bloggheader6

Julklappsångest?

Skrivet av Caroline Eriksson 21.12.2015 | 2 Kommentarer

Kategorier:

Jag vill börja med att höja ett glas julmust för att det här är första julen utan ångest över julklappar. Skål!

 

Det betyder inte att jag har hittat "alla de perfekta julklapparna", utan helt enkelt bara släppt tanken på att antalet julklappar skulle på något vis bevisa min kärlek för sambon, familjen eller svärföräldrarna. De vet nog ändå att jag tycker om dem. Jag köper inte till hela släkten utan "endast" till sambon, mamma, syskonen, svärföräldrarna och våra katter ska få varsitt paket kattgodis. Min sambo vet förresten av 2/3 av de julklapparna han får, och det stör mig inte, för han behövde dem och det är det viktigaste.

 

På en fest för några helger tillbaka så satt jag och ett par andra människor och pratade julen och julklappar. Många barn verkar få 20 paket redan vid lillajulen och antalet julklappar fördubblas sedan vid julen. Att den egentligen presenten inte har betydelse, utan det är antalet som räknas. När barnen är tillbaka i skolan efter jullovet så jämför de vem som har fått mest julklappar och julen förvandlas till en tävling med statusrakning. 

 

Det första jultomten frågar på julafton är: "Finns det några snälla barn här i huset?". Och som barn trodde jag nog länge att det handlade om hur snäll eller dum jag varit under året, beroende på hur många julklappar jag fick. Inte om mamma hade ekonomin eller om jag faktiskt behövde julklapparna. Det blev som en bekräftelse att kaaaanske inte jag varit så dum heller varje gång jag fick niga och ta emot paket av den skäggiga gubben. 

 

Jag vet att innan man själv är en förälder är det lätt att säga "Jag skulle ALDRIG", "Mina framtida barn ska nog..." och hiblahaa. Men ändå skulle jag tidigt vilja få in en tradition att barnet inte behöver få 20 julklappar för att känna bekräftelse. Att någon leksak de verkligen vill ha och leker med, samt sånt de faktiskt behöver. Och vill man ge "mycket", varför inte paketera in pennor i ett paket och en ritbok i ett annat? Eller det som jag tror många drar sig för; köpa julklappar på loppis så att man har råd ekonomiskt?

Julen handlar ju faktiskt inte om julklapparna, utan att få vara med de man bryr sig om. Och i vårt fall så har det heller ingen skillnad vilken dag man firar julafton på. Det viktigaste är att man träffas och umgås.

 

Hur ser din julklappskonsumtion ut? Köper du endast till närmaste familjen eller hela tjocka släkten? Om du har barn, hur tänker du kring julklapparna?

 

IMG 5105 2

Snyggaste jultomten 2013.

Kommentarer

 • Johanna 21/12/2015 12:39pm (8 år sen)

  Jag har köpt en julklapp var åt barnen. Sen får dom diverse av släkten. Brukar komma upp i ca 6-7 paket per barn (har två barn). Vuxna får i regel 1 julklapp var, eventuellt någon gemensam också, men annars försöker vi hålla det på en anspråkslös nivå.

  Då det gäller barnen skulle jag ge dem guld och gröna skogar, men vill samtidigt inte skapa för höga förväntningar på julklapparna redan nu, de är ju ännu små. Förväntningarna och "kraven" på julklapparna kommer bara bli högre med åren. Jag försöker i mitt föräldraskap använda mig av "sänka ribban"-principen. Då folk och föräldrar runt oss ständigt höjer ribban med kalas, presenter, goodiebags, maskerader etc, försöker jag att sänka ribban utan att på något sätt göra det sämre. I det enkla bort det fina, typ :)

  Älskar dock att överraska barnen med något kul en helt vanlig tisdag. I och med mitt försök att sänka ribban så behövs inte mycket för att göra dem glada, t.ex. vindruvor på en tisdag, haha, och ungarna är gladast i stan.

  • Caroline Eriksson 21/12/2015 8:36pm (8 år sen)

   Att bli överraskad av vindruvor på en tisdag låter ju hur lajbans som helst. :) Du verkar ha en vettig inställning med julklappar och det här med kalas och liknande. Den där kalasstressen också som många verkar ha är helt sjuk. Det jag minns från kalas då jag var barn att man var nöjd med "mete" där man kunde fiska upp en påse med äpple, lite godis och annat kul. Och en enkel tårta och ballonger som prydnad :) Man behöver inte en magiker eller circusartist för att underhålla barnen.

 • linnéa 21/12/2015 1:44pm (8 år sen)

  Jag försöker göra egna julklappar i den mån jag hinner och har inspiration sen köper jag resten, köper nog bara åt dom närmsta (även om dom e ganska många) som mina och kajs föräldrar syskon och syskonbarn. Ca 20 julklappar allt som allt. Men försöker köpa under årets lopp då man hittar något passligt. Väldigt lite leksaker utan mest behövliga saker som kläder och andra bruksföremål. Åt rasmus iår så köpte jag färgglada klossar att bygga med och lära sig färgerna och formerna med.

  Blev kanske lite flummigt men jul blir det iallafall ;)

  • Caroline Eriksson 21/12/2015 8:38pm (8 år sen)

   Bra att tänka på julklappar i tid. Det kanske jag själv borde börja med ;) Rasmus kommer nog att tycka om sin julklapp. Leksaker som barnen kan lära sig av är ju finemang! :)

Skriv en kommentar