bloggheader6

Hur ska man rösta i valet?

Skrivet av Caroline Eriksson 28.03.2019 | 5 Kommentarer

Det närmar sig val, och aldrig tidigare har jag varit så oklar på vilket parti eller vilken person som ska få min röst i riksdagsvalet.

Fick i postlådan idag ett tiotals glada ansikten som vill ha min (och din) röst. Som lovar guld och gröna skogar, och bättre villkor för vanliga dödliga ute i arbetslivet och för de som vill skapa en familj. För böndernas skull. Landsbygden.

Miljön. Pensionärerna. De som ska vårda de som levt ett långt och rikt liv.

 
För mig är landsbygden viktig. Familjelivet. Vården. Det sistnämnda eftersom tanken är att jag ska orka jobba med mitt yrke tills det är dags för pension. 

 


Jag scrollade på facebook och såg att ett parti ville ha fler händer till vården. Och vet du vad? Det tror jag vi alla vill. Helst igår.

Det vore också roligt att veta hur vi ska göra för att nå dit. Göra ett yrke lite mer attraktivt, så folk söker sig till branschen. Hur man höjer arbetsvillkoren ytterligare så folk hålls kvar. Att man hellre höjer löner och förmåner för de som gör detta dygnet runt, året runt, istället för att spara och ta ifrån mer och mer.

Jag vill att folk ska kunna känna sig trygga när det kommer till vården. Vare sig det är du som behöver vården, eller ger den.

Jag har sagt det förr, och säger det igen: det här handlar om så mycket mer än om pengar. Det handlar om liv. 


Jag vill att fler ska våga starta en familj, om det är det de önskar i sitt liv. Att man inte ska behöva gå på minus och tvingas ut i arbetet innan barnet ens kan tala, på grund av att det inte är ekonomiskt möjligt att stanna hemma med sina barn.

Jag vill att det ska vara jämställt, samtidigt som man har valet att bestämma själv hur man delar upp sin föräldraledighet.

Jag vill att det ska vara tryggt att vara barn, och att det ska finnas tillräckligt med stöd och trygghet från hem och skola för att vi i framtiden har trygga människor som är vår framtid.


Jag vill att folk som mår dåligt ska få hjälp så snabbt som möjligt. Att det helst av allt inte ens vore möjligt att hamna utanför systemet.

 
Jag vill fortsätta kunna njuta av att bo där jag byggde bo med kärleken i mitt liv. På landet. Att det finns fortsatt service i form av matbutik, skola, daghem, hälsovårdscentral och akutvård och brandkår som är nära till hands.

Jag vill att mina vänner som livnär sig på jordbruket ska kunna fortsätta med sitt jobb, eftersom det är trots allt härifrån maten kommer som du kan hitta i matbutikens hyllor.

 

 

Mycket är viktigt för mig, men det viktigaste av allt är tryggheten.

Jag vill att vi ska ha en regering som får människor att känna en trygghet. Där vi ser möjligheter istället för känslan av hopplöshet. Där vi ska våga njuta av livet, och våga utvecklas som människor, utan att se hinder i vare sig vilket kön vi har eller varifrån vi kommer. Att ekonomin ska bli ett mindre ångestmoment för människor, och att vi alla har samma förutsättningar att ta oss fram i livet. 

Att vi kan ta oss igenom livet, sida vid sida. 

 


Vet du vilket parti som får din röst i riksdagsvalet?

Kommentarer

 • Soulmama 29/03/2019 9:12am (4 år sen)

  Jag blev mycket förvånad över resultatet i valmaskinerna... Hur gick det för dig? Som väntat, eller tycker också du att kandidater/partier skiljer sig från den uppfattning man haft om dem?

  • Caroline Eriksson 29/03/2019 9:55am (4 år sen)

   Jag gjorde både YLE och VBL's valtest, och minns inte i vilket av dessa test, men slutresultatet i ett av dem gjorde mig riktigt förvånad. Inte så att jag fick Sannfinnländarna som parti (hehehe), men att de personer jag känt namnet till var ändå så pass långt ner på listan.

 • K 29/03/2019 9:34am (4 år sen)

  Vänsterförbundet!

 • Jennifer Carp 29/03/2019 9:50am (4 år sen)

  Jag tycker också att det kan vara så himla svårt att veta specifikt vilket parti man ska rösta på. Jag har alltid varit intresserad av politik och kan tycka att jag håller med delar av vad ungefär 3 olika partier står för, och sen finns de partier jag ALDRIG skulle rösta på.

  • Caroline Eriksson 29/03/2019 9:57am (4 år sen)

   Ja, samma här. Sen är det ganska intressant att se hur olika partier väljer att dela ut sina reklamblad. Tycker det är ett och samma parti nästan som delar ut reklamblad, och det är säkert på grund av att majoriteten av befolkningen röstat så tidigare år, men man vill ju ändå veta vad de andra vill och tycker. :)

 • Emma 29/03/2019 12:39pm (4 år sen)

  Tycker det känns konstigt att en finlandssvensk ens överväger rösta på annat parti än sfp... men det är bara min åsikt! :)

  • Caroline Eriksson 29/03/2019 12:46pm (4 år sen)

   :D

   Jag tycker det är fint att man som människa har valet att kunna välja på det parti som känns bäst för en själv, vare sig det är SFP, vänstern, kristdemokraterna eller till och med sannfinnländarna. Det är ju det som kallas valfrihet, istället för att behöva följa strömmen och välja ett parti enbart på grund av språket man talar eller som resten av byn röstar på.

   Nu har jag i alla år och dagar röstat SFP, men känner att det är så mycket mera än enbart språket som också är viktigt. Speciellt efter den regering vi har haft som fått härja fritt.

   Tur att det är fler än ett parti som vill ha jämlikhet, tvåspråkighet och sånt som är viktigt för en. :)

  • Cecilia 31/03/2019 2:02pm (4 år sen)

   Jag håller med om väldigt lite som SFP står för, förutom det finlandssvenska då. Skulle inte rösta på dem.

 • Emma 29/03/2019 1:42pm (4 år sen)

  Jepp, jag håller nog med dej på alla punkter, har ändå bara lite svårt att se framför mig varför nån som har svenska som moderamål i finland skulle rösta på ett annat parti pga av deras åsikt i andra frågor passar in medan svenskan lämnar lite i andra hand. Men jag tror nog vi förstår vad vi menar här :D

  Känner lite inför att ”rösta på en kvinna för att jag e kvinna”. Röstar hellre på en person som tänker lika som mig oberoende av kön. Om de sen råkar va en kvinna så ede så! :D

  Men det är intressant med val och politik! De kan man inte komma ifrån!

Skriv en kommentar