bloggheader copy

Kvinnans värnplikt är att föda barn

Skrivet av Caroline Eriksson 05.01.2016 | 0 Kommentarer

Kategorier:

När jag var i tonåren så var det många i min bekantskap som blev i den åldern att de skulle genomföra värnplikten. Minns hur många av dem föreställde sig att de skulle förvandlas till en äkta man i militären och skam om de "gav upp" och behövde göra civiltjänst. Många såg ner på de som på något sätt inte kunde vara med sina andra jämnåriga och fick c-papper. Orsaken till pappret brydde sig ingen om.

 

Huruvida det är en man som formas i militären är en annan diskussion. Mitt svar är nej. Man blir automatiskt inte en man för att man springer runt i skogen högst nio månader, följer order och lär sig att bädda sängen fint. Men formas blir de. Har förstått att man inte ska sticka ut eller kunna säga nej om man vill ha det "trevligt" i militären. En av orsakerna varför jag inte skulle passa in. 

 

Nu är det tal om en könsneutral värnplikt ska införas i Finland. Några kommentarer är : JA, eftersom vi då får ett mer jämlikt samhälle och då skulle alla feminister jubla. Andra tycker att kvinnor redan gör sin värnplikt när de föder barn (skämtar ni med mig?).

 

Vi får inte ett mer jämlikt samhälle av att precis varenda kotte ska in i militären. Det handlar ju inte om att alla ska göra och vara precis likadana för att vara jämlika (även om det är det militären går ut på, i mina ögon). Om militären vill genomföra ändringar så ska de kanske satsa mer på den psykologiska biten och se vem som passar in och klarar av militären mentalt. Också över hur militären utbildar sina "soldater". En snopp eller snippa formar automatiskt inte människan och psyket. Jag känner kvinnor som varit i militären och som har gillat det, och män som förstod att de absolut inte hörde dit och endera led i många månader mentalt eller tog modet till sig och hade civiltjänst. Och de är fortfarande män, i mina ögon. För det är som sagt inte militären som avgör det.

 

När man ser över våra roller i samhället så känns det dock som 1920-talet när man menar att mannens roll är att kriga och se till att maten kommer till hemmet. Maten som kvinnan tillagar, medan hon föder barn och städar hemmet.

I dagens läge borde människor få bestämma sin egen roll i samhället själv, utan att bli anklagade för att vara mindre värda eller kapabla att utföra vissa sysslor.

 

 

När jag väl skriver detta så vill jag sända en tanke till min älskade bror som om något år får hem ett brev om att han ska in i militären. Gör det som hjärtat säger till dig. Är magkänslan att militären inte är något som passar din sprudlande energi och ditt goda hjärta, åk inte! Stanna hemma, gör civiltjänst och låt inte någon annan forma dig till något annat än vad du redan är.

Och är det så att militären låter som en rolig upplevelse, testa på för all del. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar