bloggheader6

Idol är fortfarande kvinnoförtryck på bästa sändningstid.

Skrivet av Caroline Eriksson 07.09.2018 | 1 Kommentarer

Danielas Dagbok skrev en kommentar till mig där hon påpekade att mitt blogginlägg om Idol påminde lite väl om ett annat, det här, som jag tycker alla borde läsa. Nu i efterhand inser jag att jag blivit kanske lite väl influerad av texten, efter att ha tänkt mycket på videon jag fick se. Videon väckte en massa känslor hos mig, och texten satte ord på det.


Så tänker jag gör om och göra rätt. Berätta vad som egentligen stör mig, och varför du fortsättningsvis inte ska se på Idol. För det är fortfarande kvinnoförtryck på bästa sändningstid.

 
Izadoras audition påminde mycket om min egen audition. Ja, förutom att jag kanske inte var lika utvecklad i min sång när jag ansökte och var mer kurvig i kroppen. Men jag hade redan då spenderat många helger under ett par års tid som trubadur, och glädjen var lika stor när jag nu fick chansen att sjunga för riktiga proffs. Göra det jag tycker är roligt.

Skulle man inte vara nervös från tidigare, så tänk dig att ha fem kameror och stark belysning rakt i ansiktet, och inte hinna landa i rummet innan du blir ifrågasatt för vem du är och varför du är där.

 
Även var det här ett glasklart bevis på hur det kan se ut när brudar inte backar brudar. Blickarna, tonfallet och det här med att alltid ha ut taggarna innan man ger en annan en gnutta chans. Att liksom vänta på en chans då man får påpeka en annan människas brister.

Aldrig glömma, aldrig förlåta.

Kvinnorna i juryn hade bestämt sig, och det fanns inget som skulle få dem att ändra sin åsikt. Det visar även en del hur livet kan se ut idag för många andra. Minus den dramatiska musiken och inzoomningen på ledsna ansikten. 

 
Jag trodde ju att det här beteendet endast skulle ha existerat i högstadiet, men på samma sätt är det så många som lever idag med en övertygelse om hur en annan person ska behöva vara, enbart på grund av utseende eller (bristen på) pengar, att de inte ger någon annan en chans. Har du gjort ett snedsteg så får du leva med det resten av ditt liv. 

Det är så sorgligt, och jag skulle rekommendera alla att verkligen söka sig till personer som skapar mindre drama i livet, och som genuint gillar dig för den du är. Inte det du gör eller hur du ser ut.

 
Och det är väl det som tryckte mest på mina knappar när jag såg videon, eftersom jag lyckades känna mig in i hur Izadora kände sig just då. Ville ta henne under min stora kofta för att ge henne lite trygghet, trots att man inte kan rädda hela världen. Hon blev förvisso inte baktalad, utan fick det rakt i ansiktet i tv, vilket är minst lika jobbigt.

Jag tyckte hon var cool och att hon säkert är en härlig människa.

 


Men sist och slutligen är det ju inte en stor överraskning att det här hände i Idol. För idol är, precis som jag avslutade mitt blogginlägg om när jag själv sökte till idol, bara tv. Det visste nog Izadora redan av, eftersom hon fyra år tidigare även ansökt, utan att slippa med även då.

Man kan bli förbannad över att man i det vanliga livet inte blir accepterad för den man är, och att vissa mallar är det man ska följa, men i tv handlar det här om pengar.

 
Idol får nu en massa pengar för att jag och du klickar på videon. Sprider budskapet om det. Men de får även en massa pengar på att faktiskt låta en färdig artist, som ser ut som en modell, vara med i programmet. Den som är mest folkkär är den person folk kommer att betala för att se i gallerior. Det är ju sist och slutligen ingen skillnad hur bra du sjunger eller vilken personlighet du har. Det finns autotune för det.

Programmet handlar endast om pengar och utseende.

 


När jag sökte in till Idol var jag inte heller det de sökte efter. Trots att jag fick sjunga två låtar utan att bli avbruten. En lång tid efter auditionen samlade gitarren damm, och det skulle krävas mycket av mig för att inse vad jag varit med om och våga ta upp min passion igen.


Så bli inte påverkad av tv och tro att det skulle bestämma ditt värde eller visa hur du ska behöva vara för att bli accepterad. Det är bara tv.

 

Kommentarer

  • Sandra Neuman 07/09/2018 3:01pm (4 år sen)

    Ja fy! Den där dissningen var den värsta av dem alla! De vände så ofta kappan efter vinden och hittar fel när de vill.:(

Skriv en kommentar