bloggheader copy

Jag kommer aldrig att vänja mig.

Skrivet av Caroline Eriksson 17.10.2017 | 0 Kommentarer

När jag för 11 år sedan flyttade till Vasa, sa jag att jag aldrig kommer att vänja mig vid att höra ambulansen köra utanför fönstret varenda evigaste dag. Jag blev van, och tyckte det var intressant att se alla byssbor springa ut till vägen här i Petalax, när ambulansen körde förbi.

Idag är jag en av dem.

 

Men trots att man får förändras och inget är skrivet i sten, så finns det vissa saker jag aldrig kommer att vänja mig vid.

1. Att bo i en by där kyrkklockorna slår för varje byssbo som lämnar detta jordeliv. Det är som både fint och skrämmande på samma gång att detta är en grej. Men att bli väckt av det sorgligaste ljudet av tunga klockor blir jag aldrig van med.

2. Whiskey. Jag ogillar allt med den. Smaken, doften, allt. Speciellt efter att jag arbetade på pub och en flaska whiskey gått sönder bakom baren. Var halvt full och illamående efter att ha gått runt i whiskeyångor halva natten, och kan inte vara närmre än fem meter ifrån ett whiskeyglas idag.

3. Haschtaggen #metoo, och vad den står för. Inte för att det kom som en överraskning, egentligen, att se alla kvinnor på min facebook dela med sig av dem. Jag tror till och med mina förfäder mött samma öde som jag och många andra, och blivit utsatta för svinaktiga karlar. Men jag kommer aldrig att vänja mig vid sexuella trakasserier eller normalisera att det är ett "karlabeteende". Det är ba skitbeteende mot en annan människa. 

Och nej, det är inte alla män. Men knappast är det heller en och samma man som sexuellt trakasserat eller tagit självbestämda rättigheter över en annan människas, kvinnas, kropp, som nu får alla att prata öppet om vad de varit med om.

Jag kommer aldrig att blir van, och det ska du inte heller behöva bli. Framtidens ungar ska inte behöva gå i samma fotspår man nu gått i evigheter, och ens på något sätt normalisera ett sånt beteende.

 

Det jag däremot kan bli van med är att se människor finna den styrka att stå upp för sig själv och andra. Det gillar jag.

 

Ps.
Det någon annan gjorde åt dig, var aldrig ditt fel. Aldrig.

 

 

Nu måste jag sluta blogga, för råkade skära upp långfingret (blev så till mig) på min smoothiemixer, och nu är det lite blodbad. Ta hand om er.

 

metoo

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar