blogghedaear

Näthat, inget problem!

Skrivet av Caroline Eriksson 28.03.2016 | 2 Kommentarer

Kategorier:

Wohoo! Denna vecka är det positiva-veckan på bloggen. Ska ta fram gurun i mig och dela med mig av allt jag kan och som hjälpt mig. Förhoppningsvis ska en eller två människor ha lärt sig minst ett knep att se livet från en positiv sida när veckan är över.

 

Därför börjar jag också med att ta tjuren i hornen och pratar om motsatsen till positivitet. Hatet. Hur kan man se det från en positiv synvinkel?

Näthat är ett återkommande ämne att skriva och prata om. Det är vanligt, har skördat liv och är straffbart. Även om jag ser mig själv som skonad så dyker det nu som då upp kommentarer som vill förminska och tysta mig. Ser det inte som ett problem. Inte ens när någon tycker "jag förtjänar att brinna i helvetet". Varför ska jag förklara. 

 

1. Jag tror inte på ett helvete. 2. Tänker tillbaka 13 år till den dagen jag slutade använda ett par stora rosa örhängen av plast som jag verkligen tyckte om och fått av mamma. En grupp tjejer, ett år äldre, mobbade mig för dem. I den stunden fräste jag tillbaka, men senare under dagen tog jag av mig dem och använde aldrig dem igen.

Jag tycker verkligen om att blogga. Att genom text få uttrycka mig och nå ut till andra. Till på köpet är jag duktig på det. Idag skulle inte en ledsen människa få mig att logga ut för att aldrig mer logga in igen.

 

När en spydig kommentar dyker upp i kommentarsfältet blir jag inte sårad. Varför skulle man ta det personligt? Istället ser jag det som ganska fascinerande hur en människa orkar lägga tid på att spy ut sin ilska och osäkerhet på andra. För det är ju det näthatet handlar om. En ensam människa bakom en skärm som känner någonstans i sitt inre behovet av att förminska andra människor.

 

Hatet får inte vinna. Det som gör mig ledsen är människorna som tar åt sig av elaka och anonyma kommentarer. Som låter det förstöra en fin upplevelse eller känsla. Sanningen är väl att så länge vi lever kommer det alltid att finnas någon som inte tycker om en eller det man gör. Det är helt okej. Jag vill inte anpassa eller censurera mig för att göra alla tillfredsställda.

 

 

Så ett tips till alla er som utsätts för näthat eller mobbning i verkliga livet:

Jag tar avstånd från personer som sårar eller är negativa. Om jag i det verkliga livet inte skulle umgås med en människa som inte tycker om mig, snackar skit eller vill skada mig på något vis, varför skulle jag samspela med dem på internet?

Ta distans och inte allt så personligt. 

Några tycker kanske man är falsk som rensar bland kommentarer, men jag ser det inte så. Det är min blogg och jag har kontrollen. Ta alltså själv kontroll och godkänn inte elaka kommentarer, men spara dem ifall du behöver göra en polisanmälan i framtiden.

 

Har man inget snällt att säga, kan man vara tyst. Allt jag skriver i denna blogg kan jag prata öga mot öga med en annan människa. Låt det också bli en regel när du själv kommenterar eller bloggar. :-)

 

feelgood

Kommentarer

  • PJ:s byffé - Från by till fe 28/03/2016 11:36am (5 år sen)

    Du tar upp många intressanta ämnen som kanske retar en del folk och som ung kvinna är du säkert mera utsatt. Det finns de som anser att kvinnan skall sköta köket, vara docka och annars hålla käft vilket är fallet hos många konservativa. Högerpopulismen är idag på stark framfart och speciellt feminism, invandring, miljö, mångkulturalism, alternativ livsstil och medmänsklighet är bjälken i deras ögon. Tyvärr är debatten ofta så polariserad att det inte är lönt att ta en fajt med dem. Då kan moderering av kommentarer vara bättre än att låta dem spy ut sin galla i form av förminskning, spydigheter, insinuationer; sammanfattat i härskarteknik (något som förvånansvärt många män sysslar med).

  • Yvonne 28/03/2016 1:07pm (5 år sen)

    Det är verkligen ledsamt att det ska finnas människor som mår så dåligt att de känner ett behov av att (nät)hata och vara elaka. Du (och vi alla) har rätt att moderera och sätta gränser, både på nätet och IRL. Jag har också alltid haft den princip du nämner: det jag skriver, det står jag också för, och det kan jag säga öga mot öga. Om jag säger/skriver något dumt, och först efteråt inser att det var obetänksamt/dumt, kan jag också stå för det och be om ursäkt. Svårare än så är det inte. Kram <3

Skriv en kommentar