bloggheader6

Ost- morotssemla, utan kolhydrater, recept!

Skrivet av Caroline Eriksson 31.01.2018 | 2 Kommentarer

Från den första dagen av september har jag inte ätit socker eller snabba kolhydrater, förutom då vi flyttade in i huset. Vi var trötta, hungriga och ville ha något gott som gick snabbt att laga. Och visst var pizzan god, men samma natt påmindes jag om varför jag åter en gång valt att sluta äta kolhydrater och socker. 

Jag mådde skit. 

 

Jag kallsvettades och kändes som om världens krapula härjade i min kropp.

Så kanske var det en bra påminnelse för mig att min kropp inte klarar av kolhydrater. Speciellt efter att jag inte heller haft mensvärk sen jag ändrade kosten, och det gott folk är något ovanligt men uppskattat för mig. 

 

Men trots att man inte äter kolhydrater så betyder det inte att man skulle behöva hålla sig från bröd och annat gott. Man kan iju göra sitt eget bröd, enkelt utan extra krångel! I och med flytten och det underbara köket vi har i huset har jag äntligen funnit glädjen i att laga mat igen. 

Från att ha levt på grillad korv i ett år så njuter jag nu av att laga god mat och har till och med börjat med ett nytt beteende: jag har börjat städa efter mig med detsamma! Underbart med diskmaskin. ;-)

 

morotostsemla lchf 1

 

Idag lagade jag något jag varit sugen på länge; ost- och morotssemlor. Det var mitt favoritbröd när jag var yngre och ännu inte hade celiaki, och har inte ätit det sen dess. Är det inte konstigt hur man 15 år utan något kan fortfarande minnas smaken av något och hur gott det var?

 

Nå, nu ska jag sluta hålla er på spänn, och istället dela med mig av receptet. Det är mitt eget påhittade recept som otroligt nog fungerade fint. Så gott blev det!

 

morotostsemla lchf 2

 

Ost- och morotssemlor:

 

Vad du behöver:

6 ägg

250 g riven ost

2 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

2 morötter 

(salt, peppar)

 

Gör så här:

Lägg ugnen på 170°. Ät upp halva av den ena moroten, medan du knäcker 6 ägg i en skål. Vispa äggen luftiga och fina. Pausa för att krydda lite efter tycke och smak, och lägg i fiberhusk och bakpulver. Vispa runt lite till.

Riv morötterna och häll i det tillsammans med osten i skålen. Nu rör du runt tills du har en stabbig smet. 

 

Ungefär nu borde ugnen vara varm och redo för att grädda det som ska bli gott bröd.

Gör ganska stora och runda klickar på bakplåtspappret på plåten och lägg sedan in i ugnen. Nu får du hålla koll på bröden och se till att de är redo med hjälp av en tandpetare. Räkna med åtminstone 10/15 minuter.

 

Sen är det ba att hugga in när bröden är klara. Jag fick fem stora bröd, som är ett av det godaste kolhydratfria-bröd jag ätit.

 

Kommentarer

 • Sött e gott 31/01/2018 9:43pm (5 år sen)

  Verkar riktigt mumsigt det där, ska prova det i helgen. Men, kolhydratFRITT är det inte. De där morötterna...

  • Caroline Eriksson 31/01/2018 9:55pm (5 år sen)

   De där morötterna innehåller inte så farligt med kolhydrater (för att vara totalt utan är i princip omöjligt och inte hälsosamt), och i nheåmler bra med fibrer och vitamin A. :) Vill du dock lämna bort morötterna så kan du gott göra det. Brödet är lika gott utan morot, alternativt väljer du hur mycket/lite morot du vill ha.

 • Jenn - forever abroad 01/02/2018 2:04pm (5 år sen)

  Såhär i svenska semmeltider - som alltså här i Finland då benämns som fastlagsbullar - blev jag först lite förvirrad av rubriken. Hann tänka, vad är nu detta för hittepå, alltid massor av nya semlor. Men sen fattade jag ;)

Skriv en kommentar