bloggheader6

Ökad kunskap minskar fördomar

Skrivet av Caroline Eriksson 30.12.2016 | 2 Kommentarer

Jag har frågat sambon om han kan tänka sig att prata finska med ett framtida barn. ”Sak samma om barnet lär sig prata först vid treårsåldern, bara hen lär sig båda språken”. Jag vill berika ett barn med kunskap om båda språken. Jag vill att ett barn ska ha det mycket lättare i livet, än vad jag själv haft.

 

Hela livet har jag haft ångest inför finskan. Burit på känslor som hindrat mig att lära mig. Även om jag studerat språket sen tidigt lågstadium. Allt har ju bara varit egna felaktiga föreställningar i mitt huvud. Och det har hindrat mig.

Så när jag fick fast anställning, innebar det att jag skulle visa upp ett intyg om att jag kan den andra inhemska språket.

Så utan extra förberedelser, för det ordnades ingen förberedande kurs i allmänna språkexamen i Malax förra hösten *, åkte jag in till Vasa för att bevisa mig själv att jag visst kan.

 

Jag var så nervös, svettades som en tok och kämpade hela dagen mot de tankar som hindrat mig hela livet. Istället gav jag järnet för att klara det. När ett brev från Jyväskyla dök upp 8 december förra året, med resultatet, öppnade jag det med skakiga fingrar.

Jag klarade det. Med högsta betyg.

 

Vet  ni  vad  det  gjorde  för  mig?

Plötsligt försvann all den ångest jag känt hela livet. Jag fick släppa taget om alla känslor som hindrat mig genom åren.

Jag har det här året vågat prata finska. Jag har det här året förstått mycket mer. Bara på grund av bekräftelsen att jag visst kan.

 

 

Så när nu ett av de parti som sitter i regeringen kämpar för att man ska ta bort svenska som obligatoriskt ämne i skolan, tänker jag på mig själv. Hur mycket det har gett mig att våga prata ett annat språk. Att våga lära mig mer. Jag växte som människa.

Talar inte det andra inhemska språket flytande, men jag tar mig fram. Det viktigaste är att jag förstår 90% av vad andra vill säga. För då minskar risken för missförstånd.

 

 

Ökad kunskap minskar fördomarna.

 

jagklaradedet

 

* Ser att det kommer ordnas förberedande kurser nu i vår i Malax-trakten. Ska du göra allmänna språkexamen, eller ba vill ha en egoboost. Anmäl dig till kursen! Det är viktigt att det fortsätter att ordnas.

Speciellt för de som känner samma känslor som jag känt.

 

Kommentarer

 • Jessica Nybacka 31/12/2016 11:35am (6 år sen)

  Grattis!! Starkt jobbat!
  Jag hade exakt samma känsla när vi gjorde stora språkprovet i skolan. Har också alltid kämpat med negativa känslor och erfarenheter med finskan från tidigare skoltid, men har pratat mycket finska på jobbtid senaste 10 åren. Blev jättehäpen då jag fick 5 i kursen, 5 i skriftliga och 4 i muntliga. Insåg att jag visst kan, något jag har nedvärderat mig själv en väldigt lång tid. Visste också att för ett fast jobb i framtiden inom centralsjukhuset så är åtminstone en 4:a ett måste. Hade inte trott det om mig för några år sedan men fick egoboost under kursen och gav fan på att jag skulle greja det!

  • Caroline Eriksson 02/01/2017 11:00am (6 år sen)

   Jamen visst är det en egoboost när man märker att man visst kan något som man intalat sig själv hela livet att man inte kan? :D
   Tack för kommentaren och god fortsättning på det nya året till dig.

 • Anna 01/01/2017 11:10am (6 år sen)

  Vill bara inflika att tvåspråkighet INTE försenar tal/språkutvecklingen på något sätt utan barnet lär sig samma saker (men på två språk) på samma sätt som enspråkiga ? Detta förstås om båda språken talas lika mycket hemma, annars blir ju det ena språket per automatik starkare än det andra, då det behöver få höra det andra språket mera för att lära sig det lika bra! ?

  Tack för en trevlig blogg och spännande med husbygge! ??

  • Caroline Eriksson 02/01/2017 10:59am (6 år sen)

   Kan vara :) Eller så är det ba så att utvecklingen är lika individuell som människa i sig. :)
   Tack för kommentaren och god fortsättning på det nya året till dig! :)

Skriv en kommentar