blogghedaear

Kattens språk (16 illustrationer)

Skrivet av Caroline Eriksson 07.08.2017 | 0 Kommentarer

Som jag avslöjade igår så är det temavecka på gång här på bloggen, och den här veckan är det en mer barnvänligare men absolut minst lika rolig vecka, än mina tidigare. VÄLKOMMEN TILL KATT-VECKAN!

 

Orsaken är för att i morgon, den 8 augusti, är det den internationella kattdagen. Men som den crazy cat lady jag är, så firar jag en hela vecka.

 

Ofta önskar jag att mina katter kunde tala. Mest för att jag tror de skulle ha ganska roliga och smarta saker på hjärtat. Men tyvärr säger de inte mycket mer än "mjau" och "la la la" (då jag får Mohicana att sjunga), och därför får jag se till deras kroppsspråk. 

 

Igår kväll satt jag och ritade katter och 16 olika kroppsspråk som katten talar till dig. Varsågod och bli en expert på katten språk.

 

 

kattenssprak carro

 

 1. Går katten med halvböjd svans uppåt, rak i kroppen och morrhår som är vinklade framåt, då är katten nyfiken och vill utforska sin omgivning.
 2. Är svansen rakt upp i normalt tillstånd (ett tillstånd då den inte är det är nr. 14) och katten ser så nöjd ut som på bilden, jamen då hälsar katten på dig och är vänlig.
 3. Katten sitter och ser nöjd ut med pigga ögon, jamen då är hen ba "på huggi". Låt dig inte luras av en katt som ba sitter, för den kan lika gärna snart rusa iväg för att ha vilda timmen.
 4. Men ligger en katt däremot så här, så är det inte lika bråttom att hen ska springa iväg för att busa. Den här katten är avslappnad och nöjd med tillvaron, och vill gärna ha det så.
 5. Ligger en katt och visar magen åt dig, då ska du paja katten på magen. OBS alla rikssvenska läsare. Paja betyder inte förstöra här, utan.... klappa?
 6. Sitter katten på samma sätt som på nr. 3, fast med ögonen som flirtar med dig, då är katten lugn och glad. Flirta tillbaka och blinka sakta. Stirra aldrig en katt rakt i ögonen, utan att blinka för en sekund. Då leker du med ödet.
 7. När katten jagar gör hen sig så liten som möjligt för att göra sig så osynlig som möjlig, så att den kan få sitt byte. Eftersom jag inte har en musfälla längre vid huset, eftersom den försvann mystiskt, så får våra katter smyga runt så där vid tomten inom snar framtid.
 8. När det åskar och blixtrar kryper Mohicana ihop sig till en liten boll oftast under skrivbordet, för att hon är rädd. Det är även denna katt. Öronen är halvt bakåt med oroliga öron.
 9. En katt som står halvt på bakbenen och viftar med tassarna göra oftast två saker: 1. Den ska ta mat från din hand eller alternativ 2. Den leker.
 10. En glad och uppspelt katt vill gärna skrapa på saker och ting. Har du inte en speciell skrapbräda åt din katt, så får du leva med att katten far på soffan eller liknande saker. Den ba måååååste få skrapa av sig sin överloppsenergi och lycka.
 11. Stryker sig en katt upp efter dig eller en sak så betyder det bara en sak: du är nu kattens egendom, och du skall tjäna den i all evighet.
 12. En katt med halvt nyfiken svans, men liten kropp och öron som är något sneda utåt kroppen, då är katten orolig. Ge den trygghet eller en plats att gömma sig på. Eller mat som distraktion.
 13. Jaha. Här ritade jag tydligen nyfiken igen, bara med öronen som viftar fram och tillbaka av alla intryck katten tar in. Inte är det lätt alla gånger.
 14. Speciellt inte när katten är förbannad. Möter du en katt som ser ut så där, så ska du gå iväg.
 15. Vilar katten där tassarna syns bra, så visar det bara att katten är så lugn och trygg den kan vara. Bra.
 16. Sitter katten med ryggen emot dig, viftar ordentligt på svansen medan den sneglar på dig, då är den stressad. Låt den va. 

 

Och det var kattens språk. Egentligen är ju katter unika skapelser även de, men dessa kroppsspråk går inte att ta miste på. Vill du se Fantomens kropsspråk första gången han såg sitt blivande hus - klickar du här.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar