bloggheader copy

Livsviktigt, en handbok i kroppspositivt föräldraskap

Skrivet av Caroline Eriksson 27.01.2020 | 0 Kommentarer

När jag för mindre än ett år sen plussade på stickan, så var det som att hela mitt liv fick ett nytt fokus. Nya perspektiv och en helt ny mening. 

Samtidigt som jag bar på universums största gåva, så var jag samtidigt så rädd.

Rädd för att inte alltid kunna finnas till och skydda mitt barn, mot världen och dess normer som gör så många sjuka.

 

För även om jag själv aldrig skulle tala viktprat med ett barn, eller värdera kroppar, så är det något som  är så vanligt bland många. Hur folk medvetet och omedvetet projicerar sina ena rädslor på sin omgivning. På sina egna barn. 

Och det är livsfarligt. 

 

När min dotter föddes så visste jag att det var så oerhört viktigt att hitta verktyg för att ge henne en stark och stadig grund. Låta henne växa upp i ett tryggt hem utan en våg (har fortfarande inte vägt mig på mååååånga år), och lära henne att acceptera sig själv och andra. Lära henne sånt jag själv lärt mig av livet, och sånt jag önskar jag själv som liten hade vetat av eller haft omkring mig. 

Och då kom den här boken som ett svar på mina böner. 

 

Karin Kajjan Anderssons "Livsviktigt, en handbok i kroppspositivt föräldraskap". 

 

IMG 20200126 154132 01

 

Denna bok är som balsam för själen. Som en varm kram till mitt inre barn.

Så träffsäker, självklar och livsviktig.

 

Samtidigt som Kajjan skriver om ämnen som kan vara (och är) riktigt tunga, så vågar hon vara rak på sak och samtidigt ge en hopp om framtiden. 

Jag har haft lika stor nytta av boken för mig själv, själsligt, som jag har fått verktyg i mitt föräldraskap. 

 

"Så träffsäker, självklar och livsviktig."

 

Tack vare denna bok så har jag åter en gång varit den lilla flickan som satt halvt naken på den kalla stolen vid skolsköterskan. Jag minns de gånger någon ropat ord om min kropp efter mig, i korridoren och på stan. Hur djupt ner i marken jag velat sjunka. Den ilska jag samtidigt känt. 

Denna bok har fått mig att gråta. Så befriande. 

Jag har fått reflektera över händelser som jag nästan förträngt, och det är väl så vi fungerar. Gömmer vissa saker djupt inom oss, för att skydda oss själva. 

 

"Jag vill ge henne verktyg för en stadig grund. Verktyg för att lära henne att hon är värdefull och har rätt att ta plats."

 

Men jag vill inte bara skydda mitt barn. Jag vill ge henne verktyg. Verktyg för en stadig grund i sig själv. Verktyg för att lära henne att hon är värdefull och har rätt att få ta plats, hur hon än ser ut. Lära henne att utseendet inte har någon betydelse, vad omvärlden och medias ideal än säger. Att hon inser sitt eget värde, utan att behöva andras bekräftelse. Göra henne beredd på att möta denna värld. Stark, stolt och rak i ryggen.

Jag vill se henne blomma. Jag vill se henne acceptera och respektera sig själv och andra.

Och jag kommer alltid (alltid alltid) vara vid hennes sida. 

 

"Vare sig du har barn, arbetar med barn eller har någon gång varit ett barn själv: läs denna bok."

 

Och denna livsviktiga bok har lyckats väcka så många känslor hos mig, samtidigt som jag fått fina verktyg att använda i mitt föräldraskap. 

 

Vare sig du själv har barn, arbetar med barn eller har någon gång varit ett barn själv:

Om det är något du ska göra så är det att läsa denna bok. Låt den landa i dig, och låt ditt barn få veta att hen duger som hen är. Att vi alla är lika mycket värda, och har lika mycket rätt till att få existera. Ta plats. 

Läs den.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar