bloggheader6

Okända kvinnor gick in i vårt hus

Skrivet av Caroline Eriksson 26.11.2018 | 8 Kommentarer

Det finns vissa händelser som man inte vet om man ska skratta eller gråta åt. Det här är en av dem.

 
I lördags på förmiddagen, medan jag var i arbetet, hör Fredrik hur dörren öppnas hemma hos oss. Till en början trodde han att det var jag som hade kommit hem, eftersom en lycklig Fantomen hade blivit insläppt efter sin morgonrunda, men när inget ljud hördes efter en bra stund så gick han för att titta i hallen.

Halvvägs möter han på två okända kvinnor.


”Är husfolket hemma?” sa en av kvinnorna, och Fredrik som just nu var väldigt förvirrad svarade ”Det är jag”.

De här kvinnorna, som varken hade knackat på dörren eller ropat hej när de steg in, hade hunnit klä av sig skorna.


”Men vad i hela fridens namn hade de hit att göra?” frågade jag Fredrik, när jag senare under dagen fått höra historien. Det här verkade ju hur knasigt som helst.

 

simons element 26.11.2018 1

Ser det här ut som en byggplats?!


När Fredrik hade berättat att det var han som bodde här, så började kvinnorna förstå att de kanske kommit lite fel. Enligt dem hade de varit på väg till ett bygge en bit ifrån oss, men samtidigt verkade de inte ha bråttom från vårt hus.

Dessutom har vi nu bott här i tio månader, och de flesta i byn (denna lilla by) har på klart var vi bor. Det ser ju inte ens ut som en byggplats på gården.

 

simons element 26.11.2018 2

En byggplats har knappast färdiga trappor, belysning eller utomhusmöbler på plats.


Till sist for i alla fall kvinnorna iväg, utan att få en husesyn, och jag har i dagarna två talat non-stop om denna händelse med Fredrik. Hade det varit jag hade jag troligtvis blivit

1. förbannad, samtidigt som jag vore
2. livrädd.

 

För inte är man beredd på att någon okänd ska stå i sitt hem.

 

simons element 26.11.2018 5

Fantomen var den enda som var glad, för han blev insläppt av de okända kvinnorna.
Ps. Dörren bakom frassen är till för att knacka på. Man går bara inte in hur som helst i andras hus. 


När jag bloggade om det här med kameraövervakning vid vårt hus, och hur obehagligt jag kan uppleva det när folk har utan lov rört sig på vår gård, så trodde jag att det kanske skulle lugna ner sig. Att folk skulle fatta vinken. Kanske gick man in i främmande och kända hus hejvilt förr i tiden, men det här är vårt hem och den plats vi ska kunna känna oss trygga vid.

Vi ska inte behöva vara rädd för att mitt i alla ha okända människor som går in i vårt hus. Utan att ens knacka på dörren före.

 

Till och med våra närmsta vänner förstår att höra av sig innan de kommer hit, och trots att vi vet att de är på kommande, så knackar de på dörren.

 

simons element 26.11.2018 6

Typ här borde de verkligen fattat att de kommit helt fel. Huset är ju fullt möblerat.


Det som var positivt var ju att Fredrik hunnit klä på sig innan kvinnorna stövlade in i huset, Fantomen var glad över att få gå in och att vi hade det städat.

Nu är vi bara lite mer noggranna att låsa dörren efter oss när vi släppt ut någon av katterna.

 


Snälla, låt vårt hem vara. Sak samma om du är nyfiken hur vi bor. Vi vill kunna känna oss trygga här.

 

Kommentarer

 • Frizz 26/11/2018 11:16am (4 år sen)

  Jag förstår VERKLIGEN din känsla.
  Fy fan!
  Helt klart hade de ”gått fel” för att titta in lite, men sådär GÖR MAN INT.

  Vi bor helt mitt i ingenstans men på sommaren finns det liv i stugor runtom, alla befolkade av typer som nog är helt trevliga sådär men som tror att lokalbefolkningen sitter i sina små hus och blir överlyckliga av besök av dem i tid och otid. Trots att det är mitt i maten. Mitt i arbete på tomten. Mitt i vadsomhelst.

  Droppen var i somras då jag på förmiddagen knappt påklädd vimsade runt härhemma då jag plötsligt hade ett stort skäggigt ansikte i dörrn! En av dessa ”vi sku nu bara titta förbi....”
  Om ni är så jävla sällskapssjuka så hålls i stan då ellet bjud gäster.
  Efter detta började jag låsa på sommaren.
  Då var detta en halvbekant (men inte nån jag ville ha in)Den känslan om det varit obekanta. Det är ett intrång i ett privatliv som jag tycker kan kallas hemfridsbrott.

  • Caroline Eriksson 26/11/2018 12:27pm (4 år sen)

   Oj nej, jag kan tänka mig känslan du kände när du mitt i allt hade ett skäggigt ansikte i dörren. Obehagligt minst sagt.
   Jag tycker det ska kännas obehagligt att man ska behöva låsa om sig på egen mark, bara för att vissa känner att de ha rätt att ta sig friheten att komma och gå som de vill. När till och med våra närmsta vänner förstår att höra av sig innan.
   De här typerna som var till oss borde nog ha på koll att det var vårat hus, och det syns ju på långa vägar att det inte är en byggplats (som om det gav en rätten att gå in hur som helst), och jag känner nog obehag än idag och låste om mig när jag var ute på gården och rastade hönsen i morse.

 • Alexandra Grahn 26/11/2018 1:23pm (4 år sen)

  nämen fyyy! Så gör man int.

  • Caroline Eriksson 26/11/2018 1:26pm (4 år sen)

   Nej, det var verkligen inte roligt. :(

 • Pia 26/11/2018 3:43pm (4 år sen)

  Alltså va.. Va e vilt främmande människor, eller byssbor??

  • Caroline Eriksson 26/11/2018 3:45pm (4 år sen)

   Efter att ha gjort lite detektivarbete visade det sig att det var åtminstone en byssbo, men som inte har ärende hit. Varken jag eller Fredrik känner personerna, därav okända för oss.

 • Louise 26/11/2018 5:55pm (4 år sen)

  Jamen nog hör de väl till att man knackar el ropar hallå i dörren före man tar av sig skorna å traskar in ????i vilt främmande hem....vissa lär sig aldrig...bygg arbetsplats????hade dom ögonen i bakhuvudet????hoho????

  • Caroline Eriksson 26/11/2018 6:00pm (4 år sen)

   Haha jaa, jag brukar i alla fall ropa så högt jag bara kan, även om folk är medvetna om att jag är på väg. Det här var nog en händelse vi sent kommer att glömma :D

 • Annika 26/11/2018 6:28pm (4 år sen)

  Men vad obehagligt! Mitt på ljusa dan dessutom! Var det två tjuvar som blev "tagna på bar gärning" då? Klart att de visste att de inte kom till en byggplats... Har ni kollat om folket vid bygget längre bort väntade nå folk då?

  Nej fy då att man ska behöva låsa om sig mitt på ljusa dan, ifall om man får "objudna gäster"! Det är nog intrång på annans egendom det där.

  • Caroline Eriksson 26/11/2018 8:16pm (4 år sen)

   Det här var nog inga tjuvar, och tror ärligt att de inte menade något illa, men knappast kunde tro att vi skulle uppfatta situationen som obehaglig. Men nog visste de att de inte kom till en byggplats, för det syns ju på långa vägar. Jag ska ta och kolla med hen som bygger om de var dit, eller om de bara var till oss och tittade "hur vi hade det". ;)
   Hoppas nu att folk inte bara kommer hit hur som helst i framtiden, för varken jag eller Fredrik tycker det är så roligt.

 • Daniela 26/11/2018 8:31pm (4 år sen)

  Usch vad obehagligt!! Jag vaknade en gång av att dörren öppnades och stängdes, trodde det var sambon som kom hem från jobbet så jag somnade om. En timme senare kommer han hem på riktigt. VEM FAN öppnade och stängde dörren tidigare??? Dörren var mig veterligen låst, så jag har varit lite nervös efter det...

  • Caroline Eriksson 26/11/2018 9:55pm (4 år sen)

   Men fy vad obehagligt! Kan det ha varit husets vaktmästare eller liknande? Medan jag bodde i stan så fick jag till sist ta ett samtal med vaktmästaren, eftersom han på slutet började gå in i min lägenhet utan att meddela före. T.ex kom jag hem en eftermiddag med en lapp på wc-stolen att den var nylimmad och skulle torka x-antal timmar (??). :DDD

 • Milla 27/11/2018 2:20pm (4 år sen)

  Förstår absolut, minns inte om någon stövlat in så där här hemma hos oss men i mitt barndomshem hände det nog och särskilt obehagligt var det om det var någon efterhängsen försäljare, eller, ve och fasa, en efterhängsen tattare (zigenare, ursäkta om man inte får säga så, men men... ) som ville sälja något och inte ville ge sig av. ???? Något jag reagerat på här där vi bor ör att folk har som vana att stövla in till varandra utan att ringa eller knacka på, kommer bara in av av sig själva. Själv är jag ju van från där jag växte upp att man alltid ringde eller knackade på så detta känns väldigt konstigt för mig. Jag ringer alltid på eller knackar och väntar på att bli insläppt. Tycker det hör till vanlig hövlighet att inte bara stövla in till folk så där utan vidare.

  • Caroline Eriksson 27/11/2018 2:23pm (4 år sen)

   Tror mycket handlar om att vi alla upplever integritet på så olika sätt, men eftersom både jag och Fredrik ropar hej åt varandra när vi kommer hem, så känns det så obehagligt hur någon bara gått in här och klätt av sig skorna, utan att ens knacka på dörren eller ropat hej när de öppnat dörren. Att de överhuvudtaget bestämde sig för att gå in i vårt hus, när vi inte har någon relation med människorna i övrigt.
   Förhoppningsvis var det här sista gången det här hände, men nog lämnar det en skärrad och med känslan av obehag efteråt.

 • henrik 27/11/2018 6:46pm (4 år sen)

  men gud, på tal om att göra en höna av en fjäder! det byggs ju ett nytt fint hus längre bort på vägen där, damerna skulle kolla in detta men tagit fel. kunde hända vem som helst o som ickekunnig inom byggnadet av hus kunde nog ert hus tas fel. ja, man väntar ju nog tills någon möter er innan man går rakt in men om de hade avtalad tid att komma till det andra huset trodde de ju att de var väntade. ett mänskligt misstag o inget med just er att göra aom privatpersoner ????????

  • Caroline Eriksson 27/11/2018 7:05pm (4 år sen)

   Höna av en fjäder? 1. Det är inte första gången det har hänt att folk tar sig friheten att "titta till" hur vi har det, med eller utan vår vetskap. 2. Om kvinnorna hade en uttalat tid när de skulle titta till nybygget så borde de ha vetat vart de var på väg. Vare sig man har kunskap eller inte kan något om bygge, så ser man nog skillnad på ett hus som är färdigt och ett utan vare sig dörr eller golv. Ett hus var folk bor i, eftersom de släppte in vår katt.
   3. Har man kommit fel, och märker det halvvägs, då kan man trots allt knacka / eller ropa "Hej, ursäkta vi kom fel" istället för att klä av sig skorna i tystnad.
   Vare sig det var ett mänskligt misstag eller inte, så är det fortfarande vår känsla av obehag som lämnade kvar, och det är vår rätt att känna så.

Skriv en kommentar