bloggheader6

När det blir problem att tala svenska i Finland

Skrivet av Caroline Eriksson 26.02.2019 | 3 Kommentarer

Innan det blir vår, bättre tider och bättre vägar, så ska vi alla (genom)gå på hala vägar, där du kan räkna sandkornen på en hand. Men vad gör det, när du kan spegla dig i vägen?

 
Igår var en sån dag, då jag fann mig på en väg som orsakade hjärtat i halsgropen. Efter att ha överlevt så tog jag och ringde NTM-centralen för att uppmärksamma dem om att det kanske skulle vara en idé att underhålla vägen, innan något värre sker.

 


Jag har en gång tidigare, ett annat årtal, ringt NTM-centralen. Då blev jag ombedd att tala finska (trots att jag valt svensk betjäning). Blev inte förvånad nu heller när jag knappt hann presentera mig, och kvinnan i telefon avbröt mig för att be mig tala finska.

 
Och visst kunde jag ha försökt säga vägnamnet på finska. Förklarat med enstaka ord att det är en ”liukas tie”, ”huono kunnossa”, ”perkele”,

men jag gjorde det inte. Jag bad typen av vänta, och snabbt innan personen i telefon hann slänga på luren (talar av erfarenhet), gav jag vidare telefonen till en person som har det finska språket i sina blodådror.

 

Men jag hade valt svenska som språk när den automatiska telefonsvararen bad mig välja språk. Enbart väntat åtminstone tio minuter för att få tala mitt eget språk. Bara för att få höra någon be mig tala finska. Och det är det som skaver i mig.

 

finland 1008508 1280

Bildkälla: pixabay.

 

Att ta sig fram på svenska i Finland är tyvärr inte en självklarhet. Speciellt inte om du tänker röra dig utanför din by, där det kanske bor högst två finska familjer. När du behöver uppsöka sjukvård vid ett större sjukhus. När du behöver avsluta eller ändra ditt telefonabonnemang.

Det är inte en självklarhet att du ska kunna uttrycka dig på ditt eget modersmål, vare sig du behöver beställa en kaffe eller kalla på en ambulans.

 
Har tappat räkningen på hur många gånger jag blivit ombedd att tala finska. Eller engelska. Där man frågat om jag ens är finsk medborgare. Där jag fått läsa journaltexter från sjukhus på finska. Fått förklarat för mig att "i Finland talar vi finska".

 

 

Har du varit med om att det varit problem att ta sig fram på svenska i Finland? Att någon bett dig tala finska? Eller ”flytta tillbaka till Sverige”?

Eller har du erfarenheter av att bli positivt överraskad, och fått service på ditt eget modersmål?

 

Du kanske även gillar: "Nödcentralen och svenskan."

 

Kommentarer

 • Elli 26/02/2019 2:55pm (4 år sen)

  Jag blev inlagd på Vasa centralsjukhus för några år sedan efter ett besök till akuten. Fick spendera två nätter där och de enda som pratade svenska var sjuksköterskorna. Var ju lagom kul att ligga där, rädd och nervös, när läkaren kom och berättade vad som var fel på mig och vad de skulle göra, på finska. Fick också epikrisen helt på finska. Som tur är så kan ju sambon finska, och fick översätta den åt mig. (Fick lite överraskningar också, som att jag tydligen har en missbildad njure. ???? Det skulle ju ha varit kul att få veta på plats!)

 • Jan Almroth 26/02/2019 7:16pm (4 år sen)

  Finland är 2- språkigt

 • Soulmama 27/02/2019 2:34pm (4 år sen)

  Jag orkar inte ens räkna upp alla gånger jag råkat ut för finsk sjukvårdspersonal. Det gör allra ondast i mig då det handlar om mig och min kropp och jag inte tillåts förstå.
  Men ett av de senaste exemplen visar hur det kan gå då man försöker hjälpa till... Kärleken låg inne på sjukhus, jag hörde då en sjuksköterska intervjuar en nyinlagd gammal man från nejden, som ligger i sängen bredvid Kärleken. En sån där gubbe som bara kan dialekt, typ. Och sjuksköterskan kan bara behjälplig svenska. Hon frågar om tidigare operationer och han nämner en. Hon förstår inte och börjar gissa vad det är han pratar om, och han kan ju inte finska ordet så vet inte om hon gissat rätt. Eftersom jag råååkade veta det rätta ordet på finska, och att hon gissat fel, sade jag det till henne, för jag tänkte att det kunde vara viktigt, det var ju hans sjukdomshistorik! Hon skrev upp det utan ett tack. Och några minuter senare skällde hon ut oss att vi inte får vara på rummet utan måste vara i besöksrummet. Detta då Kärleken hade 39 graders feber och jag satt vid hans sjukbädd. Ajaj, på hennes ego tydligen :P

Skriv en kommentar