blogghedaear

Kan en kvinna bygga hus?

Skrivet av Caroline Eriksson 10.10.2016 | 4 Kommentarer

Kategorier:

När  jag  22  augusti  meddelade för er att jag och sambon ska bygga hus, så lovade jag er att ta med er på hela resan. Tänkte göra en uppdatering nu hur läget ser ur, mina tankar, känslor och sånt jag vill ha sagt eller minnas.

 

För det första,  jag  är  glad  att vi bestämde oss för att ansöka om bygglov denna månad istället för förra månaden.

Det är svårt för någon som inte byggt, att förstå hur mycket pappersarbete det ligger bakom innan man ens får bygglov. Fanns ingen chans att vi hade hunnit få alla dokument som behövdes till bygglovet på endast en vecka. Så istället för att springa in i väggen och göra förhastade beslut, tog vi lite längre tid på oss. Förra veckan var jag in till kommungården med flera mappar fyllda av papper och nu är det bara att vänta.

Bygglovet får vi nog, men ni som känner mig vet hur otålig jag är. Helst ska allt ske med detsamma. Jag vill ju se skog försvinna så grunden kan påbörjas.

 

Det är väl en lärdom och rikedom att lära sig ha tålamod.

 

IMG 8448

 

För det andra så är det intressant att se hur folk engagerar sig i bygget. Kommer med tips, råd och egna erfarenheter. Vilka företag som är bra, och de man kanske inte ska anställa. Och det uppskattas.

Vi har ju aldrig byggt ett hus, och kanske är det bra att vi inte vet vad vi har framför oss.

 

Men så finns även enstaka fördomar som jag vill lyfta. En av dem är att jag som  kvinna  inte skulle kunna bygga ett hus. Ingen ifrågasätter liksom en mans kunskap att lägga upp mellanväggar eller isolering.

Till er vill ja ba säga några lugnande ord; det hänger inte på ens kön vad man kan och inte. Jag är inte rädd för att skita ner naglarna och är envis som bara den. Tillsammans med mitt livs kärlek så kommer nog ett hus att stå på plats. Vi hjälps åt, är enade och ett team. Vi är två om detta och ingen av oss lämnas utanför.

Dessutom har vi turen att ha familj och vänner som kommer att hjälpa oss, samt pengar att anlita professionella entreprenörer till det man inte får göra själv. 

 

 

Och det var lite tankar om det som komma skall. Det jag ska göra nu är att bara ta det lugnt. Inte stressa, för det finns inget att stressa för, och bara låta universum sköta sitt. Känna kärlek och lycka för att det här är möjligt för oss.

Vi ska bygga hus. Planera och göra det till vårt eget. Precis som vi vill ha det . Och det kommer att bli bäst.

 

He e ba ti känn tillit å kärlek, gott folk.

Och se vilka vackra byggbyxor jag har! 

 

IMG 8465

Kommentarer

 • Malin 10/10/2016 3:00pm (5 år sen)

  Väl skrivet och snygga brallor!
  Klart kvinnor kan bygga hus, vi precis lika mycket som vem som helst, och är d nån som tycker annat är d synd om den personen som är både trångsynt och föråldrad. Ha en bra dag Carro! ?

 • Hanna 10/10/2016 4:30pm (5 år sen)

  Vi bygger också hus, jag och gubben. Vi gör så mycket som möjligt själva. Allt som oftast frågar vänner och bekanta vad jag som kvinna gör vid bygget (med antydan om att he ett karaarbejt!). Jag får alltid intrycket av att mina vänner tror att jag sitter och glor på en stol vi byggi, eler kommenderar gubben...Det tycks vara svårt för folk att förstå att kvinnfolk också kan "ta i". Tänk så feil di kan ha, vi kvinnor kan no bygg vi å ?

  • Caroline Eriksson 11/10/2016 10:29am (5 år sen)

   Absolut att vi kvinnor kan bygga hus och göra precis allt som karlar. Lycka till med bygget! :-)

 • Rebecca 10/10/2016 4:56pm (5 år sen)

  Jag har en yrkesexamen som husbyggare i bagaget och har fått tampas med mååånga fördomar genom tiderna, speciellt då jag jobbade på en byggfirma och gjorde exakt samma saker som resten av "byggkarlarna". Det var förvisso för över fem år sedan (bytte bransch pga astma bl.a) , men antar att situationer är rätt likadan idag.

  Blir intressant att följa med ert projekt!

  • Caroline Eriksson 11/10/2016 10:33am (5 år sen)

   Tror inte situation har ändrats mycket på fem år, inte vad jag sett av nu, bara på kort stund. Tråkigt att du blev tvungen att byta bransch.. byggbranschen verkar intressant, även om man kan bli tvungen att tampas med fördomar. Men fördomar finns väl överallt, vad man än gör och var man än är. ;-)

 • Lisa F 11/10/2016 4:12pm (5 år sen)

  Visst kan vi kvinnfolk å!! :) bara man är tillräckligt intresserad av arbetet. Det som har stört mig mest under vår renoveringstid är när den äldre generationen berömmer hur duktig mannen är och där emellan tycker synd om honom å säger "han ser nog så trött å sliten ut, han borde nog pausa också" så står man själv som ett frågetecken och tänker "e int jag nå duktig då?! Tror int ni jag också e trött?!" Men jag antar att kvinnfolke bara såg till så e fanns kaffe å mat vid byggen förr i tiden :)

Skriv en kommentar