bloggheader caroline

Hur förberedd vore jag på en kris?

Skrivet av Caroline Eriksson 05.10.2018 | 1 Kommentarer

Nu har det inte gått att tanka bilen på tre (om inte fler) dagar här i byn, och resultatet av det har blivit att jag:

1. Nu har en bil som har disco för mig, eftersom den vill snarast möjligt ha bensin.
2. Börjat fundera vad man skulle göra ifall att en apokalyps faktiskt skulle ske.

 

Än tror jag ju inte på att jorden skulle gå under eller att man skulle behöva tänka på hur man skulle överleva en större kris, men då trodde jag ju inte heller att jag skulle få se en livs levande varg. Två meter från mig. Sitter som ännu och upprepar gårdagens händelse, men det var så häftigt och skrämmande på samma gång.

 
Men ifall det nu någon gång skulle bli en större kris här i landet, vad skulle man då göra? Vi är ju totalt avslappnade i det här landet. ”Det händer alla andra, men inte oss”-attityden. Men att gå runt och tro att det aldrig mer skulle bli något krig eller större kris här i landet är nästan som att tro på jultomten. Det kan ske. Speciellt med alla möjliga politiker och Trump som president.

 
När jag nu tänker mer på det så inser jag hur otroligt dåligt jag är förberedd på att överleva en kris i detta land. Alls. Bara för att bensinen är slut i byn så kan jag längre inte ta mig från punkt a till b med bil. Jag känner mig strandsatt.

I matförrådet har jag två burkar ärtsoppa, fyra påsar glutenfria nudlar och två förpackningar noriblad om jag skulle vilja göra sushi. Inte riktigt så näringsrik mat man håller sig mätt på länge. Och ja, två förpackningar havregrynsgröt med kanel och äpplen som jag inte kan äta, men som hönsen kan äta, och äppelcidervinäger som jag har i vattnet åt hönsen.

 


Så hur skulle jag överleva en kris? Ganska dåligt.

 


Jag tycker det är så intressant att se ”preppers” på youtube, som förbereder sig på kriser och hur man överlever dem. Kan som fnissa lite åt dem, eftersom det verkar så långt borta från min egen syn på tillvaron. Men samtidigt så fascinerande. De lever för att preppa, och är övertygade om att en kris är nära. Det är inte om fråga om om, utan när, för dem.


Tänker inte bygga mig en bunker, men ifall att det skulle ske en kris så kan det åtminstone vara bra att vara lite förberedd. Det kan vara allt från förändring av klimatet eller större strömavbrott som vänder upp och ner på ens värld, så allt handlar ju inte om krig.

 


Det som händer ifall elen försvinner är att:

värmen försvinner, svårt att laga och förvara mat och varor tar slut i affären. Speciellt vatten, eftersom det inte kommer något vatten i kranen eller toaletten.

Det går inte att tanka (den krisen upplever jag nu) och det är sist och slutligen sak samma, för betalkort och bankomater kommer inte att fungera heller. Mobilnät och internet är ett minne blott och det blir svårt att få tag på läkemedel.


Så vad skulle jag göra?

Med värmen skulle jag lösa det genom att elda i vår Tulikivi-spis, eftersom vi har massor av ved. Skulle även kunna koka maten över den öppna elden. Men maten? Det skulle ju behöva vara en massa konserver som överlever längre än mycket annat. Rotfrukter och ägg håller sig även länge. Mycket torrvaror alltså.

Vatten skulle man behöva ha massor av i beredskap, eftersom det är kanske det viktigaste en människa behöver efter mat och kärlek.

 

Batterier, ficklampa, massor av kläder att hålla värmen med (oops, jag som endast har sammanlagt 23 plagg) och en sån där gammaldags radio att hålla kontakt med från omvärlden. 
Jag kommer inte ens att nämna tanken på att äta upp mina höns, eftersom de skulle ge mig ägg varje dag. Förhoppningsvis.


Sen skulle jag gärna ha en hel tank med bensin att ta av när det krisar, men misstänker att jag skulle bli vandaliserad av människor som också vill ha den eftertraktade bensinen.

  

 

Lite galen tanke och start på helgen, men jag tänker att det kan vara bra att ändå vara lite förberedd. Åtminstone våga prata om det, även om det är det sista vi vill uppleva. Idag ska jag köpa mig en extra burka ärtsoppa och sen njuta av en ledig helg, halleluja.

Hoppas du får en förträfflig helg. Nu ska jag fortsätta njuta av dagen och tänka mindre på apokalypser.


Tror du på att någon större kris skulle kunna ske här i Finland,

och hur förberedd skulle du vara just nu?

 

Kommentarer

  • Sara Pepparkaka 06/10/2018 10:30am (9 månader sen)

    Marthorna har en kurs i beredskapsutbildning den 27.10 i Helsingfors. Bra tips för den som funderar på sådana här saker!

Skriv en kommentar