Bloggheader Caroline3

Inför bygglovet - en checklista.

Skrivet av Caroline Eriksson 03.04.2017 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Eftersom denna blogg förvandlats till en bygg-blogg så tänkte jag ta och skriva olika punkter, av vad som är viktigt att tänka på när man vill börja bygga hus.

Förutom att hitta rätt bank som ger en bäst lån, och som man har bäst kemi med, så är det himla mycket att tänka på. Bara inför ett bygglov.

 

 •  Huset. Länge satt vi och kollade igenom husmodeller, tills vi fastnade för en som var perfekt för oss. Inte för stort, och inte för litet. Vi kände inte att vi behövde flytta på någon vägg eller förstora några rum för att kunna bo i det. Huset köpte vi en tisdagseftermiddag i augusti förra året, på preliminärt köp. Det betyder att om vi inte hade fått bygglov, så hade vi inte heller haft ett hus. Viktigt att vara säker och smart när det kommer till bygg och stora lån.

 • Platsen. Vi var petnoga med att välja plats, eftersom vi ville känna till 100% och lite till att det är en plats vi vill bo på resten av våra liv. Även tomten köpte vi på preliminärt köp, vilket betydde att om vi mot förmodan inte hade fått bygglov hade vi inte lämnat med en tomt.

 • Kommunal eller statlig väg? Vi hade tur, eftersom det var en kommunal väg vi bygger på, eftersom det gjorde allt lättare att göra en infart till tomten. Vore det en statlig väg hade vi behövt ansöka och vänta länge på tillstånd. Kolla alltså tidigt upp vilka rättigheter som finns, och vilka tillstånd du behöver ansöka om, för att inte behöva vänta länge i onödan.

 

15039445 10154442654243880 8580681363634010944 o
1.11.2016 fick vi en infart till tomten. 

 

 • Bygglovet. Det var så hiskeligt massor av arbete bakom allt papperarbete till bygglovet, att jag inte skulle vilja göra om det. Mappen med alla papper var så tung, den dagen jag gick in till kommungården för att lämna ansökan om bygglov.

 • Du behöver en ansvarig byggmästare, som kontrollerar att allt går rätt till och sätter sin underskrift på viktiga papper.

 • Du ska ha ritningar och situationsplaner i skick. I vårt huspaket fick vi alla ritningar som behövdes, så vi behövde inte anställa någon annan person att rita om huset eller göra nödvändiga el- och vvs ritningar. Situationsplanen gjorde vår byggmästare, enligt våra önskemål. Tänk gärna på hur huset ser ut, med fönster och vilka rum du mest vistas i, och se hur solen rör sig under dagen, när du placerar huset på marken du äger.

 • Innan du ansöker om bygglov så ska du ha bestämt dig för vilken typ av uppvärmning- och ventilationssystem det ska vara. Det här har säkert något med energicertifikatet att göra.

 • Vid vår tomt finns inget kommunalt avlopp, vilket betydde att vi hamnade i djungeln med alla olika avlopp. Även om det är bra att rådfråga andra, så blev man inte klokare, eftersom alla har personliga åsikter och erfarenheter av olika avloppssystem. Vi hittade ett som passade oss och våra behov ( ;) ) och jag har inte funderat på avlopp sen dess.

 • Du ska ha bygglovsritningar, där typ allt är i skick, även om du kommer att ändra på vissa saker efteråt. Vi ändrade t.ex ganska hastigt på vår elritning, efter att vi bestämt oss för kök och vilka behov vi har av elektricitet utomhus och inomhus.

 • Vid byggplatsen ska en skylt upp, från husföretaget.

 • Är du kvinna? Förbered dig på att mötas av fördomar av personer som inte tror på att du har något hum om att bygga.

 

 

Och det var bara inför bygglovet. Är ni nyfikna på att se viktiga punkter inför byggstarten?

Kommentarer

 • Maria E 09/04/2018 2:51pm (4 år sen)

  Hej! Får jag fråga, hur länge tog det för er att fixa ihop alla papper etc. inför bygglovet? Undrar bara hur mycket tid man behöver reservera för det :) Sen behöver väl kommunen några veckor på sig att behandla bygglovet.

  • Caroline Eriksson 10/04/2018 6:07am (4 år sen)

   Hejsan! Tack för frågan. Hoppas det är okej att jag svarar på den i ett helt eget blogginlägg, denna vecka, för det kan bli annars ett väldigt långt svar här :D Säkert många som kan ha nytta att veta hur länge pappersarbetet tar. :)

Skriv en kommentar