Nu ska vi tala om sopor.
Byns butik har bytt ut de giftiga plastpåsarna till ekovänliga, nedbrytbara och komposerbara plastpåsar. Säkert dyrare, men det var inte det jag tänkte på när jag kände vid det konstiga materialet.
Jag hinner gå långa vägar på kort stund, när jag tänker. Medan jag packade i påsen och höll tummarna för att varorna skulle hållas på plats, hann jag gå så långt i tankarna att jag tänkte på hur farligt det vore att äta påsen (den reklamerade ju sig så bra), och sen hur vi ska göra med soporna i framtiden när huset är på plats.
Man blir ju lätt bortskämd i hyreslägenhet där det alltid finns en vaktmästare som skottar snö, klipper gräs och annars ba finns till undsättning. Sopbilen som en gång i veckan hämtar allt skräp man trollat fram.
Går något sönder ringer man ett samtal, och livet rullar ba på.
När huset är på plats ska vi, förutom att skotta snön och klippa gräs, även fundera hur man gör med soporna.
Sambon menar att vi ska ha en kompost, men jag undrar om det räcker med ba en. Speciellt när han tycker om att odla, och man tydligen ska kunna odla av komposten sen? Jag har en dröm om att bli så pass självförsörjande att vi äter endast egna potatis, morötter och annat gott vi odlat själva.
Vi fick även i ett av alla brev, som hörde till bygget, om sopsortering och tjänster från Stormossen. Köket har nog bra plats för lådor att sortera i, men hur ofta ska man beställa en sopbil?
Vissa hushåll har sopbilen på besök en gång i månaden, medan andra varannan vecka. Är det något man måste testa sig fram till, hur mycket skräp man producerar?
Så nu vill jag veta hur ni, som har eget hus, gör.
- Har ni egen kompost? Bästa tipsen för en kompost?
- Hur ofta hämtar sopbilen era sopor?
Kommentarer
Johanna 28/02/2017 7:38am (7 år sen)
Sopbilen kommer varannan vecka, skall du ha bara var fjärde vecka måste du ta kontakt med Avfallsnämnden (åtm i Jeppis). Om du har en kompost för maten så borde det inte vara några problem att få ner sophämntningen till var fjärde vecka.
Caroline Eriksson 28/02/2017 6:23pm (7 år sen)
Tack för din kommentar! :) Ska kolla hur det är i Malax, men tippar nog man får bestämma fritt hur man vill att soporna ska hämtas.
Nina 28/02/2017 8:02am (7 år sen)
Vi slänger allt i roskis. Förutom paff o sånt som ibland bränns o ibland förs ti ekopunkten. Klarar oss nätt o jämnt med sophämtning varannan vecka (brukar ibland va fullt till bristningsgränsen när dom kommer).Fast då har vi ju A som producerar en hel del blöjor ?
Caroline Eriksson 28/02/2017 6:24pm (7 år sen)
Tack för din kommentar! :) Jag skulle gärna slänga allt i roskis, men vi ska tydligen bli extra noga att sopsortera efter att huset är klart (och jag får inte leva loppan tills dess heller). ;)
Tippar att blöjor tar upp en hel del plats. :D
sonja 28/02/2017 8:53am (7 år sen)
Kolla in Boakshi, endera den köpta versionen eller så hittar du på min hemsida hur du gör den "hembrända" versionen. Dit går all vår hushållskompost. På nån vecka kan det vara bra näringsrik jord rakt att odla av. Trädgårdsavfallet går rakt tillbaka till landet i form av täckodling. Allt papper bränns upp i spisen. Allt som kan föras till återvinningen förs dit. Det som återstår är inte mycket utan går i en soptunna som vi delar med grannen och som töms en gång i månaden.
Caroline Eriksson 28/02/2017 6:26pm (7 år sen)
Tack för din kommentar! :)
Din kommentar inspirerade mig verkligen, och nu har jag googlat en massa Boakshi. VILL HA!
Vi kommer att ha en rama spis som vi nog eldar allt pappers i. Ekopunkten finns på väg ner till byn, så det är ju passligt då att ta med sig dit.
Jag måste säga att jag verkligen är imponerad av att ni delar soptunna med er granne, och den töms EN GÅNG PER VECKA! (och tydligen har blöjbarn i den familjen) Gälit!
Ida 28/02/2017 8:56am (7 år sen)
Vi har bara en lövkompost. Soporna hämtas ett par gånger i månaden och vi har quattro select systemet, alltså bioavfall skilt. Bioavfall kräver nedbrytningsbar påse men den finns att köpas vid ex prisma.
Caroline Eriksson 28/02/2017 6:28pm (7 år sen)
Tack för din kommentar! :)
Tycker sambon menade att vi skulle samla bioavfall skilt, så ska kolla upp det där! :) Nu när butiken verkar ba sälja nedbrytningsbara påsar till sina kunder, så kanske det problemet är löst där ;)
lisa 28/02/2017 9:43am (7 år sen)
testa er fram ja, innan dottern kom hade vi var tredje vecka sophämt men nu klarar vi knappt oss varannan. har 2 ggr smusslat vår bajspåse på svärföräldrarnas soptunna :D så när ni e bara ni två kanske det går med var tredje.. det beror på årstid också och om ni e bra på att elda i öppen spis upp papper o dylikt(elda int mjölkkartonger!) o låna böcker om kompost, det är inte så enkelt som man tror. om ni ska ha matavfall o sånt behövs annorlunda kompost så ni inte får skadedjur dit. så vi har int orka me det ännu men sommartid för jag nog dit vanligt skalavfall, grönsaksavfall, kaffesump och sånt. världens bästa känsla då man sen får ta den bästa jorden ur egen låda =) börja liten skala o utveckla då ni ser vad som trivs o funkar!
Caroline Eriksson 28/02/2017 6:30pm (7 år sen)
Tack för din kommentar! :)
Ja, det blir väl nog att testa sig fram tills man hittar det som funkar för en. Skadedjur låter verkligen inte roligt, eller något som jag vill ha. :D
Vi kommer i huset att ha en stor stenspis att elda i, så dit far nog det mesta roskiset :)
*psst* jag fnissar lite åt att du smusslat bajspåsar till svärföräldrarnas roskis, HAHAHA. :D
Sandra Neuman 28/02/2017 12:43pm (7 år sen)
Min bror som bor i Vasa, och ställer upp i kommunalvalet, sa att han hade som en av sina mål att förbättra sopsorteringen i Vasa. Han som är hemma härifrån är van att sortera i vitt och svart. Jag tipsade om Bokashi åt honom, så nu gör jag det åt dig också :) Bokashi alltså. Jag har ett inlägg på min blogg om hur jag har gjort. Sedan vi började med bokashin i början av året så har vi mycket mindre sopor i svarta påsen, det är egentligen bara gamla blommor/buketter som åker ner dit. Och likadant som Sonja säger här ovanför så går allt trädgårdsavfall på ett eller annat sätt tillbaka till trädgårdslandet direkt utan att passera en kompost (rotogräs också, men det kan man låta torka i solen först). Vi har en kompost med tre fack, men där komposterar vi bara det som kommer ur hönshuset. Så att bygga en kompost är ganska onödigt om ni tänker att ni ska odla :)
Vi har alltså vit roskis och svart roskis, bokashi, höns, kaniner och trädgårdslandet som tar hand om vårt avfall. Sopbilen kommer varannan vecka, men bara barnen blir helt blöjfria tror jag att vi kunde få ner det till 1 gång per månad.
... Känner nu att jag lika bra hade kunnat skriva ett blogginlägg om sophantering.
Caroline Eriksson 28/02/2017 6:35pm (7 år sen)
Tack för din kommentar! :)
Jag blev inspirerad av Sonja som kommenterade lite tidigare om Bokashi! Något vi verkligen ska fundera på. Jag hade ju funderat på att bli hönsägare "när vi skaffar hus", men är inte lika på hugget efter fågelinfluensan mm. Kanske sommarhöns till en början? :D
Jag vet inte hur sophanteringen är i Vasa idag (några år sen jag bodde där nu), och vet bara hur den är här i Malax vid radhus, och jag tycker det funkar bra. Tror man har alla möjligheter som går att fixa, bara man just gör som jag och frågar andra för att se vilka alternativ det går.
Hoppas verkligen att vi får ner sophämtningen till en gång per månad, eftersom vi är ju "bara" två. :)
Marion 28/02/2017 1:33pm (7 år sen)
Vi är som sagt mellan 4-9 pers varav två använder blöjor. Nu delar vi soptunna med mina föräldrar och en granne så tror den kommer en gång i veckan. Men vi har också vedspis så eldar allt papper där (och mjölkkartonger, vet inte vad de menade här innan med det?) så blir plast.
Och vi har samma mål kring självförsörjning, åtminstone sommarmånaderna, så ska skapa en kompost något tag. Exakt hur vet vi inte ännu. Men restmat far ju i katterna och hunden...
Caroline Eriksson 28/02/2017 6:36pm (7 år sen)
Tack för din kommentar! :)
Hur får man katterna att äta restmat? Våra är så krantto att de vill ba ha mjukmat och endast ett sorts torrfoder duger åt dem ;)
Ni var ganska många som delade på soptunnan, så förstår om sopbilen hämtar en gång i veckan.
Marion 01/03/2017 8:48pm (7 år sen)
Ge inget annat. Nog äter de till sist. Eller om du är snäll så blandar du vanlig mat med "favomaten" till först, sen mindre o mindre mängd favomat -men se till så verkligen är blandat o int kan ät runt resterna ;)
sonja 28/02/2017 4:18pm (7 år sen)
..bara ett tillägg. Då är vi två-fyra personer i vårt hushåll och 2+blöjbarn hos grannarna. Och med god kompostering och sortering så går det hur bra som helst med tömning en gång i månaden..
Caroline Eriksson 28/02/2017 6:36pm (7 år sen)
YEE. :)
Nina 28/02/2017 11:59pm (7 år sen)
Bokashi säger jag åxå :)
Sen eldar vi upp en hel del brännbart ute i en tunna, tacksamt att bo på landet.
Vår roskis töms varannan vecka men den är aldrig mera proppfull, speciellt inte efter att vi började kompostera allt matavfall via Bokashi metoden.
lisa 08/03/2017 9:19pm (7 år sen)
mjölkkartonger o dylikt material kan med åren sätta en slags "smet" i skorstenen som gör att det blir skorstensbrand till slut. och hela huset brinner upp.. hände min granne i barndomshemmet(men branden hann släckas tack o lov) sen dess eldar vi inget sånt.
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar