bekvämligheter så många önskar sig.

 


Så här lyckas du avslöja en blufftävling på facebook

 blufftavling

Vem är det som har skapat tävlingen?

Var inte så snabb att dela ett inlägg, utan lek lite privatdetektiv och kolla över facebooksidan. Är det ett riktigt företag? Finns det en säker länk som kan ta dig vidare till företagets personliga hemsida?

Hur är inläggen formulerade? Verkar de seriösa? När har facebooksidan startats?

En facebooksida med endast en uppdatering och en tävling skriven i google translate är inte seriös.

 

Gör en bildsökning.

Det är superenkelt att göra en bildsökning på google. För över en av bilderna till Googles bildsökning, och Google letar fram varifrån bilden kommer och var du kan hitta den.

Med en enkel bildsökning kunde jag se att det lilla huset kostade 89 000 dollar, samt varifrån den där facebooksidan hittat alla sina bilder.

 

Är du fortfarande osäker?

Kontakta företagets kundtjänst och fråga om tävlingen är riktigt, om det verkar som ett seriöst företag men magkänslan säger något annat. Många utger sig att vara seriösa företag och skapar en sida identisk med ett riktigt företags facebooksida.

 
Varför skapar någon en blufftävling?

Man kan ju ställa sig frågan varför man skapar en blufftävling, men tror svaret är som med alla skammejl från prinsessor i afrika som vill ge dig miljoner: folk går på det. För folk vill vinna. Och folk vill ha pengar.

På något sätt så lyckas dessa bluffare få folk att tro att de har vunnit, bara de skriver in personnummer, kontonummer eller betalar en liten slant. Har inte dina varningsklockor ringt tidigare, så borde de slå för fullt om någon ber dig om de uppgifterna.

 

 

 

Ta hand om er och ta det försiktigt på internet. 

 

Kommentarer

 • Mmm 29/11/2018 6:25am (4 år sen)

  Alltså hur gör man en bildsökning?? En liten bildsökning för dummies guide önskas.

  • Caroline Eriksson 29/11/2018 10:28am (4 år sen)

   Här kommer en liten bildsökningsguide:
   Du går in på google.com, ser uppe i högra hörnet av sidan att det står "Gmail" och "Bilder". Klicka på "Bilder". Nu kommer google att se ut som vanligt, bara att det står bilder vid Google-ikonen. Nu kan du endera dra dit en bild du själv fotograferat, för att se om någon annan använder sig av den, eller dra en bild från internet dit för att kunna se varifrån den kommer och på vilka sidor bilder existerar. :)

 • Sandra Neuman 29/11/2018 10:23am (4 år sen)

  Facebooksidor med många gillningar säljs också vidare (för att i sin tur göra reklam för sitt) så plötsligt gillar man något man egentligen inte riktigt på riktigt gillar. :/

  • Caroline Eriksson 29/11/2018 10:29am (4 år sen)

   Ja usch då. Upptäckte en gång att jag gillade något jag aldrig gillat tidigare, så jag ba tog bort gillningen. Man måste väl kola igenom sitt facebook och gillningar mellan varven. :)

 • TIDSTJUVEN 29/11/2018 5:02pm (4 år sen)

  Alltså ja. När sådana här inlägg (som det med husutlottningen alltså) blir virala på Facebook blir man ju ändå mest bara ledsen över att källkritiken är så bristfällig hos så många. Fint att du tog upp det här ämnet och delar med dig av kunskapen! :)

Skriv en kommentar