bloggheader6

I en djungel av säkert sex

Skrivet av Caroline Eriksson 29.08.2018 | 1 Kommentarer

Det går inte att ha en kärleks- och sexvecka utan att skriva om preventivmedel. Det är ju det viktigaste av allt egentligen när det kommer till att ha sex. Att känna sig trygg och vara skyddad. Och förstås göra det med någon som man tycker om, som tycker om en tillbaka och att båda är med på noterna och vill.

 

Men att vara skyddad under hela processen, och nu menar jag hela, är så viktigt. Det hjälper liksom inte att ta fram kondomen fem sekunder innan det går för dig, och i längden hjälper det inte att ta akut p-piller eller gå och oroa sig för om man blivit smittad av någon könssjukdom.


Idag ska jag alltså ta med dig i djungeln av säkert sex och tala om preventivmedel.

 


Kondom

Kondomen är kanske det första alternativet du hört talas om, och det finns att få tag på så gott som överallt. Matbutiken, besinmacken, apotek, på internet.. ja, överallt! Så du kan inte ha undgått att se ett paket kondomer.

 

condoms 3112007 1280
Färgglada kondomer. Kondomer kommer i olika storlekar, former, färger och smaker.

 

Kondomen rullas på en styv penis, och vissa kondomer är behandlade med glidmedel för att underlätta processen. De är enkla att använda och mycket säkra om de hanteras på rätt sätt.

Skulle den dock gå sönder eller trilla av, så finns akutpreventivmedel att använda inom tre till fem dygn, för att undvika graviditet.

 


OBS OBS OBS! Kondom är DET ENDA PREVENTIVMEDLET som skyddar mot både graviditet och könssjukdomar.

 


Femidom

Femidom är liksom kondomen gjord av tunn gummi, och påminner om kondomen. Femidomen förs in i slidan före samlag. Den ska träs in så långt som möjligt, och öppningen som består av en bredare kant (ser ut som en ring) ska placeras runt slidmynningens utsida.

 

Youtube kommer att varna känsliga tittare, men det finns absolut inget farligt i denna video.


Femidomen skyddar mot könssjukdomar och graviditet, på samma sätt som en kondom gör, om den används på rätt sätt.

Det negativa med femidom är att det kan krävas lite övning för att placera den rätt.

 


P-piller

P-piller är ett av de vanligaste preventivmedlen, och om det är en hel djungel av olika preventivmedel finns det även en hel djungel av olika p-piller och mini-piller att använda sig av. Man måste liksom testa sig fram vilket som passar för en, om alls något passar.

 

En av de vanligaste varianterna innhåller både östrogen och gulkroppshormon.

P-piller förhindrar ägglossning så att befruktning inte kan ske. De gör också att livmoderhalsens sekret blir för segt att spermier ska ta sig igenom, samt påverkar slemhinnan i livmodern så inte ett ägg ska kunna fastna och utvecklas.

 

pills 1354782 1281

P-piller kommer i en förpackning med olika "kartor" där du då äter ett piller per dag från en karta. Vill du hoppa över en mens så fortsätter du äta på nästa karta då den första är slut, annars inväntar du bara din mens och följer instruktionerna från din gynekolog.

 

För att få p-piller behöver du träffa en läkare / gynekolog, som skriver ut recept. Det är viktigt att komma ihåg att ta pillren vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Skulle du kräkas, vara magsjuk eller glömt att ta ett piller så är det viktigt att du använder kondom minst en vecka efteråt, samtidigt som du fortsätter ta dina p-piller.

 
Det positiva med p-piller kan vara att du får en mer regelbunden mens, samt mindre mensvärk. Det här är dock inget jag märkt av under den tiden jag testade olika p-piller. Istället upplevde jag så gott som alla negativa biverkningar, som mellanblödningar, nedstämdhet, minskad sexlust, illamående, ont i brösten och viktökning.

 


OBS! Har du anlag för blodpropp, eller har haft blodpropp, ska du inte ta p-piller.

P-piller skyddar inte heller mot könssjukdomar.

 


Akutpreventivmedel / Dagen efter-piller

Akut p-piller fungerar på det sättet att den förskjuter fram eller förhindrar ägglossning, och kan på så sätt förhindra graviditet. Ju tidigare du tar akut p-pillret, desto större chans är det att den fungerar. Det är dock inte säkert till 100%.

Du behöver inget recept för att få tag på akut p-piller, och finns vid apotek.

 


Obs! Akuta p-piller kan ge upphov till menstruationsrubbningar, och är inte att rekommendera som enda preventivmetod. Dessutom skyddar den inte mot könssjukdomar.

 


Hormonspiral

Hormonspiralen ser ut som ett T, som placeras inne i livmodern. Hormonspiralen gör det svårare för spermier att röra sig i livmodern och påverkar dessutom livmoderslemhinnan så att det blir mindre chans för eventuella befruktade äggceller att fästa sig där.

På ändan av ”T” finns det silikoncylindrar som innehåller gulkroppshormon, och det är det som gör att den fungerar på det sett den gör. Hormonspiralen finns i olika storlekar, samt med olika mängd gulkroppshormon.

 

Skarmavbild 2018 08 28 kl. 22.02.44

Skärmbild från RFSU hur en hormonspiral ser ut.

 

Du behöver träffa en läkare / gynekolog för att få hormonspiral utskrivet, samt få den insatt i samband med en gynekologisk undersökning.

Med hormonspiral kan du liksom med p-piller få mindre eller inga blödningar alls, eftersom det inte är ovanligt att mensen upphör efter en tid med spiralen. Dock kan du får humörsvängningar med hormonspiralen.

Hormonspiralen kan du ha upp till fem år, för att sedan byta.

 


OBS! Spiralen skyddar dig inte mot könssjukdomar.

 


Kopparspiral

Kopparspiralen ser liksom hormonspiralen ut som ett T, med den skillnaden att den har koppartråd lindad runt skaftet. Kopparspiralen gör spermierna mindre rörliga och både ägg och spermier blir funktionsodugliga.

Dock påverkas inte ägglossningen av kopparspiralen, och den mängd kopparjoner som frigörs fastnar i livmoderslemhinnan och stöts ut med mensen.

 

Skarmavbild 2018 08 28 kl. 22.01.42

Skärmbild från RFSU hur en kopparspiral ser ut.

 

Kopparspiral kan användas upp till fem år. Så fort du tar bort spiralen sägs det att förmågan att bli gravid igen återkommer. Det är hormonfritt alternativ till preventivmedel, men kan dock öka blödningsmängden vid mens samt förstärka smärtan vid mens.

Du behöver ha recept och träffa läkare / gynekolog för att få kopparspiralen på plats, vid en gynekologisk undersökning.

 


OBS! Kopparspiral skyddar inte mot könssjukdomar.

 

 

 

Sen finns det även p-spruta, p-ring och p-plåster som fungerar på liknande sätt som tidigare nämnda hormonpreventivmedel. Även slicklappar och pessar, som är hormonfritt. Som sagt. En hel djungel.

Kommer inte att nämna appar som menar att de är preventivmedel, eller ”säkra metoder” som att ha sex utan skydd andra dagar än då du har ägglossning, eller att dra ut i sista sekund, eftersom det inte är preventivmedel.

 


Källa: RFSU

 

Kommentarer

  • S 29/08/2018 6:58pm (5 år sen)

    Får man tillägga en sak angående dagen efter pillren? Dom förhindrar ju som du redan skrev ägglossning, vilket betyder att om ägglossningen redan skett så är det för sent att ta dom. Det lärde jag mej nu nyligen, och dagen efter piller fick jag info om första gången för typ 15 år sen.

    • Caroline Eriksson 29/08/2018 11:07pm (5 år sen)

      Absolut att man får tillägga :) Och jättebra att du påpekade det. Jag skrev ju endast att det inte är säkert till 100%, vilket då kan bero på att t.ex att ägglossningen redan varit. Men bra att du förtydligade det. :)

Skriv en kommentar