Bloggheader Caroline3

Packa BB-väskan!

Skrivet av Caroline Eriksson 08.10.2019 | 10 Kommentarer

Det finns ju en tungvrickare där man ska tala om att "packa pappas kappsäck" (varför han nu inte skulle kunna packa den själv förstår jag inte). Och packa väskor, det gör vi här hemma nu. Fast BB-väskan. 

Nu är inte mitt beräknade datum för förlossningen riktigt här ännu, men om värkarna skulle sätta igång på riktigt (och inte luraktiga förvärkar) så skulle ingen försöka hindra en förlossning. Bebis räknas nu vara så färdig utvecklad med lungor och andra organ att h*n klarar sig fint på utsidan. Det enda h*n gör nu i magen är att tjocka till sig och sparka för fulla muggar, och jag kan meddela h*n har starka ben.

 

Så jag tänker att det är lika bra att vara förberedd med en väska så jag bara får fokusera på att ta värkar när det sen sätter igång på riktigt. Det vore ju "frissamt" om man kommer kommer på något man glömt, halvvägs till Vasa sen. Och idag ska du få veta vad vi tar med oss till BB när det väl är dags att vara med om något av det häftigaste vi kanske någonsin kommer att få uppleva. 

 

packa bb vaska 1

 

Jag och Fredrik var på samma not med att vi skulle ha en splitterny väska för detta tillfälle. En väska som är passligt stor för saker som tre personer behöver, samtidigt som den är smidig med massor av fack, lätt att bära med sig och framför allt; snygg. 

Denna väska har flera fack på utsidan av väskan, för saker man vill komma åt snabbt. Inne i väskan finns även fack med dragkedja för saker man inte vill ska försvinna, och fack för mobil. Så behändigt.

 

Materialet är i fejkläder, och känns som en tålig väska som kommer att vara med i många år (hörs det att väskoholicen inom mig väcks till liv?).

 

packa bb vaska 2

 

Jag vet att det är lätt hänt att man kanske packar med sig halva hemmet för att åka in till BB och föda, men vi har försökt hålla oss med båda fötterna på jorden och bara tagit med det nödvändigaste. Det mesta finns ju ändå att låna / få på BB, så vår röda tråd var att ta med sånt som får en att känna sig trygg, bekväm och fräsch.

 

packa bb vaska 3

 

I necessären har jag packat:

 • Läppomada, eftersom att läpparna kan bli torra av kombinationen sjukhus / förlossning / amma och så vidare. Använder redan nu läppomada eftersom mina läppar inte tycker om kylan, och så har graviditeten gett läpparna gratis läppförstoring, så det är skönt att smörja in dem.
 • Ansiktskräm: min absoluta favorit är ingen mindre än LV's ansiktskräm. Nästan den enda hudkräm som min känsliga hy accepterar, och som får huden att kännas fräsch.
 • Sminkborttagninglappar. Nu vet jag inte om och när förlossningen sker, eller hur uppiffad jag är när den väl sätter igång, men jag vill ha möjligheten att ta bort smink och tvätta upp ansiktet enkelt.
 • Shampoo och balsam i miniatyrstorlek.
 • Tandkräm och tandborstar. 
 • Amningsinlägg.
 • Hårband.
 • Hårborste.
 • Mjukt wc-papper. 
 • Och så har jag skrivit upp på en lista att ta med bb-cream (heheheh för namnet!) och concealer, om jag vill känna mig uppiffad på väg hem från BB. Dock tror jag inte att jag kommer att vara så sugen på att sminka mig när jag är nyförlöst, så det är inte hela världen om jag glömmer det.

 

 

packa bb vaska 4

 

Annat vi packar i BB-väskan:

 • Tofflor. Jag och Fredrik har köpt matchande innetofflor att ha på fötterna när vi är på avdelningen. 
 • Amningstoppar, trosor, amnings-bh och kläder att ha på sig vid hemfärd. Tänker att jag gärna kan använda BB's byxor och morgonrockar, men att det kan vara bra att ha med amningstopp om man vill ha det till. Jag har hört mycket gott om nättrosorna, men packar även med mig trosor och kläder att ha på mig vid hemfärd. 
 • Kläder för bebis att ha på sig vid hemfärd. På BB får bebis använda sig av avdelningens kläder, när vi inte ligger nästan nakna och har hud mot hud. Med oss har vi även den stickade "cocoonen" som bebis fick av sin mommo (länk till blogginlägget så du vet vad jag talar om), med tillhörande stickade strumpor och mössa, så det kan vi använda på avdelningen. Sovpåsen gör tydligen bebisar trygga.
 • Napp åt bebis. 
 • Vattenflaska. Köpte i somras när jag och Fredrik var till Kärkkäinen en vattenflaska som jag kan använda med en hand. Behändigt och bra vid förlossning och amning.
 • Kamera. Jag har varit i valet och kvalet om jag skulle behöva investera i en mindre kamera att ta med till förlossningen, men insåg snabbt att den bara skulle användas då, och aldrig mer, eftersom jag har så bra kamera från förr. Dessutom vill jag ha så fina bilder från första början av bebis, så jag nöjer mig inte med suddiga mobilbilder. Så även om en systemkamera är stor, så ryms den bra med i vår bb-väska. Skulle ångra mig om den lämnade hemma.
 • Ipad, för att föra över bilder till ipaden, för att underhålla oss och för mig att kunna dokumentera sånt jag vill dokumentera när man är på avdelningen.
 • Laddare och externa laddare, för vi lever i en tid där man inte kan vara utan batteri.
 • Babyfilt, för bebis att hålla värmen och gosa i på väg hem. Även om vi har tänkt lager på lager med kläderna, och har en supersöt overall att ha på bebis, så kan det vara bra att vara förberedd för kallt väder. Jag har stickat en babyfilt att använda vid babyskyddet och vagnen, som håller värmen med all säkerhet.

 

Sen skulle jag gärna packa ner en massa gott att äta, men vet till 100% att allt är uppätet innan en förlossning ens börjar om jag köper det redan nu. Sen vet man inte hur hungrig man är när man har ont och är fokuserad på att föda. Fredrik får ta med sig en godispåse att knapra på om han vill sen (slutar väl ändå med att jag äter upp den också).

 

packa bb vaska 5

 

Och det var vad vi har packat i vår bb-väska. Jag har sett listor där folk tipsar om att ta med minst tre ombyten till både bebis och mamma, eller där man ska ta med böcker, bärsele och vetekuddar. Det mesta finns att få och låna vid BB, så jag känner inte att det är nödvändigt att ta med mer än så här. En nyfödd bebis bryr sig knappast så mycket om en gosedjur heller, som jag såg på en lista vad man måste packa, så det lämnar också hemma.

Vi är nöjda.

 

Och så redo vi bara kan bli.

 

Kommentarer

 • Vill 08/10/2019 2:35pm (21 månader sen)

  Läppomada e underbart om man använder lustgas, åtminstone jag fie otrolit torr å naråt läppar oa lustgas 🙊

  • Caroline Eriksson 08/10/2019 2:40pm (21 månader sen)

   Perfekt att vi packat ner det då :D

 • Christina 08/10/2019 2:41pm (21 månader sen)

  Jag var så glad över att ha med eget hårschampo, även om man kan använda det som finns där. Men det var en trygghet i att få använda egen hemmavan doft sen när det var dags för dusch.

  • Caroline Eriksson 08/10/2019 2:42pm (21 månader sen)

   Vad bra jag har packat ner det då :D Mitt hår är så kränkt av sig så det tycker inte om nya saker, och är mjukast och härligaste om jag använder det som jag vet fungerar för mig. :)

 • Eivor 08/10/2019 3:27pm (21 månader sen)

  Jag rekommenderar en liten nagelfil! Läste nånstans att man inte ska klippa en nyfödd bebis naglar. Får man en bebis som har långa naglar så kan man istället fila försiktigt. Lanolinsalva är också toppen (i Kokkola fanns det små förpackningar som man fick ta, så det kan hända att det finns på VCS också) 😊

  • Caroline Eriksson 08/10/2019 5:27pm (21 månader sen)

   Jo, man ska int klippa nyföddas naglar, eftersom hud och nagel sitter ihop. Jag har packat med mig vantar så inte bebis river sig om h*n föds med långa naglar. Det mesta finns nog att få på BB, och bröstvårtskräm har jag som väntar mig hemma :D

 • Heidi 08/10/2019 6:31pm (21 månader sen)

  Någon form av underhållning tror jag att jag skulle ta med också om det blir lång väntan på bb före själva förlossningen börjar. Typ någon tidning och hörlurar.

  • Caroline Eriksson 08/10/2019 7:01pm (21 månader sen)

   Vi tar ju med ipad, men tror inte det kommer att behövas så mycket underhållning när vi åker till BB. Jag tänkte föda och Fredrik får ha fokus på mig. 😂

 • Edit 08/10/2019 8:04pm (21 månader sen)

  Det där med att det inte är nån vits att ta med nåt att äta stämmer. Jag hade packat med en del snacks för att jag trodde att man skulle sitta och chilla och äta godsaker, men när jag skulle föda var jag så fokuserad på att ta värkarna att jag inte alls tänkte på mat och skulle säkert inte ha kunnat äta heller. Inte tänkte jag på att kolla telefonen eller iPaden heller just då, eller på att spela nå musik eller nåt sånt överhuvudtaget. Jag var helt enkelt ganska omedveten om omvärlden! Men jag hade ett ganska snabbt förlopp (eller, mindre än 10 timmar från att vi kom till BB tills att han var ute, vet ej om det räknas som snabbt, men det var liksom "full on" hela tiden), kanske det är annat om man har en mer utdragen förlossning, som det kan va tex om man blir igångsatt. Och jaa läppomada är bra att ha om man har lustgas, och också att komma ihåg att dricka vatten (vilket jag inte gjorde!) för man blir väldigt torr i munnen, i alla fall om man som jag andas lustgas konstant i timmar!

  • Caroline Eriksson 08/10/2019 8:51pm (21 månader sen)

   Tror jag kommer vara ungefär lika som dig. Full fokus på förlossningen, och inte mat, telefon eller sånt. :)
   Tack för att du delade med dig. 🥰

 • Linda 08/10/2019 8:41pm (21 månader sen)

  Får man trosor nu på BB? För några år sen fick man inte. Enbart ett par på förlossningen, inga sen på BB. Jag åt massor mellan värkarna. Kände attjag behövde energin.

  • Caroline Eriksson 08/10/2019 8:49pm (21 månader sen)

   Kanske någon som nyligen varit med om förlossning vet hur det är med trosorna. :) Får se sen om jag är hungrig vid förlossningen. Brukar inte vara hungrig om jag har ont / är illamående. :)

  • Rebecka 08/10/2019 9:15pm (21 månader sen)

   Inga nättrosor på BB.. men frågar man snällt av nån vänlig barnmorska kanske di hämtar ett par från förlossningen..

   Int en chans ja sku ha torka me WC-papper efter förlossningen 😂 handduschen å en handduk att badd torrt med i minst en vecka för min del..

 • Chatarina 08/10/2019 9:29pm (21 månader sen)

  Efter förlossningen (och också under då vattnet gått) får du ta ett par nättrosor och stor binda efter duschen. Mitt tips är att smusdla med några till bb, även om där finns stora trosor att använda så är dom gjorda av tjockt bomullstyg vilket jag åtminstone fick så varmt i när man mest låg i sängen och myste med knyttet. Sen frågade jag även om jag kunde få ett par nättrosor med hem då jag var orolig över att de tjocka bindorna (som jag också smusslade med hem, hehe) inte skulle rymmas i mina vanliga trosor. Absolut, sa min barnmorska.

  Ååh är så förväntansfull över när ni ska få fara in o vara med om er födsel. Det är nog det häftigaste man är med om. Även om det kan vara traumatiskt!

  • Caroline Eriksson 08/10/2019 9:54pm (21 månader sen)

   Älskar hur du smusslat med en massa på förlossningen och BB. Men hej! Jag tycker det är helt förståeligt. Så dyr dygnsavgift så man ska ha valuta för pengarna. 😂
   Ja, nu längtar jag så otroligt mycket, så det inte är klokt. ❤

 • Eva 08/10/2019 9:47pm (21 månader sen)

  Bindor tyckte jag var skönt att använda "egna" sådana som man är van vid. Bb:s var inte sköna någonstans. Papper och penna så man kan bokföra vad som händer men man kan ju även använda telefon eller dylikt till det.

  • Caroline Eriksson 08/10/2019 9:56pm (21 månader sen)

   Jag ska se hur mycket jag blöder och hur bindorna på BB känns. Här hemma har jag laddat upp med bekväma nattbindor att använda, så blir det "panik" så får Fredrik hämta ett paket åt mig. :)

 • Jessica 09/10/2019 10:35am (21 månader sen)

  Under min första förlossning låg jag och läste en deckare för att fokusera på annat än smärtan värkarna gav, när det blev dags att krysta satt jag förstås boken åt sidan 😁 mina medhavda snacks fick jag tvinga i mannen då han blev svag då han glömt att äta så efter första gången har jag alltid sett till att det finns någonting han snabbt kan äta och få energi av, i kassen. Men man kan räkna med att vara vrålhungrig efter förlossningen 😁Att ha mannen och skriva upp är nog värt, för själv tappar man tidsuppfattningen ganska fort 😊

  • Caroline Eriksson 09/10/2019 11:41am (21 månader sen)

   Haha, undrar hur många som håller på att föda barn och samtidigt läser en deckare. Underbart! 😂❤️
   Ifall jag glömmer att packa med mig godis i förlossningsväskan så finns glass, yoghurt och annat gott att äta på BB. Sambon får ta med nåt att äta under förlossningen. :)

 • Ida 09/10/2019 9:25pm (20 månader sen)

  Du har en sån Underbar tid framför dig! Blir nästan avundsjuk, jag vill också föda igen.

  Jag tog med flera par sköna trosor. (De kom inte till användning.)
  För inget slog nättrosorna, UNDERBARA. Jag nallade också hem några. Då jag födde sonen för 2,5 år sedan fanns nog nättrosorna på BB. Nu då tvillingarna kom fanns nog nättrosorna också. Men man fick vara snabb. De tog fort slut, och de var inte snabba att fylla på. :D

  • Caroline Eriksson 09/10/2019 9:33pm (20 månader sen)

   Tack för din kommentar. Jag blir ännu mer pirrig nu inför förlossningen när jag läser det du skriver. 😄
   Jag ska se till att ta tillvara på nättrosorna om jag kommet över dem, ba för att se om de verkligen är så sköna. 😅

Skriv en kommentar