bloggheader6

Kommunicera bättre i er relation

Skrivet av Caroline Eriksson 02.06.2016 | 6 Kommentarer

Den sista tiden har det varit mycket relationssnack på bloggar. Jag tycker det är fint hur många vågar dela med sig. För mig så känns det här med förhållanden väldigt privat. Det är också orsaken varför jag har väntat med att skriva detta inlägg. Hur ska jag kunna skriva om det som jag värdesätter mest, utan att bjuda in er i förhållandet?

 

Många förstår, medan andra glömmer, att en relation kan se ut på många sätt. Av alla våra vänner och deras relationer så finns det inget som är sig likt. Och det är inga fel med det. Man kan ju inte förvänta sig att varje förhållande ska se ut precis som sitt eget. Bara för att ett par fungerar på ett annat sätt, så betyder det inte heller att det är ett sämre förhållande. Alla hittar sina unika sätt att leva och fungera tillsammans. Men det som vi alla par har gemensamt är att vi kommunicerar. Tillsammans med respekt och tillit så är kommunikation A och O, för att få ett förhållande med vilken människa som helst att fungera.

 

Sen är det ju en annan femma att kunna kommunicera på rätt sätt. Om jag ska bjuda in er lite i mitt och kärlekens förhållande, så kan jag ärligt säga att jag inte minnas när vi bråkade ”på riktigt” sist. Det betyder inte att vi är felfria (nu skojar ja ba, vi är bäst) eller går och stänger in känslor. Vi är öppna med varandra och diskuterar om allt. Behandlar varandra och har byggt upp förhållandet med respekt och tillit.

 

 

Det här är mina sju (åtta) tips för att kommunicera bättre:

1. Ta tag i saken när det händer. Går du runt och samlar på negativitet i flera månader så exploderar det till sist, och blir femgånger värre än om du med detsamma skulle ha förklarat dina känslor.
2. Välj dina ord, utan att förminska eller skuldbelägga den andra. Generalisera inte genom att säga ”Du gör alltid / Du gör aldrig”. De meningarna kan du radera ur ditt "bråk-vokabulär". Börja istället med ”Jag känner...” och förklara lugnt och sakligt hur du upplever situationen, utan att sätta ord i munnen på din partner. Du kan ju aldrig vet hur en annan människa känner sig eller upplever en situation. Det du känner är ett problem, kanske inte partnern har upplever på samma sätt.
3. Se till dig själv. När du blir irriterad så är det något inom dig som får dig att känna så. Kanske tror du att du måste vara perfekt för att bli älskad, och ställer då samma krav på din partner.
4. Hör varandra och LYSSNA till din partner. Det finns flera sidor att se en situation på.
5. Möt varandra. Kör inte över din partner utan var jämlika i era beslut. Det kan hända att man blir tvungen att kompromissa. Och det är inget fel med det.
6. Acceptera varandras olikheter. Många av de egenskaper din partner har är också orsaken varför du blev förälskad.
7. Våga skratta! De flesta gräl uppstår på grund av missförstånd. Humor är en viktig egenskap för mig, och det är viktigt att kunna skratta åt en situation i efterskott och inte ta allt på så blodigt allvar.

 

(8. Dra aldrig upp gammalt groll och det som ni redan har löst. Det hjälper absolut ingen.)

 

10592777 10152481427658880 8489165392962843747 n

 

Alla dessa tips och råd har jag lärt mig genom att leva med den här underbara mannen. Man lär ju sig alltid något om sig själv genom andra. Tack för att du är lugn, snäll och får mig att vilja vara mitt bästa jag. Du är bäst.

 

Kom ihåg nu gott folk att visa varandra hur tacksamma ni är för varandra. Det är troligtvis din bästa vän du lever tillsammans med, och behandla din partner på bästa sätt. Ta inte varandra eller kärleken ni känner, för givet.

Kommentarer

 • Isa 02/06/2016 4:12pm (6 år sen)

  Alltså, det här med att leva med sin bästa vän som alltid kommer upp när man diskuterar parförhållanden, är det verkligen så? Min sambo är inte min bästa vän men på nåt sätt funkar det tydligen ändå, fast jag nog många många MÅNGA gånger funderat/funderar på om vi verkligen ska vara ihop, fortfarande efter tio år tillsammans. Har alltid kännt att nåt saknas, kan det var just vänskapen månne?

  • Caroline Eriksson 02/06/2016 4:29pm (6 år sen)

   Som jag skriver så ser ju alla förhållanden olika ut. För mig så är min sambo verkligen min bästa vän. Vi känner varandra in och ut, förstår varandra med endast en blick och vi vet var vi har varandra.

   Men då skriver jag ju endast från min egen synvinkel och hur jag upplever. Och som det står i texten så är inte alla par likadana.

   Alla hittar ju de sätt att leva på som funkar för dem. Jag kan inte veta eller säga hur andra par ska känna och förhålla sig till varandra. Det är något alla måste komma underfull med tillsammans. <3

 • Ellen 02/06/2016 7:03pm (6 år sen)

  Så bra skrivet! Jag tycker att det är stor skillnad på att bråka ( vilket jag och min kille som jag skrivit nästan aldrig gör och som vissa tycker är konstigt och "disney förhållande" ) och på att tycka olika/diskutera/argumentera. För mig är bråk när man skriker, blir arga på samma saker om och om igen och kommer inte fram till en slutsats, säger fula saker och är lite omogna helt enkelt. Och bråk är något som inte behövs i ett förhållande, varken med partner eller vänner.. Förstår du? Verkar som att du tycker lite likande som jag nämligen :) kram på dig

 • Noora 02/06/2016 9:18pm (6 år sen)

  Hmmm... exakt så där klokt och förnuftigt tänkte jag också när jag var 25 år och hade varit ihop med min dåvarande Älskling/Bästa Vän/Sambo mm mm i typ åtta år ☺️ Det var då det... Njut av nuet, gott folk!

 • Mi 02/06/2016 10:34pm (6 år sen)

  Jag lärde mig av en psykolog att vid de tillfällen man har något negativt att framföra till en annan person ska man börja meningen "Jag..." aldrig "du..." T.ex. säg "Jag tycker du gjorde fel" istället för "du gjorde fel".

  Efter 8 år och två barn tillsammans bråkar vi typ aldrig. Det finns liksom inget att bråka över? Han är min stora kärlek, trygghet och bästa kompis. Och för honom gör jag allt jag kan. Jag skulle säga att ömsesidig respekt och att båda parter känner sig nöjda och tillfreds med relationen är det viktigaste i en relation.

 • Johanna 03/06/2016 5:39pm (6 år sen)

  Har ett tips som spinner vidare på att man ska säga vad man känner istället för att peka ut fel den andra gör. Om jag och min man diskuterar någon viktig fråga som man verkligen inte vill att den andra ska missförstå brukar vi köra med taktiken att också återge vad man upplever att den andra just sa. Då förstår man om man varit otydlig och kan snabbt reda ut missförstånd genom att förklara det man ville ha sagt på ett annat sätt.

 • Stina 05/06/2016 7:09pm (6 år sen)

  Kloka funderingar som vanligt :) Jag är så glad att du får leva med din bästa vän och kärleken mellan er.

Skriv en kommentar