blogghedaear

Hur länge tar det att få bygglov?

Skrivet av Caroline Eriksson 12.04.2018 | 3 Kommentarer

Maria -
"Hej! Får jag fråga, hur länge tog det för er att fixa ihop alla papper etc. inför bygglovet? Undrar bara hur mycket tid man behöver reservera för det :) Sen behöver väl kommunen några veckor på sig att behandla bygglovet."

 

Tack för frågan! Jag blir så glad när ni vågar ställa frågor, för jag svarar mer än gärna på allt mellan himmel och jord. Idag blir det då en byggrelaterad fråga, vilket passar bra eftersom jag ska föreläsa ikväll om hur det är att bygga hus.

 

Det man kanske inte tänker på när det kommer till att bygga hus, är det enorma pappersarbetet inför ett bygglov. Hade jag fått bestämma så hade jag börjat bygga hus samma dag jag och Fredrik bestämde oss föra att bygga hus, den där sommardagen 2016. Men det tar tid.

 

Först och främst behöver man ju ett hus, med ritningar och någorlunda situationsplan. För det behöver man en tomt, och har du redan hus och en tomt bestämt så är ju det fixat. För oss tog det dock lite längre eftersom det var svårt att hitta en tomt som någon ville sälja, och som samtidigt kändes 110% rätt för oss.

Därtill ska du ha koll på om det är en kommunal eller statlig väg du bygger på, eftersom det kan bestämma tiden för ditt pappersarbete. Hade vi byggt på en statlig väg hade vi behövt ansöka om lån för att göra en infart till tomten, och bara att få det godkänt kan ta upp till flera månader.

Inför bygglovet behöver du även hitta en person som har rätt till att vara ansvarig byggmästare under byggtiden.

Bygglovsritningarna ska vara i skick, och här syns det t.ex alla eluttag, avlopp m.m., även om du kan ändra lite på det efteråt om det behövs. Du ska även ha koll på vilken slags uppvärmning huset ska ha, och ventilationssystem, samt avlopp ifall tomten inte har kommunalt avlopp. Såna här saker kan man säkert också ändra på lite med lov från kommunen, efter att ett bygglov beviljats, men man får lite känslan av att huset ska vara i princip klart för att ett bygglov ska beviljas.

 

För oss, som köpte en tomt som var över 6500 kvadratmeter, men på ett oplanerat område, behövde ha undantagstillstånd innan ett riktigt bygglov blev beviljat. Tror tomten ska vara 7500 kvadratmeter för att man ska slippa undantagstillståndet, men det kanske är skillnad på kommun och kommun.

Undantagstillståndet innebar att det tog några veckor längre för oss med kommunens möten för att få vårt bygglov till sist i slutet av oktober.

 

Så hur länge tar det sist och slutligen?

Räkna med minst tre månader, så borde du ha ett bygglov beviljat, såvida du har ritningar och en tomt färdigt. Själv var jag så slut i huvudet när jag lämnade över alla papper (som var en tung mapp) till kommunen, då jag insåg att byggmästaren inte fyllt i sitt papper. Då la jag båda händerna för ansiktet och sa "ÅÅÅÅÅH", medan kommunens byggnadsinspektör sa att det var okej, så länge byggmästaren så snabbt som möjligt fyller i pappret. 

 

 

Ps. Kom ihåg att det redan här börjar komma räkningar, på grund av att kommunen är snabb med att skicka räkningar.

Köp inte heller ett hus eller en tomt innan du har bygglov, utan ta allt på preliminärt köp. Annars har du en tomt utan hus och vice versa.

 

resizedimage800533 15039445 10154442654243880 8580681363634010944 o

 

Så här såg det ut en vecka efter att vi fått bygglov. En tredjedel av skogen vi köpt försvann redan någon dag efter det positiva svaret, och veckan efter började vår grävare Skinnars gräva infarten till vår tomt.

 

Kommentarer

 • N 12/04/2018 2:11pm (3 år sen)

  Frågar vidare! Var hittar man de personer som på finska kallas pääsuunnittelija och vastaava mestari?? Allstans sägs att sådana gärna involveras tidigt men VAR finns dom?

  • Caroline Eriksson 12/04/2018 2:22pm (3 år sen)

   Svara gärna på denna kommentar så jag vet att du har sett mitt svar, annars får jag göra ett blogginlägg i morgon som svarar på din fråga. ;)

   Om det nu är ansvarig byggmästare du tänker på, så är det den typen som man ska ha på klart innan bygglovet. Det är typen som skriver under sitt namn på bankpapper (så banken ser i vilket skede av bygget man är när man lyfter lån), och som ser till att allting går rätt till (och har ansvaret om något skiter sig). Så vår byggmästare gjorde ingenting åt eller med vårt hus, utan skrev sitt namn under papper, tittade till vårt hus lite nu som då och var med på vissa möten med kommunen (när de la ut pinnarna på tomten för hus och garage, samt slutgranskningen).

   Vi hade samma problem att VAR man hittar dem. Vi hade en i åtanke som skulle ha haft alla rättigheter, men eftersom typen bodde tre timmar bort så är det bättre att ha någon som bor närmre.
   Vi hittade en byggmästare genom en bekant, och kravet är då att typen ska ha varit verksam och ha rätta utbildningen för att vara det.

   Det går att höra sig för med andra man känner som byggt hus, vem som varit deras byggmästare, eller ta kontakt med kommunens byggnadsinspektör vem hen skulle rekommendera.


   Om man skulle behöva byta byggmästare under byggtiden är det också okej, men då måste det i vissa fall tas upp i kommunens möte.

   • N 12/04/2018 7:55pm (3 år sen)

    Ok tack! Jo det är knepigt då inga nära bekanta byggt och kan berätta. Kommunen var ett bra tips!

    • Caroline Eriksson 13/04/2018 6:08am (3 år sen)

     Är det något med du funderar på så är det bara att skicka mejl eller en kommentar så hjälper jag till med allt jag kan. Lycka till med bygget! :)

   • Camilla 15/04/2018 10:24pm (3 år sen)

    Ansvarige byggmästare skrev på bankpapper?!? Vår ansvarige hade nog ingenting med vårt lån att göra. Inte visade vi några andra papper heller, förutom typ budgeten.

    • Caroline Eriksson 15/04/2018 10:28pm (3 år sen)

     Ja, alltså blev lite fel skrivet.

     Byggmästaren hade inget med vårt lån att göra, utan banken ville se ett "färdighetsintyg" av huset under tiden vi byggde och vartefter man lyfte sitt lån (tog inte hela summan på en gång), där byggmästaren då skrev under vartefter bygget framskred. Så när t.ex betonggolv, fönster, väggar, inredning m.m. var på plats så skrev han under och banken fick pappret.

     Så det var det vår byggmästare gjorde. Skrev sin underskrift på ett papper. Inget värre än så.
     Kanske olika banker har olika system?

     • Camilla 16/04/2018 9:26pm (3 år sen)

      Tydligen är det olika jo. Vi har också lyfy vårt lån lite igången men det har bara varit att meddela via nätbanken hur mycket vi vill ta ut.

 • Johanna 12/04/2018 10:15pm (3 år sen)

  Nu vet jag inte hur du definierar fått bygglov om det var när kommunen godkännde eller när besvärstiden gick ut. Kan lönas att vänta tills besvärstiden gått ut också före man börjar.

  • Caroline Eriksson 13/04/2018 6:13am (3 år sen)

   Med bygglov så definierade jag nog allt som hör till och det som innebär att man får börja bygga, när kommunen har sagt att det är fritt fram att ringa efter skogshuggaren och grävaren.

   Tack för din kommentar, för det påminde mig också att jag och Fredrik gått och fått underskrifter av alla rågrannar om lov att få bygga, där vi visade alla ritningar och hur det skulle se ut på tomten.

   Så vi väntade inte till besvärstiden var över innan vi började hugga vår skog eller gräva på vår tomt, eftersom alla var medvetna om vad som skulle hända och hade gett lov, och vi följde våra ritningar. :)

 • Maria E 13/04/2018 10:44pm (3 år sen)

  Jätteintressant läsning, tack! Hur noga är det med situationsplanen? Får man t.ex flytta huset nån meter eller så om man märker i efterhand att det blev ritat på ”rätt” plats? Konstiga frågor jag vet, men man är ju lite amatör på dethär :-D

Skriv en kommentar