Bloggheader Caroline3

Järnrik grön smoothie

Skrivet av Caroline Eriksson 09.10.2019 | 2 Kommentarer

Ett vanligt problem, eller vad man ska kalla det, när det kommer till graviditet är att ens hemoglobin (hb) värde sjunker. Det är helt normalt att ens hemoglobinvärde sjunker under graviditeten, eftersom blodet tunnas ut. För vissa så är det lågt redan i början av graviditeten, medan för andra så kan det sjunka först i mitten och slutet av graviditeten.

Jag har alltid haft högt hb-värde, och även om mitt hb sjönk vartefter mina graviditetsmånader passerade, så har det alltid varit fina och normala värden. Det var först för två veckor sen som jag kände av att jag blivit tröttare, och blev inte heller förvånad då mitt hb-värde visade att det sjunkit ännu mer. 

 

Även om det inte var ett värde som kunde jämföras med anemi, så ville jag höja mitt hb-värde. Dels för att ingen vill gå runt och vara trött, men även för att jag ville ladda upp med extra järn innan förlossningen.

Istället för att med detsamma börja äta järntabletter och tillskott som bråkar med magen, så fokuserade jag på att få i mig järn och viktiga mineraler och vitaminer genom kosten. 

 

Och hur gick det?  

Visste ju redan att det finns andra vägar att gå, än att ta till mediciner med detsamma, men det är extra roligt att se det faktiskt fungerar att bara göra små förändringar i kosten för att få resultat. Två veckor med en daglig grön smoothie hade gett resultat! Mitt hb-värde hade gått upp igen, och jag fortsätter dricka min goda smoothie utan att ta till annan hjälp.

Ett annat plus, förutom att hb-värdet gick upp, är väl att bebis lär sig att tycka om grönt i matväg.

 

Här ska du få recept på vad jag druckit de sista veckorna.

 

Gron Smoothie 1

 

Järnrik och grön smoothie

Ingredienser: 

 • Grönkål
 • Spenat
 • Frusen mango i bitar
 • Dadlar 
 • Chiafrön 

(För att få variation har jag även haft i persilja och en halv banan nu som då.)

 • Vatten

 

Jag har inte följt några mått, utan sett till att få så mycket grönt som möjligt i min smoothie, och sedan mixat allt i min smoothiemixer tills allt blivit lent att dricka. Grönkål är gott att äta som den är, och mango och dadlarna gör smoothien härligt söt, så man inte känner så mycket smak av spenaten.

För att kroppen ska ta till sig av allt härligt järn, så är det viktigt att man även får i sig c-vitamin. C-vitamin förbättrar upptaget av järn, och är dessutom gott (frusna tranbär, nam!).

 

Och det var dagens nyttiga tips från mig, till dig. Nu ska jag fortsätta dricka min gröna smoothie. Ha det bra!

 

Kommentarer

 • Fia 11/10/2019 1:36pm (21 månader sen)

  Att C-vitamin behövs har du rätt i! Intressant är också att kroppen absorberar ytterst lite av det järn som finns i frukt och grönt. 3% absorberas vid samtidigt intag under 25 mg C-vitamin, 5% vid intag av 25-75mg C-vitamin och 8% vid intag över 75 mg C-vitamin. Rekommenderat intag per dag av C-vitamin är 75 mg. Dagens intresseklubben antecknar : D

 • Emma Pukkila 06/04/2021 4:26pm (2 månader sen)

  Hej! Råkade komma till det här inlägget när jag googlade på "järnrik smoothie" efter att ha varit till mödrarådgivningen och fått konstaterat att jag har för lågt HB (gravid v. 22). Jag borde ta 100 mg järntillskott nu, men jag tänker precis som du att jag provar med kosten först! Får jag fråga vad du hade för järnvärden när du började tänka på kosten och vad det sedan höjdes till?

  Tack för smoothietipset! :)

  • Caroline Eriksson 06/04/2021 9:31pm (2 månader sen)

   Hej! Oj, minns inte alls vad mitt hb var nu. Trots allt en tid sen jag var gravid nu. Men fick upp hb till 131 passligt till förlossningen. Lycka till! ❤️

Skriv en kommentar