blogghedaear

Lyckas med sticklingar.

Skrivet av Caroline Eriksson 11.04.2018 | 1 Kommentarer

Hade hoppats att min stickling av palettblad skulle ha mått bättre när jag vaknade idag, men fick istället en stor klump i magen då jag såg att den såg ännu usligare ut än igår kväll. Hur var det ens möjligt, eftersom Fredriks kommentar var ”Den är ju död” när han kom hem från arbetet igår kväll?

 

Så snabbare än kvickt ansökte jag om medlemsskap i den största gruppen på facebook för palettblad, och en stund senare började tipsen rulla in. Älskar att få sakliga råd, när man ber om det.

Så för att kunna hjälpa andra som kommer att uppleva samma som jag upplevt idag, så delar jag med mig av den första hjälp jag gjort på min palettblad idag. Som för övrigt är en China Rose.

 

chinarose 1

chinarose 2

 

Jag började med att klippa sticklingen till tre delar, eftersom den var lika lång som en hushållsrulle. Alldeles för lång alltså. På det sättet behövde jag inte heller ta bort flera blad, utan nu är allt lite mer symmetriskt och sticklingen får använda sin energi till att rota sig.

En av mina tre sticklingar nu är endast en stam, men det ska bli intressant att se om det fungerar.

 

chinarose 3

 

Förflyttade sticklingarna till snapsglas, så de nu står stadigare.

Sprayade vatten på dem, samtidigt som jag talade till dem att ”jag bara vill dem väl, och hoppas de ska må bra”.

 

chinarose 4

 

Vissa hade dessutom lagt sina egna sticklingar i vattenbad några timmar, och det hade fungerat, men jag avvaktar med att tappa upp ett bad till min palettblad. Det man också kan göra är att lägga en plastpåse över dem för att skapa en växthuseffekt, men hela vårt hus är som ett växthus med våra enorma fönster, så jag tänker att det inte är nödvändigt.

Obs. Jag har dem inte i direkt sol.

 

chinarose 5

 

Alla blad som var ihoprullade och usliga i morse har nu redan börjat veckla ut sig, på endast en timme! Otroligt vilken förändring det blev av lite råd och mycket kärlek.

 

Jag är så tacksam för att facebook och såna här grupper existerar, så man kan möta människor från andra länder som är villiga att hjälpa en. Nu ska jag suga in all kunskap och se till att mina palettblad kommer att må som drottningar hemma hos mig.

Kommentarer

  • Janet SteNsson 08/10/2020 5:04pm (7 månader sen)

    Tack så hemskt mycket för rådet fick sticklingarna på posten i tisdag och idag torsdag såg dom inte roliga ut alls så nu ligger dom i vattenbad och jag får hålla tummarna och prata med dom och hoppas dom klarar sig, 🌱

Skriv en kommentar