bloggheader6

Kropp, konst och motstånd. Stina Wollter.

Skrivet av Caroline Eriksson 23.05.2019 | 1 Kommentarer

Under åren har mitt flöde på instagram ändrat skepnad. Jag har följt, avföljt (obs, inte redan dagen efter som många sportar med, bara för att själva få någon extra följare på köpet) och fyllt upp tomrummet med konton som jag upplever ger mig mening med scrollandet.

Bland de jag följer finner du inte några typiska influencers som gör reklam i var och varannan post. Inte heller ser du hälsokonton som enbart fokuserar på kalorisnål kost, med målet att få en kropp där du kan räkna revbenen.


Förutom nära, kära och bekanta, så kan du hitta;

en och annan bröstvårta om du scrollar genom mitt instagram. Glada kroppar som dansar, simmar och springer – utan att bry sig om hur de ser ut eller vad de har på sig. Utan att bry sig om magen korvar sig. De bara är och lever, precis som de är. Du kan finna arga feminister, som har en god orsak att vara arga. Du finner humor, kärlek och Stina Wollter.


Trots att jag följt och avföljt konton genom åren, så är det ett som varit konstant bland de jag följer. Stina Wollter. Av alla konton så är det hennes som fått mig att känna mig okej, rent ut sagt perfekt som jag är, i en värld som annars arbetar bara på att nå perfektion. Där det gäller att passa inom en viss ram, när det i verkligheten är så mycket mer roligt och befriande att få gå utanför den där ramen. Måla utanför linjerna. Vara sig själv fullt ut. I kärlek.

Det är nu fem, fyra, år av Stina i mitt instagramflöde, och det har varit fina år.

 

"Var du än är i livet, var du än har varit och vart du än är på väg, så är det en bok som kommer att beröra och ge dig någonting, på något plan."

 


När jag tidigare i år fick reda på att Stina Wollter skulle föreläsa i Pedersöre, bara ett stenkast ifrån min hemstad, så blev jag lycklig. Ännu lyckligare när mamma ville bjuda mig på föreläsningen, så jag skulle få se min stora idol. Ungefär samtidigt köpte jag och beställde hem Stina Wollters bok, Kring denna kropp, och samtidigt som jag började läsa så blev jag gravid.

 
Har du inte läst boken ”Kring denna kropp” så ber jag dig att göra det. Var du än är i livet, var du än har varit och vart du än är på väg, så är det en bok som kommer att beröra och ge dig någonting, på något plan.

För mig gjorde boken den förändring min kropp skulle och kommer göra mer accepterande. Att ens behöva ha kroppshets medan man skapar liv är ju tokigt. Ännu tokigare att fortsätta med den kroppshetsen när du har ett litet liv vid din sida som tar efter dig. Tänker som att det är nya tider nu, och kroppshets har inte plats där.

Jag har skrattat, gråtit och skrattat lite till under tiden jag läst boken. Och jag såg så fram emot att se föreläsningen, som var förra tisdagen.

 

Stina Wollter 14.05.2019

Stina Wollter och föreläsningen "Kropp, konst och motstånd - om skapande och livslust"

Förra tisdagen spenderade jag sammanlagt 320 km bakom ratten, för att ta mig till hemstaden (och hem igen till byn när dagen var över). Jag umgicks med mamma, åt gott, fyndade på loppis (som jag visar i ett annat blogginlägg) och så åkte jag och mamma på Stina Wollters föreläsning.


Och föreläsningen då?

Jag skrattade, grät och skrattade lite till. En sån närvaro kvinnan har. En sån utstrålning hon utstrålar. Jag tror att varenda en ur publiken gick därifrån med kärlek och värme, speciellt till sig själv, efter föreläsningen.

En kväll lever länge på.

 


Dagens tips:

Följ Stina Wollter på instagram.

Läs hennes bok ”Kring denna kropp”.

Dansa till låten ”Leave my shame” och låt din kropp ha roligt.

Lev.

 

 

Kommentarer

  • PJ:s byffé - från by till fe 25/05/2019 8:44am (4 år sen)

    Stina Wollter blev inte bekant för mig förrän tidigare i veckan när jag fick reda på att hon skulle uppträda på en festival som jag besöker senare i sommar. Jag blev imponerad av hennes sång. Vilken röst! Hela hennes album Garden Songs gillar jag. Jag ser fram emot att se henne på scen.

    • Caroline Eriksson 25/05/2019 11:05am (4 år sen)

      Åh, så härligt att få se Stina uppträda i sommar. Förra året gjorde de mer spelningar än vad de kommer att göra i år, så ta vara konserten. :)

Skriv en kommentar