blogghedaear

Inte en så romantisk historia om vår julbelysning

Skrivet av Caroline Eriksson 03.12.2018 | 1 Kommentarer

I början av november, precis när mörkret blivit påtagligt och man betedde sig som om det var en chock att det är i mörkt i Finland vintrarna, beställde jag hem ljus. Förstår helt de som köper hejvilt all belysning de kan komma över till sin gård, och sedan hamnar på en förstasida eller får sitt hus som en turistattraktion, för det är ju så otroligt mörkt i det här landet. Om det är bevisat att vi blir tröttare av mörker, så vill man ju pigga upp sig själv och omvärlden med ljus. Bättre att slå på stort då och verkligen använda sig av belysning. Led drar ju ändå inte så mycket el.

Så jag, som för ett år sen inte trodde jag skulle äga en flaggstång, beställde hem ljus till den. Min förhoppning var att mina kvällspromenader till hönshuset skulle bli mindre mörka, men jag hann inte så långt. 

 

Fredrik tyckte jag skulle vänta åtminstone till första advent innan jag la upp slingan.

 

Trots en omröstning på instagram, där resultatet typ blev 80% på att jag fick slänga upp ledslingan i flaggstången, medan 20% tyckte jag skulle vänta (och skrev privatmeddelande till om att "det är ju en julgran") så gav jag med mig och väntade till första advent. 

Mest för att inte bli den som är förste man att julpynta i byn, men även för att jag inte hade riktigt på koll hur jag skulle få bytt flaggan mot ledslingan.

 

julbelysning 1

Världen blev så mycket ljusare med lite snö och led-belysning.

 

Ingen kan ju ha missat att det har varit en ordentlig storm i slutet av förra veckan, och jag hade nästan gett upp tanken på att få upp ljusslingan i flaggstången. Men tydligen bryr sig inte Fredrik om väder och vind, och när han frågade mig på lördagsdagen om han skulle hjälpa mig att få upp ljusslingan, så var jag snabb att få på mig utomhuskläderna.

 

julbelysning 2

Mörkret blir mer hanterbart med mysig belysning.

 

Hade ju haft en förhoppning om att det skulle ha varit som i en romantisk film medan vi pyntade, som skulle ha resulterat i ett fint blogginlägg med vackra bilder, men det blåste så mycket att stativet troligtvis hade blåst omkull.

Samtidigt regnade det, och jag ville så snabbt som möjligt bara få upp ljusslingan i flaggstången och sedan gå in och värma mig. 

 

julbelysning 3

Varför verkar det som om led-slingor lever sitt eget liv och lyckas göra knut på sig själv?

 

Jag såg på hur Fredrik gjorde, och gjorde likadant. Trodde jag. Medan han rullade ut varje ledslinga och la dem fint och separerade ifrån varandra på marken, så verkade som att mina ledslingor hade en orgie. Bara en ledslinga rörde marken var det som om den blev till fem smällknutar, och jag fick ett helskutta att reda ut allt.

Regnet piskade mot mina kinder, som åtminstone fick lite färg av kylan, och innan jag var klar med att reda ut alla led-band så kände jag inte mina fingertoppar längre. Jag svor och var fem före att ge upp allt, men.

 

Jag gav mig inte och jag fick allt utrett. Det är det som räknas.

 

julbelysning 4

Man kan göra belysningen lite mer intressant genom att placera den så här.

 

Efter att mörkret fallit och julgranen lyste så grann och fin runt flaggstången, var det som om jag glömt att jag tidigare muttrat. Istället för att skänka bort denna gratis till förste bäste typ som tar ner den när julen är över, så kan jag nog tänka mig att ha den här år efter år. Den lyser upp (tack och lov, det är ju det jag betalat för), och är rätt så snygg.

 

Dock så kom Fredrik på att man kan ju placera ledslingorna "precis som man vill ha det själv", och redan dagen efter gick vi (läs: han) och placerade om ledslingorna till en halvmåne. 

Nu ser det ut som en julgran (kon) från vissa håll, medan man kan använda fantasin och se en fallande stjärna eller annat häftigt från andra håll.

 

julbelysning 5

Slutet gott, allting gott, och nästa år står jag åter igen och monterar denna julbelysning.

 

Och det var historien om när jag och Fredrik julpyntade flaggstången med en ljusslinga. 

Idag ska vi placera ut fågelbord och mat åt vildfåglar, och i samma sekund jag skriver dessa ord börjar det att snöa. Vi ska tydligen arbeta i såna väder.

 

Kommentarer

 • Kitty 03/12/2018 7:16pm (2 år sen)

  Alltså dina inlägg... Jag gillar att läsa dina texter! Går inte att låta bli att sitta med ett leende på läpparna där man och ensam sitter framför datorn och stirrar som ett fån i skärmen. :)
  Tack för den!
  Kunde se hela spektaklet framför mej!
  /Kitty

  • Caroline Eriksson 04/12/2018 6:19am (2 år sen)

   Tack snälla du för den fina och varma kommentaren! Vad glad jag blir att läsa den.Tack! <3

Skriv en kommentar