bloggheader6

Jag är ledsen över vad du varit med om.

Skrivet av Caroline Eriksson 18.10.2017 | 0 Kommentarer

Lovade ju er att visa när jag modellade lite framför kameran igår, och det är på kommande. Men det här är lite viktigare.

Nu i och med att det står #metoo vart jag än vänder min blick på sociala medier, kan jag inte undgå att tänka på alla de som är tysta. Alla som ännu inte vågar tala. Som det är fortfarande för nära själen, för att våga yttra högt vad man varit med om.

Som nu får gamla sår uppskrapade, och måste åter igen uppleva och överleva de sexuella trakasserier och övergrepp de varit med om.

 

Det här inlägget är till er.

 

Jag är ledsen. Även om det inte är jag som ska be om ursäkt, utan personen som gjort dig illa, så är jag så ledsen för vad du upplever. Vad du varit med om. Det finns ingen ursäkt i världen som gör det okej vad som hänt dig.

Det finns inget som kan ta tillbaka det som hänt, men jag hoppas du finner styrkan att orka ta en dag i taget. Inget av detta som har hänt är på ditt ansvar. Det är inte ditt fel. 

Det enda det är, är förjävligt. Jag och många andra står redo för att stå vid din sida. Som fortsätter kämpa för din rätt när du själv inte orkar.

Du är inte ensam.

 

 

Lita  på  magkänslan: Det är bara du som har rätten och kan bestämma vad som inte känns bra. Säger din magkänsla att något är fel, så ska du inte tveka eller överlägga ifall du bara överdriver.

Säg  ifrån: Skickar någon sexuella meddelande åt mig på privatmeddelanden så 1. blockar och anmäler jag utan en minsta eftertanke eller/och 2. skriver ”Skriv aldrig mer så här åt mig”, om jag är på humör för det. Tar någon på dig, säg nej. Beskriv att det känns obehagligt och du inte vill. Sak samma om det är en främling eller din partner. Det är din kropp och du bestämmer över den.

Annars funkar det lika bra att springa iväg, bita, sparka och riva.

Berätta  för  någon  annan: Berätta för någon du kan lita på. Det kan vara din mamma, partner, kompis eller till och med chef. Det viktigaste är att du berättar för någon, så du inte behöver bära detta ensam.

Ventilera: Tillåt alla känslor du känner, och beskriv hur du känner. Det kan vara vanligt att du känner skam, hur knasigt det än låter. Detta är inget du själv har gjort, utan det någon har gjort åt dig. Och det någon gjort åt dig är så fel och borde inte få ske åt någon.

Anmäl: Att anmäla låter kanske som extra onödigt arbete eller något som sist och slutligen inte hjälper. Men ändå, anmäl! Bli inte en siffra i mörkertalet, utan anmäl, så förövaren blir en siffra i statistiken över de som utsätter andra för sexuella trakasserier och övergrepp.

Ta gärna med dig någon du litar på när du gör din anmälan, som kan stötta dig. Det är inte det lättaste att anmäla din partner, familjemedlem, vän eller främling. Men gör det. För din egen skull.

 

 

Och vad du än sist och slutligen gör, så vill jag upprepa det jag skrev igår:

Det någon annan gjorde åt dig, var aldrig ditt fel. Aldrig.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar