bloggheader copy

Något jag inte sagt till er

Skrivet av Caroline Eriksson 29.03.2016 | 4 Kommentarer

Det finns något jag inte sagt åt er. Något som kan vara rätt så provocerande för vissa människor. Och så är det ganska ointressant att veta vad människor äter. Men nu säger jag:

Jag har slutat äta socker. Har inte hållit räkningen, men är väl på vecka fem eller sex nu. Mitt i allt är det mer. Jag håller inte räkningen.

 

För många år sen åt jag LCHF i flera år och mådde bra. Sen en sommar slutade jag, och det gick bra till en början. Men min mage är känslig och svällde upp till en boll av minsta lilla. Det värsta har jag varit utan nu i över en månad. Man måste ju göra det man mår bäst av själv, och istället för att jag ska gå runt med sjuk mage, så ser jag detta som ett vettigt val. Det är alltså inte sockerberoende jag har haft, utan mitt val är baserat av det jag mår bäst av, kroppsligt och själsligt.

 

Nu i påsketider så har många frossat i godsaker, och det har jag också. Det finns ju hur mycket gott som helst som inte innehåller 70 gram socker. Det går att dippa grönsaker till fredagsmyset. 

 

Vad har hänt under dessa sex veckor då?

- Jag hålls mera mätt. Snabba kolhydrater gör att vi blir hungriga lika snabbt blodsockerkurvan sjunkit, men nu när jag väljer långsamma kolhydrater hålls blodsockerkurvan i skick.

- Har minskat risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Har inte generna på min sida, men det betyder inte att man ska ge med sig och förvärra saken.

- Kanske liiiite mindre humörsvängningar (okej, nu ljuger jag, för jag har snyftat till Walking Dead och Let's Dance). Mensvärken kändes nog förjävlig, men inte lika hemsk som den brukar.

- Mindre uppsvälld mage.

- Har inte gått ner i vikt, men det är inte heller mitt mål. Så jag är nöjd.

 

Nu kanske många tänker att "Man måste ju äta kolhydrater och kroppen behöver socker!". Jag äter kolhydrater och kroppen omvandlar ändå det jag äter till sockerarter och energi. Trots att det inte är vitt socker jag stoppar i mig. 

 

Vad har du för relation till socker?

 

sugarcrushBild från några år sen då jag inte åt socker alls, men nog använde det som rekvisita till bilder. 

Kommentarer

 • S 29/03/2016 2:01pm (4 år sen)

  Insulin är ett hormon som bildas i bukspottkörteln, inte något som kroppen omvandlar från maten :)

  • Caroline Eriksson 29/03/2016 2:29pm (4 år sen)

   Haha förlåt, man ska inte blogga sex på morgonen. :'D självklart vet jag det. Det jag försökte säga att kroppen ändå får maten omvandlat till sockerarter trots att man inte äter socker. Bra du är uppmärksamhet ;)

 • Julia Holmqvist 29/03/2016 6:33pm (4 år sen)

  Smart och inspirerande! Jag är också lite anti-socker men tyvärr går det i vågor (sån gottegris) men ska verkligen försöka ta sockerstrejken till en ny nivå nu efter påsk. Är man en allt eller inget så fungerar inga mellanvägar :D

  • Caroline Eriksson 29/03/2016 9:03pm (4 år sen)

   Haha förstår hur du menar. Men det blir lättare när man märker hur bra man mår, och det är min motivation ;) Lycka till!

 • LillMorran 30/03/2016 7:48am (4 år sen)

  Jag är/har varit socker berooende, under hela min högstadietid, även också innan. Jag har hållit bort godis och socker otaliga gånger....för mitt beroende är kopplat till mina känslor, och de stormar allt som oftast! ...För att lyckas sluta med socker, så krävs det för mig att jag inte säger det till nån, utan press från andra och mig själv, då funkar det. Och att jag måste äta husmanskost regelbundet 3-4 ggr per dag....Men när jag på nytt slutar med socker, så är det pga mina magproblem, det har aldrig varit om viktminskning. När man ser bilder på mig från Högstadiet, då mitt beroende var som värst, så var jag uppsvälld, jag såg ut att ha mcket vätska i kroppen.

 • Elin 30/03/2016 11:35pm (4 år sen)

  Tidigare var jag väldigt beroende av socker men bestämde mig förra året att godisstrejka hela år 2015 (godis är ju något konkret och lätt att välja bort). Klarade av att vara utan godis ett helt år och det har medfört flera positiva "biverkningar", bl.a. jämnare humör och förstås att jag inte är lika beroende av socker som tidigare :)

Skriv en kommentar