bloggheader6

Igår var jag vacker som en gudinna.

Skrivet av Caroline Eriksson 22.08.2019 | 1 Kommentarer

Tack för all respons till blogginlägget ”För fet för en bild”. På bloggen, instagram och facebook har jag fått kommentarer som bekräftade att det är ett viktigt ämne och en riktigt problem som vi måste våga lyfta fram till ytan.

Jag tror många vill hitta en förklaring till varför så många tycker illa om sig själv (och andras) kroppar, och kan skylla ifrån beteendet på bristande av ålder eller självförtroende. Och kanske är det så att vi blir klokare ju äldre man blir, även om jag är mycket medveten om att brist på självkänsla och ätstörningar existerar i alla åldrar. 

 

"Du är en helt egen individ, och inte enbart de omkring dig och de som fostrat dig. Speciellt inte om de värderingar du vuxit upp med får dig att må dåligt idag."

 


Kanske beror mycket av den syn vi har på omvärlden av de grunder vi får som barn hemifrån, och därför är det så viktigt att man som vuxen verkligen biter ihop och ser till att vara den där goda förebilden åt barnet. Att trots att man kan och får hemskt gärna ändra hur man ser på världen i vuxen ålder, så är det trist att man ska behöva leva länge innan man kommer till den insikten.

Att du är en helt egen individ, och inte enbart de omkring dig och de som fostrat dig. Speciellt inte om de värderingar du vuxit upp med får dig att må dåligt idag.

 
Hur som helst så kan vi fundera i evigheter på vad det är som orsakar bristen på självkänsla och en felaktig syn på oss själva, och jag har en misstanke om att vi alla har våra egna orsaker. Det är som inte något man bara löser genom att ordinera c-vitamin åt var och varannan människa, eftersom grunden till problemet är så mycket djupare än så.

 


Men bara vi blir medvetna om problemet så blir det lättare för oss att se hur vi själva ser på oss själva, och kan börja förändringen där. Typ det viktigaste. Sen följer det liksom automatiskt med att vi ser hur knasigt systemet fungerar överallt, och vi faller inte lika lätt för den där fällan att till exempel övertyga en smalis om att hen ”inte alls är tjock, utan rentav snygg”.

Vi inser istället problematiken i beteendet.

Inser att det påverkar så många negativt, när vi kunde fokusera på att få oss själva och andra att må bra.

  

Gravid Vecka30webb

Sneak peak på gårdagens gravidfotografering. Kände mig som en vacker gudinna. Fotograf: Cecilia Calrén.

 

 Och bra. Det mådde jag minsann igår.

 
Jag nämnde ju i förbifarten i tisdags om att jag skulle få vara med om en gravidfotografering denna vecka, och igår kväll hände det. Måste ärligt säga att jag hade varit nervös. Först och främst för att träffa en helt ny människa, som dessutom skulle fotografera mig. Trots att jag är van framför kameran, så är det endast när jag själv håller i fjärrutlösaren. När jag får bestämma över slutresultatet av bilden.

Därför har jag en tendens att förvränga mitt ansikte och göra roliga miner när någon ska fotografera mig, bara för att det inte ska synas hur obekväm jag är framför kameran.


Men så har jag nu fått vara förberedd på fotografering, och hann ge allt på att verkligen möta min rädsla att bli fotograferad. Jag gav tusan på att vara avslappnad, bara känna mig fin och bortskämd med att faktiskt ha någon som enbart fokuserar bara på mig.

 

"Kände mig som en vacker gudinna."

 

Så när det väl begav sig så var jag endast lite nervös över att bebis skulle sparka på urinblåsan och jag skulle bli akut kissnödig, och den nervositeten försvann med detsamma jag träffade Cecilia.

Cecilia Calrén är en pedersörebo (så härligt att prata med någon som talar liknande dialekt som mig) som är specialiserad på gravid- och nyföddfotograf. När många av hennes bilder av de jag följer, både av gravida och nyfödda, började dyka upp i mitt instagramflöde så visste jag att om jag någon gång skulle låta någon fotografera mig eller bebis, så är det hon.

 


Och jag kan säga som så att jag har nog inte känt mig så vacker på snart åtta månader, som jag gjorde igår. Kände mig som en vacker gudinna. Rentav magisk. Det är ett väldigt bra betyg. 


När jag vaknade upp idag så fick jag ett mejl av henne med en liten sneak peak från gårdagens fotografering, och det gjorde att hela jag förvandlades till en solstråle. Så otroligt vacker bild! Är det faktiskt jag på bilden?

Ja.

 
Och så fin som jag kände mig igår, och så fin som jag tycker att bilden av mig är, önskar jag att alla kunde känna om sig själva.

 

Kommentarer

Skriv en kommentar