bloggheader6

Jag sökte till IDOL!

Skrivet av Caroline Eriksson 30.08.2016 | 2 Kommentarer

Delade med mig av min sångröst till er, och en kommentar dök upp om att jag borde söka till Talent eller Idol. Nå, idag ska ni få höra historien om när jag sökte till Idol.

 

För sex / sju år sen  (det var väl vid den tidpunkten jag hade siducut och häftigt rött hår?)  åkte jag och en vän till Tammerfors för att sjunga med hundratals andra människor. Jag hade övat in

"Skunk Anansie – Weak as I am"  och kunde texten och alla ackord utantill. Låten tog fram det bästa ur mig och jag kunde visa olika sångstilar i en.

 

34419 438999178879 7638097 n

Så här såg jag ut då.

 

Det man inte ser på tv är att det är två dagar man gör audition. Första dagen sitter flera olika jurys och lyssnar till alla som söker lyckan. Tar med de som kan ha en  chans  och de som andra  skrattar åt  på tv. Det här var då första auditionssdagen och jag fick skriva på papper och höra att  ”Slipper du vidare ska du ha exakt samma smink och kläder på dig i morgon”.  Ja ba  ”Okej”.

 

Efter nån timmes väntan var det  min  tur  att sjunga för juryn och steg in, tillsammans med gitarren, in i rummet. Presenterade mig på finska och försökte samtala så gott jag kunde, för vid den här tidpunkten i livet var jag inte så bra på finska. Men de förstod mig  och  jag dem, så jag fick börja sjunga.
Efter att jag sjungit klart första låten ville juryn höra mig sjunga en till låt. Jag tänkte  ”Det bådar ju gott”  och började sjunga på en annan låt som är perfekt för mig. När jag sjungit sista versen såg jag på dem och undrade vad de tänkte på.

 

 

Och vad tänkte de på?
De undrade om jag ens var en finsk medborgare.
”Man  måste  ju  vara  det  för  att  vara  med  i  programmet”.

 

 

Jag kom inte vidare till andra auditionen då de filmade för programmet. Och det är jag idag glad för. Fick sjunga två hela låtar och det lät inte förjävligt. Och en erfarenhet rikare blev jag. Slutade inte sjunga, trots ett nej, och det är jag också glad för idag. Dock är det  ledsamt  att så många tror att t.ex Idol eller Talent ska var det som ger en bekräftelse att man kan och duger för nåt. Det finns så många  duktiga sångare  som ger upp,  slutar  göra  det  som  gör  dem  glada,  bara för att de kanske inte är rätt för programmet just det året.  

 

För sist och slutligen är ett talangprogram mer än bara talang. Det är TV.

Kommentarer

 • Sarah Nedergård 30/08/2016 11:01am (6 år sen)

  Tack för din idol-historia Caroline :)

  Jag har aldrig sökt. Kommer aldrig göra det heller. Inte för att jag inte tycker att det är bra! Det är det. En bra plattform för många duktila. Men det skulle inte vara bra för mig. Jag får kalla kårar att tänka på att behöva tävla i sång - det jag älskar allra allra mest. Det är inte för att jag är rädd att bli sågad eller att jag inte vinner. Utan för att mitt sätt att se på sång inte passar in i tävlingsformat. Att sjunga betyder för mig att dela med sig av berättelser och känslor. Skapa något. Konstverk och själavård. Nej, jag trivs bra med min sång som konstform och kommer nog aldrig ställa mig i en talent-kö eller göra mig bra på tv.

  Men sant som du skriver, man behöver ingen jury att säga att man är bra eller duger. Det enda man behöver är ett intresse och en brinnande glöd.

  Och du är en skicklig sångare. Härlig röst du har! Mera mera mera sångvideon!

 • LillMorran 31/08/2016 6:46am (6 år sen)

  Jag har ALDRIG tyckt om idol eller talent, ser heller inte på det....nej, nu ljuger jag. Jag såg på första programmet av idol.... Vad ger rättet till en handfull personer att säga att du är bra, men inte du!...Det finns andra vägar än såna att nå sina drömmar med.....hoppas all unga även gamla inser det snart!

Skriv en kommentar