bloggheader4

Kan kvinnor vara vänner med varandra?

Skrivet av Caroline Eriksson 07.11.2018 | 0 Kommentarer

Det här är något jag har tänkt på, i stort sett hela mitt liv. Det är bara det att den senaste tiden har jag blivit lite mer påmind om de gamla tankarna.

Det hela började med att någon delat en bild som dök upp i mitt facebookflöde.

”Försök aldrig förstå dig på kvinnor. Kvinnor förstår kvinnor, och de hatar varandra”.

Låter lite bitskt kanske du tänker?


Saken är bara den att det här är ju något som människor fått inpräntat i sig sen barnsben, och fortfarande tror på. Annars hade inte den där bilden fått flera likes och enstaka delningar.

Och banne mig om inte jag har fått höra när jag varit ledsen som barn, att ”flickor inte kan leka tillsammans fler än två”, och det var orsaken varför jag då kände mig utanför.

När jag blev äldre fick jag det förklarat för mig att på arbetsplatser med flera män så är det mindre skitsnack, och att det alltid är drama på kvinnodominerande arbetsplatser.

Måste även erkänna att jag även har fallit för den där myten, och använt det som någon slags försvarsmekanism när jag varit sårad.

 
Men vet du vad? Allt har varit en lögn. Allt jag hade hört var fel. Jag hade fel. Kvinnor kan visst komma överens, stötta varandra och finna styrka hos varandra.

 


Jag tycker att om det är något du, och jag, kan ta och göra idag för att göra en liten förändring i denna värld,

så är det att släppa taget om den där myten om att alla kvinnliga relationer ska präglas av att vara elaka, tala bakom andras rygg och aldrig riktigt vara trygg i att höja en annan kvinna till höjderna. Den myten existerar ju inte för någon annan orsak än att

fortsätta spä på den där illusionen om att alla kvinnor hatar varandra, samt
vill man någonsin få hål på patriarkatet så kan man inte gå runt och se alla som skitstövlar.

 

Släpp. Taget.

 

caroline

En glad bild av mig själv för att lätta på stämningen lite.


Jag tänker att ju äldre man blir, desto mer lär man sig. Alltså borde man nu ha lärt sig att man visst kan vara fler än två i en grupp, och komma bra överens. Att man kan vänskapsrelationer till andra kvinnor, utan att känna sig hotad. Jag har i alla fall sett att det är fullt möjligt att vara på en arbetsplats med endast kvinnor, och faktiskt längta efter att få åka iväg till jobbet. Hur man vill och kan glädja sig för andra kvinnors framgång, utan att på något sätt bli mindre själv.

Men trots att jag nu närmar mig 30 så upplever kan jag ibland stöta på människor som fortsättningsvis tror och lever efter den där myter att kvinnor inte kan stötta varandra. 


För det handlar sist och slutligen inte om kön. Alla människor lever för lite skitsnack ibland, men vi måste verkligen sluta gå så hårt på varandra. Var snäll och glad för dina vänners framgång. Var deras stöd när de har en jobbig period, och se alla främlingar som framtida vänner.

 


Livet blir mycket roliga när vi taggar ner lite, för även om det finns rötägg, så vill de flesta nog andra väl. Och det är de som vi ska ta vara på. Omge dig själv med kärleksfulla människor som du vågar vara dig själv med,

och var den kärleksfullaste varianten av dig själv. Gå inte runt och vara arg och känn dig hotad. När du vågar vara glad för andras skull så blir du samtidigt gladare och tryggare i dig själv.

 
Du behöver inte vara kompis med alla, men det går att vara respektfull ändå. Var en medmänniska. Okej?

Du är ju trots allt lika värdefull som alla andra.

 

 

Är det så att du ändå upplever det svårt att komma överens med andra kvinnor och människor överlag, så kan du ge en tanke till om det är något annat är kvinnorna som är problemet. Kanske är det du.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar