Bloggheader Caroline3

Ödehus / Dårhuset

Skrivet av Caroline Eriksson 29.02.2016 | 1 Kommentarer

På er önskan så publicerar jag en sist gång min bloggserie om ödehus. Hus som ingen bott i på minst 70 år, med gravgård av gamla vackra bilar, militärpass och handskrivna brev. Och det finaste jag fick se; ett bröllopsfoto. Hoppas att ni kommer att gilla de här bilderna.

 

Det är något speciellt med ödehus och här på landsbygden finns det massor av dem. Många av dem kan man inte eller ska man inte gå in i. Bara man kikar in genom ett fönster så kommer man att tänka på rasrisken när man ser ett golv som rasat in, så man skall vara ytterst försiktig. Och lämna endast fotspår efter sig. Man får inte ta något, även om ingen har använt det på 100 år. Med de orden så är det här inget jag uppmuntrar till, men i de kommande inläggen får ni se hur det kan se ut i ett ödehus. 

 

Men vi börjar med "Dårhuset", som det har kallats av allmänheten i evigheter, och som jag kan mest historia om. Det var från första början en fattiggård som togs i kraft i början av 1900-talet, eftersom det behövdes en plats för äldre, fattiga, sjuka och de som inte kunde ta hand om sig själva. Tillsammans med vårdare och föreståndare så bodde åldringar, de med epilepsi, de med sinnes- eller demenssjukdom eller någon enstaka tjuv här. Det fanns också en separat sinnessjukavdelning. Bara tanken på alla människor som har vistats på gården och alla livsöden gör att det känns spöklikt. Vården såg helt annorlunda ut på den tiden än vad den gör idag (tack och lov så går det framåt) och här kunde man till exempel låsa in en åldring i en cell, om hen hade spottat på golvet eller använt sig av svordom.

 

Alla hus har en historia att berätta, och kan man inte berätta den själv så får man låta huset tala för sig själv och använda sin fantasi. Här är massor med bilder från "Dårhuset" + bildtext.

 

darhus1

 

Till den vattenfyllda källaren så var det två kraftiga dörrar som mötte en. Jag gick inte längre än så, men dessa handtag har många tagit i. Alla minnen som sitter kvar i dem.

 

darhus2

 

På gården, där man kunde se gamla medicinflaskor och ett fårskinn fanns en spegel. Att fotografera reflektioner kan bli spännande bilder, speciellt när man ser andra våningen av byggnaden här. 

 

darhus3

darhus4

 

Ingen har brytt sig om att städa fönsterbrädet.

 

darhus5

 

Ni kära bloggläsare får gärna informera mig om vad det här är för mackapär.

 

darhus6

 

Zoologi och i bakgrunden kan ni se en bok om det svenska modersmålet.

 

darhus6 1

 

Det här var säkert något riktgt gott till fredagsmyset för länge sen.

 

darhus7

 

Många hus har en gammal vedspis man kan få hintar om årtal. Här står det årtalet 1800.

 

darhus8

Ute i fähusets trappa fanns det målat initialer från långt tillbaka. Vem var de och varför skrevs de dit?

 

darhus9

Och ett gammal vackert läderhalsband till djuren.

Kommentarer

Skriv en kommentar