Bloggheader Caroline3

Män som hatar kvinnor och det som inte fick ske.

Skrivet av Caroline Eriksson 07.10.2019 | 0 Kommentarer

Två män greps tidigt igår morse i min hemstad, misstänkta för att ha dödat en ung kvinna.

Män som hatar kvinnor, och det som inte fick ske hade just skett.


Jag kunde ju börja veckan med att blogga om något trevligare och mer lättsmält, men det går inte. Sen nyheten nådde mig via nyhetssidor och sociala medier igår så var det som att hela världen stannade upp. Efter en vecka med mestadels skitnyheter i tidningarna, så var det här som grädden på moset. Den sista droppen som fick bägaren att rinna över.

Och kanske är det för att jag som gravid har ännu mindre tålamod. Och kanske är det för att just jag just nu skapar liv. Men att läsa om hur två män var inblandade i ett våldsbrott där en ung kvinnan mist livet till, fick blodet att koka inom mig.

 


Vem har rätten att ta någon annan människas liv?


Innan det stod något om att det var en man, och i det här fallet två män, som utfört dådet så var jag till 99,9% säker på att det var en man som bestämt sig för att ta en kvinnas liv.

Att bara insikten om att man är så van med dåd som dessa, och kan se en man bakom en kvinnas död eller fysiska och psykiska misshandel, är hemskt.

 

"Hur ska en kvinna veta om personen de möter är vänligt inställd,

eller kapabel till att ta livet av en?" 

 


Hur ska kvinnor idag våga träffa nya människor, män, och fortsätta känna sig trygga? Hur ska en kvinna veta om personen de möter är vänligt inställd, eller kapabel till att ta livet av en?

Och hur ska man föra över fokus på att det då inte heller är kvinnans ansvar ifall hon möter någon som vill skada henne, fysiskt eller psykiskt, för det är och var aldrig hennes fel. Ansvaret och skulden är alltid (och alltid, alltid, alltid!) hos förövaren, vännen och partnern som utsätter henne för våldet.

 

 stop 1131143 1280"Hur ska en kvinna träffa en person idag, och kunna känna sig trygg?". Bild: pixabay.

 

Jag tycker det är hemskt att man kan känna att ”man har haft tur”. Tur att man träffat en man som vill en väl. Tur att man träffat en man som aldrig skulle skada en. Att man har haft tur som ändå klarat sig.

För det ska ju inte få handla om tur ifall du möter en människa och får samtidigt behålla livet.

 

"Det ska ju inte få handla om tur ifall du möter en människa och får samtidigt behålla livet."

 


Sen vill jag inte ta diskussionen om att ”inte alla män” gör sånt här. Det vet vi ju redan. Och du som man blir inte en bättre man bara för att du ropar ut ”inte alla män”. Det blir du genom att visa med ord och hur du behandlar andra. Hur du står upp för andra och säger emot orättvisor och djävulskap som pågår i världen.

Men när det kommer till våldsbrott så är männen i gott försprång i statistiken, och bakom de flesta och mesta våldsbrott så hittar du minst en man. Och det är något vi inte kan blunda för.

Det är inte männen som i det här fallet går runt och känner sig osäkra. Som har nycklarna mellan knogarna på vägen hem, och som har telefon vid örat för att känna en trygghet på vägen hem.

 

Jag känner ingen mercy med att kamma män medhårs och försöka hitta en mening till att man bestämmer sig för att ta någon annans liv, innan det ens startat. Det finns ingen mening i det. Det är förjävligt och jag hoppas att rättssystemet för en gång skull skulle fungera, och att ordentliga straff delas ut. Även om det aldrig kan ge tillbaka ett liv.

 


Idag går alla mina tankar till de anhöriga och berörda. Världen över, för detta är ett världsproblem.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar