Lev för att äta, inte äta för att leva.

onsdag 12 juli 2017 - 06:42 | 0 Kommentarer

Jag har ju titeln Hälsoinspiratör i mitt utbildnings-bagage, och studerar man hälsa så är det svårt att undgå att lära sig mer ingående om kost. Jag vet liksom vad maten är, vilka vitaminer och mineraler som far vart i kroppen, och varför kroppen behöver energi i form av kolhydrater och fett. 

Men så vet jag också att mat är så mycket mer än potatis och fisk, och ska med hjälp av Sevendays tema-lista, samla mina tankar. Svintidigt på morgonen, för jag kunde tydligen inte sova tills väckarklockan skulle börja pipa idag.

 

Mat är: livet. Samtidigt som det kan vara det mest komplicerade förhållandet som existerar på den här jorden. Men för mig är det livet. Hörde någon gång nån som sa "Man ska äta för att leva, inte leva för att äta", och det låter svintråkigt tycker jag.

Fick jag äta endast en rätt livet ut, skulle det vara: Pizza, för då kan man ju variera smakupplevelsen.

Det här äter jag inte: Jag är inte den som kastar bort mat eller rensar kraftigt på en tallrik. Det jag dock inte äter är "vegansk julskinka" som fick det att krypa i skinnet på mig. Men jag har som från liten blivit upplärd att uppskatta maten jag får och äta det som bjuds på. Det hänger med än idag.

Min favoritrestaurang: Jag och Fredrik äter aldrig på restaurang, så vi har inte någon favorit på det sättet. Förutom Pikku Quattro i Vasa.

En stark matupplevelse: Då jag åt sniglar på Färöarna.

 

10401108 30085613879 8462 n
Carro 2008 som åt sitt livs första snigel. Godare än det såg ut.

 

Min relation till mat: Idag är den bra. Jag äter mat, regelbundet och tillräckligt, och njuter av den. Det är så viktigt för mig att maten ska smaka gott och att jag ska verkligen uppskatta den, att det är skit samma då om det är shitfood någon dag istället för en liten tallrik med blomkål. (skulle ha skrivit broccoli, men det är ju gott)

På morgonen äter jag: är jag ledig så blir det ingenting, förutom kaffe, innan det är dags för lunch. Arbetar jag blir det någon frukt. Eller ba kaffe om jag har bråttom. Har aldrig någonsin haft någon stor aptit på morgonen, och blir mer illamående av att äta än att ba låta kroppen vakna i lugn och ro innan jag stoppar något i mig. Flera frukostälskare har försökt omvända mig, men det går ba inte.

Min paradrätt i köket: Min korvsås som är gjord av ett "hemligt recept" *,  och skinksås med grädde och svartpepparost. Skinksåsen för övrigt är den rätt jag äter när jag vill vara nostalgisk och tänka på barndomen. Mycket mat kan ju få en att minnas tillbaka.

Det här tycker jag om dieter och matföreskrifter: Jag skulle vara en hycklare om jag sa att all mat är bra för en person, och dieter ska man hålla sig ifrån. Eftersom jag har i hela mitt vuxna liv mer eller mindre ätit efter diet, men en egen touch, för att själv tycka om maten. Glutenfritt på grund av celiakin, och LCHF för att det fick mig att må så mycket bättre.

Min kropp varken tål eller tycker om mängder av kolhydrater, därför äter jag inte lika mycket av dem, även om jag ser till att få i mig de i "bättre" format som kroppen klarar av. Idag räds jag inte heller kolhydrater på det sätt jag gjorde för sex år sen.

 

Jag tänker som så att det är inte bara maten som det ska vara någon måtta med, utan även hur vi förhåller oss till maten. 

En diet kan vara hur nyttig som helst, medan det är människan som vrider och vänder på den, och får ett förhållningssätt som inte är nyttigt att leva efter.

 

 

* Har egentligen inget recept jag följer, och det är det som är hemligheten.

 

carrosvegeburgare

 

Det här åt jag igår. Såg i Malax-butiken att de hade glutenfritt ruisleipä, som doftade precis som den "äkta" varianten.

Äter ni glutenfritt så rekommenderar jag verkligen brödet. Gjorde en vegeburgare och NJÖT. Upprepade varannan tugga "Mmmmm va gooooo".

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.